De toekomst van de aarde staat op het spel. Er moet een versnelling komen in het nemen van maatregelen. Dat vraagt politieke moed, en levert veel nieuwe banen op, een ander soort samenleving en bovenal: een toekomst.
Provincies spelen een grote rol in één van de grootste uitdagingen van onze tijd: de energietransitie. In een klimaat neutraler Nederland zijn zij o.a. verantwoordelijk voor de landschappelijke plaatsing van duurzame energiebronnen.
Op vrijdagmiddag 2 december 2016 organiseerde de Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en GroenLinks het symposium Klimaatverandering in de Statenzaal van het Provinciehuis in Haarlem.
Het klimaatvoorstel vormt de directe aanleiding voor dit symposium. Één van de doelen van de bijeenkomst is om de rol van overheden, het bedrijfsleven en de burger in de transitie naar een meer klimaat neutraal Nederland te onderzoeken en de uitdagingen die deze transitie in de weg staan te bespreken.
Een groep van grote bedrijven riep tijdens de Nationale Klimaattop afgelopen maand middels een Manifest het kabinet op om met een Klimaatwet te komen met ambitieuze (tussen)doelen. 'Wij zijn ervan overtuigd dat de energietransitie moet plaatsvinden om klimaatverandering tegen te gaan en zien het versnellen van de transitie ook als een kans voor het ontwikkelen van een nieuwe economie', schrijven de bedrijven. 'Om dit te realiseren is een ondernemende, stimulerende overheid nodig, die voor bedrijven de ruimte creëert om hun rol in de energietransitie in te vullen.'
Lammert van Raan (Partij voor de Dieren)
Rosan Kocken (GroenLinks)
Sandra Doevendans (PvdA)
Leonarde DiCaprio heeft een documentaire gemaakt over de klimaatverandering, waarin ook prominente politici en wetenschappers aan het woord komen.
Stellingen
a. in de provincie
b. bij jezelf
c. bij het bedrijfsleven
d. anders namelijk…
6. Wat moet de provincie meenemen n.a.v. vandaag?