קול קורא

לפיתוח ולהקניית כישורים ומיומנויות בעולם עבודה משתנה

לסטודנטים ולסטודנטיות במכללות הטכנולוגיות באמצעות ראשי מגמה, מרצים ורכזים פדגוגיים


מחזור ב'

כללי

ג'וינט ישראל (להלן: "הג'וינט" או "המזמין") הינה חברה לתועלת הציבור, העוסקת בתכנון ופיתוח שירותים חברתיים בשותפות עם ממשלת ישראל, המגזר העסקי, ארגוני חברה אזרחית ופילנתרופיה. לרבות תוכניות לשילוב בתעסוקה ותוכניות לקידום תעסוקתי.

המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית שבמשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (להלן: "מה"ט"), הינו הרגולטור המופקד על הכשרתם של הנדסאים וטכנאים מוסמכים במכללות הטכנולוגיות. הכשרות אלו מתבצעות במגוון תחומים טכנולוגיים במטרה לתת מענה ראוי לצרכי המשק ולקדם מוביליות חברתית.

השותפים בתוכנית הלאומית: מה"ט, הג'וינט, קרן עזריאלי (להלן: "הקרן") ועמותת "צורים-יוצרים מציאות" (להלן: "העמותה"), (ולהלן: "השותפים") מזמינים מכללות טכנולוגיות העומדות בתנאי הסף של הרפורמה בהשכלה הטכנולוגית בישראל לעניין הגודל המינימאלי, להגיש מועמדות להפעלת כיתות הכשרה שתכליתן פיתוח וטיוב תשתיות לקידום המכללות הטכנולוגיות ובוגריהן, זאת באמצעות תקציבי פיתוח, ליווי מקצועי ויישום תוכניות פיילוט, במסגרת התוכנית הלאומית להכשרת הנדסאים וטכנאים מוסמכים (להלן: "תוכנית הכישורים").

1) רקע

בהתאם להחלטת הממשלה 3419 שהתקבלה ביום 11 בינואר 2018, מוביל מה"ט רפורמה הכוללת שינויים ברמה המבנית, הרגולטורית והפדגוגית, וכל זאת במטרה לקדם את איכות ההכשרה ולספק מענה השכלתי ומקצועי מיטבי במוסדות ההשכלה הטכנולוגיים בישראל. בשנה האחרונה החל מה"ט לבחון את המגמות הנלמדות במכללות באמצעות ועדות מומחים שלהן שותפים מעסיקים רלוונטיים בתחום התוכן הנלמד.

במסגרת שותפות אסטרטגית בין מה"ט, קרן עזריאלי, עמותת צורים וג'וינט ישראל, הוקמה התוכנית הלאומית להכשרת הנדסאים וטכנאים מוסמכים, שתכליתה פיתוח וטיוב תשתיות לקידום המכללות הטכנולוגיות ובוגריהן באמצעות תקציבי פיתוח, ליווי מקצועי ויישום תוכניות פיילוט.

תוכנית הכישורים היא תכנית פיילוט במסגרת התוכנית הלאומית. מטרתה לפתח מיומנויות וכישורים רלוונטיים הנדרשים מעובדים בתעשייה במאה ה־21 בקרב הסטודנטים במכללות מה"ט, כחלק אינטגרלי מתהליך הקניית הידע בקורסים השונים, וזאת באמצעות מרצים וראשי מגמה נבחרים והטמעת הכישורים במסלולים השונים.

התוכנית הלאומית מזמינה מכללות טכנולוגיות המוכרות מטעם מה"ט להגיש מועמדות של צוות מקצועי במכללה – ראשי מגמות, מרצים ורכזים פדגוגיים – להשתתפות במחזור השני של תוכנית הכישורים.

2) הצורך

סקר מיומנויות הבוגרים של PIAAC - Programme for the International Assessment of Adult Competencies , של ארגון ה-OECD מצביע על קורלציה גבוהה בין רמת הכישורים לאיכות התעסוקה כמו גם השפעה על השכר ועל שביעות רצון המעסיקים.

הסקר העוסק בין היתר בשוק העבודה העתידי מצביע על כך שההתפתחויות הטכנולוגיות מביאות תדיר לשינויים רבים בעולם העבודה. על כן יש להשקיע בהכשרתו ובהתאמתו של ההון האנושי, בדגש על יכולתם של העובדים העתידיים להסתגל במהירות לשינויים ולהתאים את כישוריהם לשוק העבודה המשתנה.

