Kekri 2019

Kekrijuhla lauantaina 19.10.2019 klo 18:00

Korvaluoman pienviljelijäyhdistys on vanhoja kekri- ja iltamaperinteitä yhdistellen luonut sadonkorjuun aikaan vietettävän kekrijuhlan, jonka ohjelmassa on tällä kertaa muun muassa näytelmä: ”Valtatien varrelta”, jonka jännittävät tapahtumat keskittyvät Kyrönkankaantien varrella sijainneeseen Suonreisin metsänvartijatorppaan. Näytelmän on käsikirjoittanut Alpo Mäki-Korvala ja ohjannut Tauno Wrang. Ohjelmassa on lisäksi kuoro- ja yhteislaulua sekä arvonta. Lopuksi tanssit orkesterin säestyksellä.

Liput:

aikuiset 10 e

lapset (7-15 v) 5 e

alle 7 v ilmaiseksi

Tapahtumapaikka:

Kylätalo Viskuri, Korvaluomantie 1048, Kankaanpää

Ennen vanhaan kekriä pidettiin etenkin maaseudulla jouluakin tärkeämpänä juhlana. Oli tapana sanoa, että herrain joulu, talonpojan kekri. Talonpoikaiskulttuurissa kekri oli sadonkorjuun juhla, ja sen ajankohta vaihteli taloittain sen mukaan, miten syystyöt oli kulloinkin saatu päätökseen. Satovuoden katsottiin vaihtuvan kekrinä, joten silloin oli tapana juhlia ja nauttia tuoreen sadon antimia. Runsaalla syömisellä ja juomisella pyrittiin takaamaan, että seuraavasta satovuodesta tulisi runsas.

Kekrinä tuli myös muistaa esi-isiä, sillä ihmiset ajattelivat, että maa, jota he viljelevät ja tila, jolla he asuvat, kuuluvat esi-isille. Uskottiin, että kekrinä vainajat tulevat katsomaan, onko paikat pidetty kunnossa. Esi-isien uskottiin suojelevan maitaan, jos heidät pidettiin tyytyväisinä. Siksi kekrinä esi-isille katettiin ruuat pöytään ja heille lämmitettiin sauna.

Illalla aloitettiin tarinointi. Tuvan hämärissä kerrottiin hauskoja ja jopa pelottavia kertomuksia, mitä vain kertojan mieleen pälkähti. Tarinointiin hartaasti keskittynyt talon väki saattoi hätkähtää porstuasta kuuluvaa mekastusta: kekripukit olivat saapumassa vieraisille.

Kekriperinteeseen voi tutustua tarkemmin Talonpoikaiskulttuurisäätiön kekrisivustolla: www.kekri.fi