Perustietoa Käpylän peruskoulusta

Löytöretkellä – oppia, kasvua, yhteistyötä (opetussuunnitelmasta)

Oppia

Oppimisen ilo tulee siitä, että onnistuu.

Oppilas tietää, mitä häneltä odotetaan. Oppilaalla on sopivasti haasteita ja riittävästi aikaa omaksua oppimaansa ja oppia edellytystensä mukaan.

Arvostamme tutkivaa, toiminnallista ja käytännönläheistä oppimista.

Kasvua

Puhumme ja käyttäydymme ystävällisesti ja suvaitsevaisesti toisia kohtaan sekä huolehdimme ympäristöstämme vastuullisesti.

Kaikki voivat kasvaa psyykkisesti ja fyysisesti turvallisessa ympäristössä omaan tahtiin omien edellytysten mukaisesti.

Yhteistyötä

Vastuu oppimisesta ja kasvamisesta on yhteinen: se onnistuu yhteistyössä oppijan, koulun aikuisten ja kotiväen kesken.

Yhteistyömme on toisia kunnioittavaa ja avointa.

Noudatamme yhdessä sovittuja sääntöjä.

Arvostamme sitä, että jokainen tuo yhteisöön omat vahvuutensa ja kokemuksensa.

Keskeisiä toimintaperiaatteita ovat:

PERUSTIETOA KOULUSTA:

Käpylän peruskoulussa opiskelee lukuvuonna 2022 - 2023 vuosiluokilla 1. – 9. n. 975 oppilasta ja koulussa työskentelee n. 100 aikuista. Koulussa on neljä pidennetyn yksilöllistetyn opetuksen ryhmää, kaksi TOI-opetusryhmää sekä kaksi alueellista erityisen tuen pienryhmää.  Koulussa toimii kaksi JOPO- eli joustavan perusopetuksen luokkaa. Lisäksi koulussa on luonto ja tiede- sekä suomi-espanja -opetuksen soveltuvuuskoeluokat. Koulu tekee yhteistyötä urheiluvalmennuksen osalta pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEAn kanssa yksilöurheilijoiden harjoittelun edistämiseksi.

Koulu tarjoaa laadukasta ja monipuolista perusopetusta. Vuosiluokilla 1 – 6 opetus on pääosin luokanopetusta. Alaluokilla 1 - 4 opiskellaan pääsääntöisesti saman työjärjestyksen mukaisesti luokanopettajan johdolla. Aineenopetusta voi olla käsitöissä, musiikissa ja kielissä, osin muissakin aineissa. Viidennellä vuosiluokalla aineenopetus / toisen luokanopettajan pitämät tunnit lisääntyvät. Valinnaisuutta on alakoulussa kolme vuosiviikkotuntia: luokilla 4 - 6. Oppilas valitsee kolmeksi vuodeksi joko Tavattomia taideaineita, Kaikenlaista kulttuuria tai Luonnollisesti luonnossa neljännen luokan syksyllä. Kurssit arvioidaan numerolla.

Vuosiluokilla 7 - 9 opetus on pääosin aineenopetusta, ellei opetussuunnitelmassa toisin määrätä (PoA §1). Tuntijako liitteenä.

Luokka-asteella 7 ei ole valinnaisuutta, jotta opiskelu ja hyvät opiskelutottumukset voitaisiin omaksua ja ne kantaisivat myös myöhemmissä opinnoissa. 8. ja 9. luokalla oppilaalla on mahdollisuus painottaa valintojen kautta opiskeluaan esim. taito- tai taideaineisiin tai luonnontieteisiin. Kaikki opiskelijat valitsevat toiseksi valinnaisaineeksi kuvataiteen, musiikin, kotitalouden tai käsityön. Toinen valinta on alakoulussa alkanut toinen A-kieli (sen valinneilla) tai muu valinnaisaine.

