КО ЈЕ ЈУРИО ГАГАРИНА?

ПРОГРАМ ПРОМОЦИЈЕ НАУКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 2021. ГОДИНУ

О ПРОЈЕКТУ:

Пројекат је посвећен ширењу знања о утицају свемирске технологије на бољи живот на Земљи. Намењен је ученицима основних и средњих школа, али и широј јавности. У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом и начином рада у школама, пројектом су предвиђене активности које се могу извести како у учионици, тако и у условима онлајн наставе.

Код школске популације, али и код одраслих се под астрономијом најчешће подразумевају слике из свемира и праћење летова што даље од Земље. Врло мало се зна колико је човечанство имало користи од развоја свемирске технологије. Учесници ће се кроз активности упознати са проналсцима који су првобитно били намењени освајању космоса, а поспешили су развој медицине, пољопривреде, екологије, индустије, саобраћаја и на развој друштва у целини. Захваљујући тежњи човека да безбедно оде што даље, постало је могуће коришћење мобилних телефона и осветљења у афричким селима без струје, решавање проблема недостатка пијаће воде, чување хране у екстремним условима, сателитско снимање терена, истраживање неприступачних предела, спречавање ширења пожара, праћење квалитета ваздуха...

Веома је важно да ученицима на научни начин приближимо чињенице да је истраживање космоса или космонаутика интердисциплинарна наука која се базира на сазнању других наука, као што су: физика, аеродинамика, астрономија, математика, хемија, биологија, медицина, електроника и метеорологија.

12. април је Светски дан космонаутике. Руски космонаут Јуриј Гагарин је тог дана, пре тачно 60 година полетео из Бајконура на истријски лет у космос.


ПРОЈЕКТНЕ АКТИВНОСТИ:

  • Уводна онлајн радионица

  • Садржај на сајту на тему Сунчев систем, историја астрономије и космичке ере човечанства: текст, слике, видео записи, задаци идеје и препоруке за самосталан и групни рад ученика. Онлајн тест за проверу стеченог знања о овој теми за све учеснике.

  • Активност на терену: Ноћно посматрање неба слободним оком, телескопом у кругу школе или одласком у Планетаријум- према могућностима школе.

  • Израда модела Сунчевог система, ракете, дурбина, ликовни радови инспирисани претходним активностима. Фотографисање радова који су настали у овој активности.

  • Садржај на сајту на тему Наука, технологија и космонаутика: текст, слике, видео записи, задаци и препоруке за самостални и групни истраживачки рад ученика. Онлајн тест за проверу стеченог знања.

  • Завршна изложба радова у школи: модели, ликовни радови, плакат

  • Онлајн квиз- такмичење учесника у пројекту на тему Космос и космичка ера човечанства којим ће бити обележна 60. годишњица Гагариновог лета у космос.

  • Завршни сусрет у Научном клубу: приказ продуката који су настали у току трајања пројекта, додела награда најактивнијим и најуспешнијим учесницима (ликовни радови) и победницима на онлајн квизу.


Рад Анастасије Јовановић из Лепосавића, ментор Биљана Ивановић


12. април је Светски дан космонаутике. Руски космонаут Јуриј Гагарин је тог дана, пре тачно 60 година полетео из Бајконура на истријски лет у космос.


Rezultati takmičenja u okviru projekta

''Ko je jurio Gagarina?“

Projekat je realizovan kao program od nacionalnog interesa za promociju nauke u 2021. godini na osnovnu Javnog poziva Centra za promociju nauke CPN.

Kategorija osnovna škola niži razredi:

I mesto Osnovna škola ’’23 Oktobar’’ Sremski Karlovci, mentor Irena Bijelić

II mesto Osnovna škola ’’Dimitrije Davidović ’’, Smederevo, mentor Nevena Perić

Kategorija osnovna škola – viši razredi:

I mesto Osnovna škola „Vuk Karadžić“ Novi Sad, mentor Snežana Jančić

I mesto Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ Kovin, mentor Dejan Kreculj

II mesto Osnovna škola „ Danilo Zelenović“ Sirig, i Osnovan škola „Veljko Vlahović“ Novi Sad mentor Koviljka Prošić Pilipović

Kategorija srednja škola:

Prvo mesto ravnopravno dele:

Srednja škola ’’Nikola Tesla’’ Leposavić, mentor Biljana Ivanović i

Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci, mentor Marijana Marković

Specijalna nagrada za multimedijalni rad

Osnovna škola „Slavko Rodić“ Bački Jarak, mentor Stevka Stančić

Specijalna nagrada za naveći broj uključenih učenika i nastavnika

Osnovna škola „Petar Kočić“ Temerin, mentor Ivana Maćešić


Завршна пројектна активност

Квиз Ко је јурио Гагарина?