ארגונים בין־לאומיים וגופי מחקר, בהם הפורום הכלכלי העולמי וארגון ה־OECD, פועלים כדי לזהות את הכישורים שיידרשו לעובד בעולם העבודה החדש והמשתנה. כך למשל, זיהה דוּח של הפורום הכלכלי העולמי משנת 2016 כי מתוך עשר מיומנויות הליבה שיהיו חיוניות לעובד בשנת 2025, שלוש החשובות ביותר הן פתרון בעיות מורכבות, ניהול עצמי וחשיבה ביקורתית. הדוּח של ה־OECD הדגיש יכולת פעולה בסביבה דיגיטלית כמיומנות חיונית לעובד החדש. מחקרים אחרים מוסיפים כי בסביבת עבודה שמשתנה תדיר יהיה יתרון לעובדים גמישים, בעלי יכולת תפקוד בסביבה משתנה, בעלי כושר הסתגלות לשינויים טכנולוגיים תכופים ובעלי יכולת לפתור בעיות מורכבות. מחקרים אחרים מוסיפים למיומנויות אלו גם אינטליגנציה רגשית ויכולת עבודה בתיאום ובמסגרת צוות (מכון ברוקדייל, 2017).

אתגר מרכזי נוסף הניצב בפני כלכלת ישראל הוא פריון העבודה הנמוך. לאורך שני העשורים האחרונים הלך וגדל הפער בתוצר בין ישראל לארצות הברית ומדינות אירופה. לפי חזן וצור (2017) המיומנויות הנמוכות מסבירות כשני שלישים מהפער בפריון לעובד בין ישראל למדינות ההשוואה.

בהתאם להחלטת הממשלה 3419 שהתקבלה ביום 11 בינואר 2018, מוביל מה"ט רפורמה הכוללת שינויים ברמה המבנית, הרגולטורית והפדגוגית, וכל זאת במטרה לקדם את איכות ההכשרה ולספק מענה השכלתי ומקצועי מיטבי במוסדות ההשכלה הטכנולוגיים בישראל.

כחלק מיישום החלטת הממשלה החל מה"ט בשנה האחרונה לבחון את המגמות הנלמדות במכללות באמצעות ועדות מומחים שלהן שותפים מעסיקים רלוונטיים בתחום התוכן הנלמד.

המעסיקים זיהו צורך בהכשרה של הנדסאים מיומנים שישפרו את פריון העבודה במשק הישראלי. כישורים חיוניים שאופיינו לצורך הכשרה זו הם התמודדות עם שינויים, עבודת צוות, תקשורת, ניהול עצמי, למידה עצמאית, פתרון בעיות ואוריינות דיגיטלית.

בעקבות הדיון בוועדות התקבלה החלטה לעדכן את תוכניות הלימוד, לצמצם את שעות ההוראה, להוביל חדשנות בהוראה ולשים דגש על כישורים נדרשים לעולם העבודה המשתנה.

במסגרת יישום החלטת הממשלה, ומתוך ההבנה כי כוח ההוראה במכללות הוא המפתח להכנתו ולהתאמתו של העובד העתידי, פיתחנו תוכנית ניסיונית חדשנית (פיילוט) שמטרתה לקדם בקרב הסטודנטים הלומדים במכללות מה"ט כישורים רלוונטיים לעולם העבודה המשתנה.

2.1 התוכנית תאפשר למכללות:

  • גיבוש תפיסה מכללתית ייחודית (בצוות שלו שותפים גורמי הוראה ותמיכה) בנוגע להתאמות שיש לבצע בהכשרה ובמעטפת ההכשרה בהתאמה לקהל הסטודנטים, כדי לאפשר להם לרכוש ולתרגל את מיומנויות המאה ה־21 בעת לימודיהם במוסד.

  • הכשרה אישית למשתתפי התוכנית וליווי אישי מקצועי בפיתוח תוכנית לימודים ייחודית המשלבת את כישורי המאה ה־21 בתוכנית הלימודים של הקורס שהם מלמדים.

  • פיתוח מקצועי במסגרת עבודה מול עמיתים בתפקידים מקבילים במכללות אחרות, בד בבד עם קבוצת בעלי התפקידים האחרים במכללה.

  • פיתוח יוזמות והטמעתן בתוכנית הלימודים של המרצה, וכן מדידה של כישורים ומיומנויות במטרה להכין את הסטודנטים לעולם העבודה העתידי.

3) מטרות הפעילות המוצעת

  • פיתוח יכולות ותשתיות מקצועיות במכללות הטכנולוגיות להכנה מיטבית של הסטודנטים לעולם העבודה העתידי באמצעות הקניית כלים, מתודות הוראה ואימון אישי למתווכים המקצועיים המובילים בצוות המכללה במסגרת ההכשרה היישומית.

  • פיתוח תוכנית עבודה לרכז הפדגוגי שתבחר המכללה, לצורך יישום דרכי הוראה ייחודיות, אמצעים ושיטות ליווי אישי וקבוצתי של הסטודנטים בשימוש מיטבי בכישורים ובאסטרטגיות להצלחתם בעולם העבודה העתידי. מדידה והערכה של הקניית הכישורים והמיומנויות של למידה עצמית, אוריינות דיגיטלית, תקשורת, ניהול עצמי, עבודת צוות ופתרון בעיות בקרב הסטודנטים במהלך ההתערבות של הצוות המקצועי במכללה.