Som el canvi que volem ser

L'anarquisme és la màxima expressió de l'ordre

Accedeix als arxius i repositoris en linea:

IDEA 1

Moltes persones coincidim avui en que la forma d’organització social establerta a la majoria de territoris d’aquest planeta ens aboca a crisis en tots els àmbits de la nostra vida: ens separa de la presa de decisions socials i vitals, ens redueix a moneda de canvi com a força de treball, ens individualitza, ens separa i aniquila les formes de vida i els recursos de la Terra. Pensem que aquesta destrucció, buit interior i separació d’allò que podríem arribar a ser no és només fruit d’uns mals governants o d’uns capitalistes sense escrúpols sinó que és quelcom inherent a les dinàmiques d’aquest sistema, a través de les institucions i dels valors de dominació que el configuren. La dominació és submissió, exercida mitjançant el poder, i es manifesta de manera rotunda i visible a través del monopoli de la violència física (genocidis, assassinats, tortures, repressió…, exercida per les forces repressives) i de manera més acceptada amb altres formes de violència estructural i control social: el treball assalariat, la propietat privada, els mitjans de comunicació de massa, la publicitat, l’assistencialisme… Amb tot, podem constatar que la dominació i la concentració de poder augmenten cada cop més en la majoria de territoris.

IDEA 2

La dominació intenta soscavar la dignitat humana, que és en si mateixa llavor de la resistència i de la construcció d’altres mons. Comunitats originàries, pobles indígenes, moviments socials i polítics autogestionaris i col·lectius resistents a cada racó del planeta continuen la seva llarga batalla per defensar la terra de l’explotació, de la desarticulació de les seves cultures i de la humiliació de les seves gents. Tant al camp com a la ciutat, la dignitat ens dota de formes legítimes d’autodefensa dels pobles, dels valors humans i de la pròpia humanitat. Les mobilitzacions es multipliquen allà on resisteix la dignitat: la insubmissió i la desobediència reforcen la nocol·laboració amb les estructures dominants (estats, institucions i empreses). Són focus de resistència a l’assimilació i planten cara al poder. Són intel·ligència col·lectiva en emulsió, creació i garantia que altres mons són necessaris i comencen a fer-se realitat.

IDEA 3

Aquests focus de resistència ho són també d’esperança, ja que mostren la voluntat de no acceptar la barbàrie actual. Tot i així, hem de lamentar que molts esforços transformadors encara se centrin només en la resistència i es basin a demanar reformes. Pensem que per tal de resistir i, sobretot, superar el sistema actual, cal que ens autoconstruïm com a persones i comunitats i que construïm una nova societat. D’algunes dècades ençà, i amb l’acceleració dels últims anys alimentada per la crisi sistèmica que domina el panorama actual, diferents processos de construcció social autogestionària han anat naixent i agafant força com a fars de realitat que il·luminen les esperances de transformació integral de la societat. Algunes d’aquestes iniciatives estan coordinades entre si, però en general ens trobem que hi ha una gran desconnexió i manca de treball comú entre diversos moviments afins. Alhora, pensem que moltes vegades deixem de banda la importància dels treballs de millora personal i col·lectiva necessaris per a assolir els canvis que volem. Pensem que cal treballar per dotar-nos d’un marc comú que ens permeti remar juntes cap a una direcció comuna, de forma autònoma i descentralitzada, i que ens permeti construir, construir-nos i alhora resistir. Un pas imprescindible per avançar cap a aquesta confluència, cap a aquest marc comú, és crear espais de trobada on deliberar, reflexionar i treballar sobre les formes concretes de desenvolupar aquesta revolució. El principi bàsic és la lluita contra tota forma de dominació i la construcció d’altres noves societats a través d’una Revolució Integral. Això ho concretem amb els següents punts, en forma d’unes bases ideològiques que exposem esquemàticament i que caldrà treballar i elaborar per a la redacció del manifest fundacional del Bloc:

•Rebutgem qualsevol forma de dominació o discriminació entre les persones, ja sigui per raó de sexe, gènere, orientació sexual, ètnia o cultura, edat, herència, classe…

•Apostem pel suport mutu i la solidaritat, la confiança, el respecte, la fraternitat i, en general, l’amor entre els éssers humans.