Uusi opetussuunnitelma on voimassa kaikilla luokka-asteilla vuodesta 2019 alkaen.

TUPA-tavoitteet Helsingin opetustoimessa ovat myös alla


TOIMIALAN TAVOITTEET LV 2022 – 2023:

 

2.2 Sitova tavoite 2023: Parannetaan mielen hyvinvoinnin varhaista tukea lasten ja nuorten arjessa

Toimenpiteet:

Henkilökunnan äänestyksen ja keskustelun jälkeen valitut tavoitteet:

2.3.4 Vahvistamme oppilaiden kouluyhteisöön kiinnittymistä ja läsnäoloa

Käpylän peruskoulu toimii useassa rakennuksessa. Henkilökunnan yhteisöllisyyttä ja yhteisiä toimintatapoja tuetaan työryhmätyöskentelyllä sekä tiedottamisen väylien vahvistamisessa.

Ryhmäyttämistapoja on eri luokka-asteilla kirjattuna SKY-hankkeessa. Lisäksi järjestetään erilaisia tapahtumia, joissa oppilaat voivat osoittaa osaamistaan. Yläkoulussa koulutetaan vuosittain uusia tukioppilaita, jotka toimivat erityisesti kiusaamisen ehkäisyn ja ryhmäytymisen edistämistä.

Opettajien tulee panostaa siihen, että oppilaat kokevat olevansa tervetulleita persoonastaan riippumatta. 

Käpylän peruskoulussa ryhmät muodostetaan ykköselle, uudelleen vitoselle (Koskelan ala-asteelta Käpylään siirtyvien oppilaiden ryhmäyttämiseksi) ja seiskalle. 

2.3.4.1 Koulun lähtötilanne

Nivelvaiheiden ryhmäyttämiset on kirjattu ja suunniteltu. 

Retket ja kerhot, joita voidaan toteuttaa yli luokkarajojen.

Kesken vuoden tulevien oppilaiden osalta ovat prosessit vielä vaiheessa.

Yhtenäisen koulun ylempien luokka-asteiden oppilaat järjestävät tapahtumia nuoremmille, kuullaan oppilaita tapahtumista ja annetaan oppilaiden järjestää tapahtumia. (mm. diskot, espanjankielisten maiden väliset fudisturnaukset, ystävänpäivätapahtuma, isot lukevat pienille jne). Tapahtumia ei ole kirjattu.

Koskelan ja Käpylän peruskoulun nelosten ryhmäyttämistavat suuntana vitoset.

2.3.4.2 Koulun toimenpiteet ja vastuunjako

Jokainen oppilas otetaan iloisesti vastaan ja tervetulleena. Oppilas on hyväksytty.

Puututaan tekoihin, ei oppilaan persoonaan.

Siirtopalaveri kesken vuoden tuleville oppilaille, vastuussa erityisopettaja.

Kesken vuoden tuleville oppilaille nimetään 2 - 4 luokan oppilasta opastamaan ja tukemaan. Koulun esittely ensimmäisten päivien aikana. Vastuussa luokanopettaja.

Kirjataan oppilaiden toiminnalliset kiinnittämistavat kuten, koulun sisäiset ja ulkoiset tapahtumat, joihin oppilaat voivat osallistua. Espanjankielisten maiden futisturnaukset, luokkien väliset ottelut, aktiivinen välituntitoiminta. Kirjaamisesta ja aikataulutuksesta vastuussa kouluvalmentaja kerää tapahtumat, toteuttavat eri opettajat.

Mahdollinen alakoulun tukari-toiminnan aloittaminen.

Retkeilykerhon retkille erilaisten oppilaiden kannustaminen, segregaation vähentäminen.

Mistä oppilaat näkevät koulun tarjonnan ja kehen voisi olisi yhteydessä, jos jokin kiinnostaa?  Kehitetään tapoja miten oppilaille "markkinoidaan" erilaisia ryhmiä ja tekemistä, joiden kautta heidän on mahdollista sitoutua kouluyhteisömme erilaisiin ryhmiin. POP UP - iltapäivä, jossa erilaisia toimintoja esitellään.