садржи 15 питања из астрономије и намењен је ученицима виших разреда основне школе. Максимално време за израду је 15 минута.


15 питања у онлајн квизу Ко је јурио Гагарина, ученици су могли решавати једном или више пута, у школи или код куће, самостално, у пару или у групи, на телефону или рачунару... Квиз је био доступан од 21-23. децембра 2021. године. Статистика квиза каже да је било 500 играња и да je честа забуна између астрономије и астрологије, да се светлосном годином мери време, највише ученика је правило грешке на питањима о звездама репатицама, падалицама и наравно о звезди Даници. Победници квиза су ученици који нису одустајали и који су одговарали на питања све док нису добили најбољи резултат 15/15.

На квизу су учествовали ученици виших разреда основних школа са територије општина: Нови Сад, Темерин, Сремски Карловци, Ковин, Кикинда и Смедерево.kikinda-astronaut-240719.mp4


Космички изазов човеку-

аутор Миливој Југин

Дечје новине Горњи Милановац, 2004.

NASA- INOVACIJE U SLUŽBI ČOVEČANSTVA

ИЗ АРХИВЕ АУТОРА ПРОЈЕКТА:


Ученици 3/3 Основне школе "23. октобар" у Сремским Карловцима су са својом учитељицом Иреном Бијелић вредно радили и много научили.


Ученици петог разреда темеринске школе "Петар Кочић" су током октобра на часовима географије учили о васиони. Мобилни планетаријум из Београда, који је гостовао у школи, покренуо је креативност и машту ученика. У различитим пројектним активностима учествовало је око 90 ученика петог разреда.

Ученици 5-г из Темерина су са одељенским старешином, наставницом информатике Иваном Маћешић, своје радове објединили у филм. Радило се и договарало код куће, на часовима географије и информатике, а најкреативније идеје настале су за време школског одмора. Браво петаци!

gagarin1.mp4
ЖИВОТ У КОСМОСУ.pdf

У просторијама Научног клуба у Кикинди, 19. октобра је одржана радионица "Живот у космосу". Радионици је присуствовало 26 ученика шестог разреда из Кикинде, у пратњи одељенског старешине, наставника географије.

Gagarin dokumentarac_2.avi

Лука, Бошко и Мартин су ученици седмог разреда школе "Славко Родић" у Бачком Јарку. Обожавају информатику и географију, веома су вредни и креативни. Ментори су Стевка Станчић, наставница информатике и Зорица Маринковић, наставница географије.

Ученици Карловачке гимназије на часовима информатике вредно раде.

Тема је инспиративна, а ученици креативни...


Активности у оквиру пројекта ’’Ко је јурио Гагарина

Ментор је Маријана Марковић, професорица кинеског језика.

Kinesko-poimanje-univerzuma.ppt


Месец септембар у СШ "Никола Тесла" из Лепосавића прошао је у знаку обележавања 60 година од првог лета у свемир. Ученици одељења СТ11 (царински техничари= кроз есеј су приказали своја истраживања на тему информациона технологија и први свемирски лет. Гимназијалци су креирали дигиталне растерске слике на тему Гагарин у свемиру.Ментор је Биљана Ивановић, професорица информатике и сарадник Мира Танасковић, професорица географијеKo je Jurij Gagarin.pptx

Час у Лепосавићу

Основна школа "Јован Јовановић Змај" из Ковина, наставник ментор Дејан КрецуљУ Научном клубу у Смедереву одржана је радионица Ко је јурио Гагарина са ученицима

3. разреда Основне школе "Димитрије Давидовић" . Ученике је довела учитељица Невена Перић. Присуствовало је 28 ученика.