•Volem revertir la degradació actual de l’ésser humà, que es produeix en la majoria d’indrets del món i que és fomentada conscientment per les elits dominants. Perquè, com més empoderades estiguem les persones, més insegur es trobarà el sistema.

•Necessitem una voluntat de millora, basada en l’escolta activa i la reflexió constant, així com en l’hàbit a les crítiques i a les autocrítiques per a aquesta millora.

•Volem estendre les bones pràctiques en les relacions interpersonals a tota la humanitat.

•L’assemblea, com a forma de prendre decisions amb igualtat de veu i de vot, és la forma legítima d’organització de qualsevol comunitat, poble o col·lectiu, ja que és una condició necessària per a la llibertat.

•Assemblees populars sobiranes: autodeterminació dels pobles mitjançant aquesta forma d’organització horitzontal i lliure adhesió de les persones i els pobles a les comunitats i a les confederacions.

•Relacions entre pobles i comunitats basades en la solidaritat, la llibertat i la descentralització: interdependència horitzontal i equitativa, disposició a relacionar-se i a coordinar-se, des dels àmbits més locals i regionals als àmbits geogràfics majors, decidint a petita escala el que es pugui i a major el que sigui necessari (principi de subsidiarietat, confederació, fractalitat…)

•Construcció en la diversitat, amb respecte per les diferències humanes i personals, incloent-hi les minories en totes les decisions assembleàries

•Per tant, impugnació de l’Estat, en totes les seves versions.


IDEA 4

a/ Recuperar la propietat com a bé comú, amb possessió i control popular

•Hem de recuperar el control de la terra i dels mitjans de producció com a bé comú, garantint-ne l’ús a través de la propietat comunal (de la comunitat) i, per tant, com a béns públics.

•Rebutgem la propietat privada com a eina de les classes poderoses per acumular capital i establir el control sobre l’ús i la propietat de la terra i dels mitjans de producció, que perpetua el règim de dominació mitjançant el treball assalariat, l’acumulació, l’explotació i l’especulació.

•L’interès particular ens allunya, ens individualitza i destrueix la propietat comunal i els béns comuns.

b/ Construir un sistema públic cooperatiu i autogestionari des del suport mutu •Treballem pel bé comú, per garantir que totes les nostres necessitats vitals (l’alimentació, la salut, l’habitatge, l’educació, l’energia, el transport…) estiguin cobertes a través d’un sistema realment públic, construït per nosaltres mateixos en base a l’autogestió, cooperant els uns amb els altres, promovent els valors i les capacitats essencialment humanes.

•Rebutgem l’Estat com a sistema de control basat en l’explotació de l’ésser humà per l’ésser humà i les prestacions estatals com a forma d’assistencialisme individualitzador. Rebutgem el control dels serveis públics per part de minories, ja sigui a través de l’Estat o del mercat.

c/ Alliberar l’accés a la informació i al coneixement

•Alliberem l’accés a la informació i a la creació lliure. Desenvolupem la nostra necessitat d’experimentació i d’investigació vivencial com a fonts de coneixement.

•Compartim el coneixement entre totes per construir un major bé comú.

•Impugnem el capitalisme com a mecanisme de producció i mercat basat en la llei del més fort i en el creixement perpetu.

•Impugnem el sistema financer actual, dominat pels bancs centrals i la banca privada i rebutgem els interessos sobre el diner.

•Ens guiem per la màxima: de cadascú segons les seves possibilitats, a cadascú segons les seves necessitats.

•Apostem per la cooperació com a base de les relacions econòmiques entre iguals i entre diversos.

•Promocionem intensament el cooperativisme en el treball i en el consum. Estem per l’eradicació del treball assalariat i, en general, de l’explotació laboral. •Monedes socials, bescanvi directe, economia de la donació i economia comunitària, com a eines d’acció pràctica per a un nou sistema econòmic.

•Economia tan local com sigui possible i sense intermediaris. Relacions equitatives entre productors i consumidors.

•Allà on sigui necessari, sistema financer públic-comunitari i sense interessos.

•Apliquem els principis de cooperació, conservació i respecte en la nostra relació amb la natura, de la qual som part, i n’assegurem la bona convivència amb la resta d’éssers vius. A més, la sobirania popular local permet i fomenta aquests principis.