 

2.3.4.3 Seuranta ja arviointi sekä koulun mittarit

Kirjataan seuranta FORMS: yhteisöllisten tapahtumien kirjaaminen / tapahtuman vastuuhenkilö:

- oppilastempaukset / osallistuneet luokka-asteet / oppilasmäärä / lyhyt kuvaus tapahtumasta


2.3.9 Koulussa vahvistamme aktiivisesti lukemisen kulttuuria yhteistyössä kirjastojen kanssa

- Käpylän peruskoulussa kirjastoyhteistyö on jo vahvaa. Syksyn vesossa sovitaan 1. 3., ja 7. lk vastuuhenkilö, joka huolehtii kirjavinkkauksen ja kirjastostartin toteutumisesta. Myös muut luokka-asteen voivat näitä palveluita käyttää. 

Teemme mm. seuraavaa yhteistyötä lähikirjaston kanssa:

Kirjasto on koulun lähiympäristöä, mutta oppimisympäristönä haasteellinen, pienen kokonsa vuoksi. Kirjaston kanssa sovitaan käynneistä erikseen. 

Kirjaston varauspalvelun käytöllä vahvistamme oppilaiden lukutaitoa, koska mahdollistamme heille monipuolisen kirjallisuuden lukemisen. Kirjastosta saamme myös kirjavinkkilistoja, joita oppilaille voidaan jakaa. 

Käytämme seuraavia digitaalista lukemista tukevia palveluita:

Hyödynnämme innostavasti ja systemaattisesti monipuolista kirjallisuutta/tekstejä opetuksessa seuraavasti: 

2.3.9.1 Koulun lähtötilanne

Koulu mukana Uudet lukutaidot –hankkeessa, joka laajentaa käsitystä lukutaidosta 

2.3.9.2 Koulun toimenpiteet ja vastuunjako

2.3.9.3 Seuranta ja arviointi sekä koulun mittarit



2020 – 2021: KiVa-koulu henkilöt eri taloihin – korvattava tehtävä

2021 – 2022: muiden arvostava kohtaaminen

2022 - 2023:  Syyslukukausi (SKY ja tunnetaidot)

Koulukohtaisten hankkeiden sisällöstä ja vuositoiminnasta päätetään suunnittelupäivänä ja tiimikokouksissa ennen syyskuun alkua. Alueen POP3  (keskinen Helsinki) hankkeista päättää alueen esimies, aluepäällikkö Kimmo Mustonen  yhdessä alueen koulujen rehtoreiden kanssa. Koulutasolla hankkeiden vastuu on rehtoreilla.

Oppilaat: Koulun oppilaaksiottoalueeseen kuuluu Käpylän, Koskelan ja Kumpulan alueet. Koulu toimii tiiviissä yhteistyössä Koskelan ala-asteen ja Yhtenäiskoulun kanssa. Oppilaaksiottopäätökset ja päätökset erityisestä tuesta integroituina oppilaina tekee virka-apulaisrehtori Jukka Tolvanen. Oppilaiden osallisuus koulun toiminnan suunnitteluun ja opetuksen ideointiin toteutuu luokkien luottamusoppilaiden ja oppilaskunnan kautta. Oppilaskunnanohjaajat ja kouluvalmentaja suunnittelevat toimintatapoja yhdessä oppilaskunnan hallituksen kanssa.

Huoltajat ja oppilaiden tausta: Käpylän, Koskelan ja Kumpulan asukkaita: monenlaista asuntoaluetta ja sosiaalista taustaa, joka haastaa henkilökuntaa integroimaan ja eriyttämään. Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana toimii Aino Halonen (täydennetään vuosikokouksen jälkeen, tarkista Facebookista Käpylän peruskoulun vanhempainyhdistys ).