Pääsiäistulet 2020 (peruttu)

Vuosikymmenien ajan, lankalauantaisin, kylätalo Viskuriin on kokoonnuttu viettämään pääsiäistulia, mutta vuodelta 2020 niiden vietto on peruttu.

Ennen vanhaan on nimittäin uskottu, että pahat voimat ovat liikkeellä juuri lankalauantaiehtoona. Pahojen voimien on kuitenkin uskottu pelkäävän elävää tulta, joten sään salliessa olemme pyrkineet sytyttämään pääsiäistulet sadon ja runsaan karjaonnen turvaamiseksi!

Pääsiäistulien perinteiseen ohjelmaan on kokon polton lisäksi kuulunut näytelmä tai sketsejä, yhteislaulua ja arvontaa. Noita Nokinenä on ajeluttanut lapsia. Puffetista on myyty muurinpohjalettuja, grillimakkaraa, kahvia ja leivoksia.

Pääsiäistulien tapahtumapaikkana toimiva kylätalo Viskuri on Korvaluoman entinen kansakoulu, jonka pienviljelijäyhdistys hankki käyttöönsä koulutoiminnan siirryttyä Korvaluoman uuteen kouluun 1960-luvun alkupuolella.

Kylätalo Viskuri sijaitsee osoitteessa Korvaluomantie 1048, 38840 Niinisalo.

Pitkäperjantain ja pääsiäispäivän välissä olevaa päivää kutsuttiin vanhastaan lankalauantaiksi, sillä silloin oli tapana pestä ja värjätä talven aikana kehrätyt langat.

Lankalauantain aika yönseutuineen on kansanperinteessä ollut pahojen voimien etsikkoaikaa. Tuona aikana etenkin Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa liikkui pääsiäisnoitia eli trulleja varastamassa talojen karjaonnea. Noitien kulkua yritettiin estää tai pysäyttää mitä erilaisimmin keinoin: Etenkin Pohjanmaalla oli tapana polttaa pääsiäisvalkeita noitien torjumiseksi, sillä pahojen voimien uskottiin pelkäävän elävää tulta. Tämä pääsiäisvalkeiden polttamisen tapa on ollut myös Korvaluoman pienviljelijäyhdistyksen pitkäaikainen perinne.

Suomalaisen kirjallisuuden seuran pääsiäistietopaketista löydät lisää tietoa pääsiäisen perinteistä