•Cal tenir en compte els cicles de la natura per assegurar la sostenibilitat de l’activitat humana, és a dir, que sigui perdurable en el temps, de generació en generació.

•Impugnem els valors i les dinàmiques del sistema actual que aniquilen i posen en perill moltes formes de vida, també la nostra, i que, alhora, esgoten els recursos no renovables.

•Els recursos renovables els hem d’aprofitar de forma descentralitzada, promovent l’autosuficiència de les comunitats humanes i reduint l’envergadura de les grans ciutats depredadores de recursos.

•Coherència entre mitjans i fins: el procés de Revolució Integral és una transició entre el sistema vigent i una nova societat i humanitat. El camí per anar d’un lloc a un altre és aprenentatge i imatge d’on anem. Cal, doncs, que els mitjans per realitzar aquesta transformació estiguin amb concordança amb els fins que anhelem.

•Construcció dialèctica i simultània entre estructures i valors: el canvi de valors és necessari per canviar les estructures, però per realitzar un canvi de valors profund i ampli fan falta noves estructures que els fomentin i permetin practicar-los.

•En coherència amb la nostra finalitat, cal que la Revolució Integral la realitzem en base a grups locals, apostant per la descentralització i l’acció local, però amb mires i pensament global. Aquesta, si avança paral·lelament a diversos territoris i regions serà molt més robusta i imparable.

•Els pobles i les comunitats que els integren, tenen l’inalienable i legítim dret a organitzar-se i realitzar l’autodefensa de la seva vida, la seva seguretat, la seva cultura i els seus territoris, del mode que considerin convenient, mentre compleixin la màxima de «minimitzar la violència sobre els éssers humans i maximitzar el respecte per la llibertat i la vida de les persones».

•Per tal de poder realitzar aquesta revolució, extraient el màxim de recursos, treball i legitimitat del sistema vigent per dedicar-los a la nova societat en construcció, trobem totalment legítima i necessària la desobediència integral. Pensem que cal usar-la en cada context de manera que maximitzi la nostra acció transformadora.

IDEA 5

Revolució: transformació radical de les estructures i dels valors que fonamenten una societat.

Integral: que comprèn tots els elements que pot tenir per ser complet.

Revolució Integral: procés de significació històrica per a la construcció d’una nova societat autogestionària, basada en l’autonomia i l’abolició de les formes de dominació vigents: l’Estat, el capitalisme i totes aquelles que afecten les relacions humanes i la relació amb la natura. Implica una acció conscient, personal i col·lectiva, per a la millora i la recuperació de les qualitats i els valors que ens capacitin per a una vida en comú. Alhora, implica la construcció de noves formes i estructures organitzatives en tots els àmbits de la vida que garanteixin igualtat de decisió i equitat en la cobertura de les necessitats vitals.

IDEA 6

Hypatia fue una filósofa griega nacida en Alejandría (actual Egipto) en torno a los años 355 o 370 y que murió sobre el 415 o 416. Su valor reside en haber sido la maestra que creó la Escuela neoplatónica en una época en la que las mujeres tenían vedado el acceso al conocimiento, un espacio reservado exclusivamente para los varones. Se convirtió así en una pionera en las matemáticas y la astronomía, al menos la primera de la que hay constancia histórica. Como tantas mujeres destacadas, sufrió en carne propia el haberse saltado los cánones sociales, muriendo asesinada de un modo cruel por una turba de fanáticos cristianos. Para nosotras representa la primera mujer que empezó a despatriarcar el orden social, abriendo una pequeña fisura en el muro del conocimiento androcéntrico, por la que durante siglos se fueron asomando y colando muchas, muchas más. Un ejemplo de libertad y valentía a la que queremos rendir un modesto tributo por haber puesto esos primeros peldaños (que le costaron la vida) para la construcción del pensamiento y la práctica feminista que vendría después

Donacions

BTC 17poJCXzMpusqBENEKymGJ3Ejd9mAZbYEi

ETH 0xae088ee05b87b63BdBe523865A29996b5F06c9aF

FIAT ES02 6713 0002 5700 0719 5871 (Rebellion)