Korewiet

Een warme beat met Korewiet!

Over ons

Kinderkoor Korewiet is er voor alle jongens en meisjes tussen 5 en 12 jaar die naar hartelust samen willen zingen en zo een boeiende muzikale wereld willen ontdekken. Je hoeft echt geen kennis van notenleer te hebben om mee te doen. Een aantal kinderen zingen reeds een paar jaar mee maar ook enthousiaste nieuwelingen zijn hartelijk welkom!

Onder leiding van Jolien Vandevelde zingen zij een gevarieerd muzikaal programma in verschillende talen. Jolien is afgestudeerd aan het Luca School of Arts, campus Lemmens als Master Muziekpedagogie. Momenteel volgt ze nog een bijkomende Master in zang. Jolien heeft een voorliefde voor zingen met jonge kinderen en dirigeert ook nog een tweede kinderkoor in Oplinter.

Korewiet repeteert wekelijks op dinsdag namiddag in het muzieklokaal van Steinerschool De Zonnewijzer te Wijgmaal, Leuven. Er zijn twee leeftijdsgroepen:

  • zangertjes van de laatste kleuterklas tot en met het eerste leerjaar repeteren van 15u15 tot 16u.
  • Kinderen van het tweede tot en met het zesde leerjaar repeteren van 16u15 tot 17u.

Tijdens de schoolvakanties wordt er niet gerepeteerd.

Er wordt niet enkel wekelijks gerepeteerd. We geven geregeld ook een heus concert! Kijk zeker de concerten na op onze agenda.

Historiek

Opgericht in 2010 zingt Korewiet al twee jaar onder leiding van dirigente Jolien Vandevelde. Zingende kinderen geven Jolien een instant-geluk-gevoel. Haar masterproef als muziekpedagoog had als keuzedoelgroep kinderkoor en zo heeft zij de liefde voor dit aparte vak ontdekt. Als muziekpedagoog heeft ze een brede muzikale basis: van componeren, arrangeren en dirigeren naar uitvoerend musicus. Zingen heeft haar al sinds kindsbeenaf gefacineerd en door haar bijkomende opleiding als zanger is die verwondering enkel gegroeid! Vier sleutelwoorden vormen het geraamte voor de repetities: het kind, kennis, vaardigheid en gemeenschap. Het is niet enkel belangrijk dat liedjes de kids aanspreken, maar ook dat ze leren luisteren naar koorklank, hun stem en eigen talent ontdekken, natuurlijke technieken onder de knie krijgen, meerstemmigheid leren kennen, het eenheidsgevoel van een koor kunnen ervaren en hierdoor vrienden voor het leven tegenkomen. Er is zoveel speels te ontdekken in een koor, dat moet je gewoon proberen!

Jolien nam het koor in september 2015 over van muzikant en kunstenaar Kobe Baeyens die het koor 6 jaar leidde. Met hem beleefde Korewiet ook veel mooie hoogtepunten. Hierbij denken we terug aan een paar mooie benefietconcerten, onder andere voor Panal vzw en Arktos, de sfeervolle kerstconcerten, sinterklaasconcerten en de originele picknick concerten in het natuurdomein van Wijgmaal. Teven worden we herinnerd aan tal van prachtige, geëngageerde sociale projecten. Zo was er bijvoorbeeld de deelname van Korewiet aan shouting fence, een groot muzikaal manifest dat in 2009 door het Kaaitheater in Brussel werd georganiseerd tegen de muur in Palestina en bij uitbreiding tegen alle letterlijke en figuurlijke muren die worden opgeworpen in naam van nationalisme en extremisme. In 2013 nam Korewiet ook deel aan Carrousel, een organisatie van 30CC. Met Carrousel wilde de stad Leuven de wijkwerking een hart onder de riem steken.

Nieuws

Nu het schooljaar weer van start is gegaan brengen we jullie graag op de hoogte over het nieuwe koorjaar met Korewiet. We zijn superblij dat Jolien Vandevelde ook dit jaar weer haar gedreven dirigente-schouders onder het koor zal zetten!

Het wordt een speciaal thema-jaar met als titel:

‘Een Warme Beat met Korewiet’

Hierbij slaan we bruggen naar werelden die voor veel kinderen vaak niet of weinig gekend zijn: migranten, oudere mensen en vluchtelingen. We doen dit in samenwerking met drie partners:

  • De Kettekeet, de kinderwerking van het buurtcentrum Sint-Maartensdal in Leuven
  • Woonzorgcentrum Wijgmaalbroek in Wijgmaal
  • Het Vluchtelingenhuis van Wilsele.

