Geschiedenis

Geschiedenis

Voor krachtbalclub Snellegem begon het allemaal in 1967. Op 28 maart 1967 werd de club onder impuls van Sporen Snellingha opgericht. Sporen Snellingha was een organisatie die toen sport promootte in Snellegem. Maar de club heeft veel te danken aan Diderik Dezittere. Hij bracht dhr. Schotte naar Snellegem om de sport voor te stellen en ook van de grond te helpen. Naast enthousiaste jonge kerels te vinden kwamen er ook nog andere administratieve zaken bij kijken. Hiervoor ging Diderik langs bij Roland Dekeyzer. Hij kon dhr. Dekeyzer overtuigen om mee in het krachtbal verhaal te stappen en gaf de nieuwe ploeg de nodige uitrustingen. Bij verplaatsingen stelde hij zelfs zijn auto ter beschikking. De club was dan ook al te blij dat dhr. Dekeyzer in het bestuur kwam zetelen. Zo kwam krachtbalclub Snellegem aan zijn eerste naam: RODEMO Snellegem. Roland Dekeyzer Moeyaert.

Rodemo Snellegem startte voor het eerst in de competitie in seizoen 1967-1968 en de club had direct een titel beet. De Scholieren speelden dat jaar kampioen. De heren eindigden toen op een mooie tweede plaats. De heren zelf moeten ook niet lang wachten op hun eerste titel. Deze kwam in 1969 door het versterkt Snellegem met Diderik Dekeyzer en Noël Naeyaert in zijn rangen.

Rodemo Snellegem haalde door de jaren verschillende titels en kwam ook vaak in de kranten. Ook werd een nieuwe sponsor gevonden voor de club en ter ere van de sponsor werd de naam van de club ook verandert. Zo trad de club sinds 1980-1981 niet meer als Rodemo Snellegem, maar als MEZ Snellegem aan in de competitie. Zaakvoerder Freddy Casteleyn gaf de club nieuwe truitjes.

Onder hun nieuwe naam bleef de club verschillende titels binnenhalen. Dit mede door hun sterkhouder Jan Benoot. Benoot heeft ook het wereldrecord werpen met een krachtbal op zijn naam staan. Hij kon met een bal van 5 kg 25,05m gooien. Tot op heden is dit record nog niet verbroken. Naast titels en bekers was er ook het referendum van speler en speelster van het jaar. Ook daar was de club vertegenwoordigd want Jan Benoot won deze prijs 3x (1987, 1990 en 1992).

De club speelde nog enkele jaren op het hoogste niveau. Op een bepaald moment was de tijd gekomen om de fakkel door te geven aan de jeugd, maar deze waren nog niet direct opgewassen tegen het hoge niveau. Hierdoor degradeerde de ploeg naar 2e nationale (2004). De club besloot om geen wijzigen te doen en de kaart van de jeugd te trekken. Deze waren ten slotte de toekomst van de club. Er werden nog enkele jaren in 2e nationale gespeeld. Later moest de club ook even in de 3de nationale afdeling spelen.

Na enkele mindere jaren kon de club zich echter in het seizoen 2017-2018 voor zijn 50-jarige bestaan weer in de 2de nationale afdeling vestigen en hoopt op termijn met de nieuwe coach en jonge, gemotiveerde ploeg terug haar rechtmatige plaats in de eerste nationale afdeling te kunnen innemen.

Naast de verschillende titels bij de heren werden ook nog titels en bekers veroverd bij zowel de dames als de jeugdploegen. Geen enkele krachtbalclub haalde meer titels en bekers in de hoogste afdeling. zie het palmares van de club.

Seizoen 2017-2018 is het seizoen van de nieuwe start. De club veranderde zijn naam naar Krachtbal Snellegem. Het kon na lange tijd opnieuw 3 ploegen laten starten in competitie (2e nationale en provinciale). Daarnaast is de club ook opnieuw begonnen met zijn jeugdwerking en start de club met multimove lessen te geven aan 3-6 jarigen om hen hierna te laten doorstromen naar de jeugdopleiding van de krachtbalclub die start vanaf 6 jaar.

Seizoen 2018-2019 werden niet alleen heren, maar ook dames en een competitieploeg U12 ingeschreven. Ook onze U8 en U10 hebben bijna elk tornooi met 1 ploeg kunnen aantreden. Het was een zeer succesvol seizoen want onze 2NHB werden kampioen en onze 2NH ploegen behaalde de Combiné beker binnen. Seizoen 2019-2020 starten we opnieuw met 5 competitieploegen.