Pääsiäistulet 2019

Pääsiäisen perinteistä perhetapahtumaa vietetään jälleen kylätalo Viskurissa lankalauantaina 20.4.2019 klo 18:00 alkaen.

Ennen vanhaan on uskottu, että pahat voimat ovat liikkeellä juuri lankalauantaiehtoona. Pahojen voimien on kuitenkin uskottu pelkäävän elävää tulta, joten sytytämme sään salliessa perinteiset pääsiäistulet sadon ja runsaan karjaonnen turvaamiseksi!

Ohjelmassa on kokon polton lisäksi sketsejä, yhteislaulua ja arvontaa. Noita Nokinenä ajeluttaa lapsia. Puffetissa myynnissä muurinpohjalettuja, grillimakkaraa, kahvia ja leivoksia.

Pääsiäistulien tapahtumapaikkana toimiva kylätalo Viskuri on Korvaluoman entinen kansakoulu, jonka pienviljelijäyhdistys hankki käyttöönsä koulutoiminnan siirryttyä Korvaluoman uuteen kouluun 1960-luvun alkupuolella.

Kylätalo Viskuri sijaitsee osoitteessa Korvaluomantie 1048, 38840 Niinisalo.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy!


Pääsiäistulet ja lankalauantai kansanperinteessä

Pitkäperjantain ja pääsiäispäivän välissä olevaa päivää kutsuttiin vanhastaan lankalauantaiksi, sillä silloin oli tapana pestä ja värjätä talven aikana kehrätyt langat.

Lankalauantain aika yönseutuineen on kansanperinteessä ollut pahojen voimien etsikkoaikaa. Tuona aikana etenkin Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa liikkui pääsiäisnoitia eli trulleja varastamassa talojen karjaonnea. Noitien kulkua yritettiin estää tai pysäyttää mitä erilaisimmin keinoin: Etenkin Pohjanmaalla oli tapana polttaa pääsiäisvalkeita noitien torjumiseksi, sillä pahojen voimien uskottiin pelkäävän elävää tulta. Tämä pääsiäisvalkeiden polttamisen tapa on ollut myös Korvaluoman pienviljelijäyhdistyksen pitkäaikainen perinne.

Suomalaisen kirjallisuuden seuran pääsiäistietopaketista löydät lisää tietoa pääsiäisen perinteistä