Het wordt dus een geëngageerd jaar waar we wat verder kijken en reiken: het volle plezier van samen zingen en musiceren, gecombineerd met een open blik, de bruggen die muziek kan slaan en wat zingen allemaal kan teweeg brengen! Telkens passen we ons repertoire aan aan de gelegenheid: van liedjes over hoop naar liedjes uit de oude doos tot liederen uit de Balkan en verschillende windstreken.

Eerste Project: De Kettekeet

Het eerste project met De Kettekeet staat in het teken van hoop: hoop in de toekomst, hoop in kinderen en nieuwe generaties, hoop in een open en diverse samenleving waar het voor iedereen fijn is om te wonen. Samen met de kinderen van De Kettekeet nodigen de zangertjes van Korewiet iedereen alvast uit op een feestelijk eindejaarsconcert dat zal doorgaan op zondag 2 december in De Kettekeet te Leuven. Meer informatie over dit concert volgt later.

De repetities voor dit eerste deelproject zullen doorgaan op de volgende dinsdagen: 25/9, 2/10, 9/10, 16/10, 23/10 en 6/11. De 3 repetities die hierop volgen gaan UITZONDERLIJK door op woensdag namiddag omdat we het repertorium dan samen met de kinderen van De Kettekeet zullen inzingen. Het gaat over de volgende 3 woensdagen: 14 november van 14u tot 15u30 in De Zonnewijzer, 21 november van 14u tot 15u30 in De Zonnewijzer, en 28 november (Generale Repetitie) van 14u tot 16u in De Kettekeet, Leuven. Hiervoor zijn wij op zoek naar een paar ouders die mee kunnen zorgen voor het vervoer van de kinderen naar Leuven en nadien terug naar Wijgmaal (aankomst aan de school is voorzien om 16u30). Graag een seintje aan Jolien, Els of Noémie. Of een mailtje naar Korewiet@gmail.com.

Let op: op dinsdag 13/11, 20/11 en 27/11 zal er dus NIET gerepeteerd worden. Tijdens de herfstvakantie zal er ook niet gerepeteerd worden.

Tweede Project: Euphonia

Voor ons tweede project in het nieuwe jaar willen we een brug slaan naar oudere mensen. We doen dit samen met Euphonia, het tweede kinderkoor van Jolien in Oplinter. Hiervoor zullen volksliedjes uit de oude doos ingeoefend worden. Iedereen is van harte welkom voor een gezellig winterconcert op zondag 24 februari dat zal doorgaan in Woonzorgcentrum Wijgmaalbroek in Wijgmaal. De repetities voor dit project zullen doorgaan op de volgende dinsdagen: 4/12, 11/12, 18/12, 8/1, 15/1, 22/1, 29/1, 5/2, 12/2, 19/2. Tijdens de krokusvakantie zal er niet gerepeteerd worden.

Derde Project: vluchtelingen

Ons derde project van dit schooljaar staat in het teken van vluchtelingen, een actueel thema dat ons allen aanbelangt. In het kader van de Internationale Dag van de Vluchteling dat jaarlijks plaats vindt op 20 juni, zal Korewiet een slotconcert brengen op zondag 9 juni met muziek uit alle windstreken en in verschillende talen, gaande van Zuid-Europese en Balkan muziek tot gospels en spirituals. De repetities voor dit project zullen doorgaan op de volgende dinsdagen: 12/3, 19/3, 26/3, 2/4, 23/4, 30/4, 7/5, 14/5, 21/5, 28/5, 4/6.

Verder is er dit jaar ook een speciale vormingsdag: op zondag 5 mei zingen we samen met andere kinderkoren van Vlaanderen mee op de Ontmoetingsdag voor Kinderkoren, een wervelende namiddag georganiseerd door Koor&Stem, een vzw die koren en zangers ondersteunt en zingende mensen samenbrengt. Deze vorming zal doorgaan in CC De Kruisboog in Tienen. Meer informatie volgt.

En last but not least: Korewiet zingt ook mee in een aperitief concert dat zal plaats vinden op de herfstbeurs van de Steinerschool De Zonnewijzer op zaterdag 24 novemberheel gauw dus!