κλειδιά για βαθύτερη μάθηση

Το κλειδί για «Βαθύτερη» μάθηση είναι η συνεργατική τάξη

Διδάξτε τους μαθητές πώς να ακούνε και να ρωτούν καλές ερωτήσεις με ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να «σκαλίζουν» τη βαθιά και ουσιαστική συνεργασία.

Τι είναι ιδανικό όταν πρόκειται για συνεργασία στις τάξεις μας;

Εδώ είναι ένα πολυπόθητο σενάριο:

πολλά παιδιά συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα τραπέζι και ασχολήθηκαν με μια εργασία υψηλού επιπέδου, συζητώντας, ενδεχομένως συζητώντας ένα σοβαρό ζήτημα, παίρνοντας κοινές αποφάσεις και σχεδιάζοντας ένα προϊόν, πράγμα που αποδεικνύει όλη αυτή τη βαθύτερη μάθηση.

Ως δάσκαλοι, θα θέλαμε να το δούμε αυτό έξω από τα τετριμμένα, αλλά αυτό το είδος εξειδικευμένης ομαδικής εργασίας είναι κλιμακωτό. Δεν θα συμβεί απλώς με την τοποθέτηση των μαθητών μαζί, δίνοντάς τους ένα προκλητικό κείμενο ή ένα συναρπαστικό καθήκον.

Πώς θα ξεκινήσει αυτό το κλιμακωτό ταξίδι;

Ακολουθούν ορισμένα βήματα για την υποστήριξη των σπουδαστών σε μια βαθιά και ουσιαστική συνεργασία.

Καθιέρωση συμφωνιών ομάδας

Η λήψη αποφάσεων σχετικά με τους ομαδικούς κανόνες ή τις συμφωνίες, από την αρχή, θα δώσει σε κάθε μαθητή φωνή και θα παρέχει λογοδοσία σε όλους. Αν και οι "Επτά Κανόνες Συνεργασίας" (pdf) του Thinking Collaborative σχεδιάζονται για χρήση με ομάδες ενηλίκων, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για να εμπνεύσετε κατάλληλους κανόνες για την ηλικία των μαθητών σας. Τα παιδιά (ανάλογα με την ηλικία) μπορούν να βρουν πράγματα όπως: «ένα άτομο μιλάει κάθε φορά», «σεβασμός του ενός προς τον άλλο και σεβασμός όλων των ιδεών » και «μη υποβάθμιση κανενός». Μια αφίσα των κοινών συμφωνιών μπορεί να εμφανιστεί μαζί με τόνωση της προσοχής όταν οι σπουδαστές ή η ομάδα χρειάζονται μια υπενθύμιση.

Η λογοδοσία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις συμφωνίες εργασίας μιας ομάδας. Δεδομένου ότι ο δάσκαλος πρέπει να βρει δημιουργικούς και αποτελεσματικούς τρόπους παρακολούθησης πολλαπλών ομάδων που εργάζονται ταυτόχρονα στην τάξη, η ανάθεση ρόλων είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Για παράδειγμα, εάν οι μαθητές εργάζονται σε τέσσερις ομάδες ανάγνωσης και ανάλυσης ενός ειδησεογραφικού άρθρου, μπορείτε να ζητήσετε από κάθε ομάδα να επιλέξει έναν ερευνητή, έναν καταγραφέα, έναν διευθυντή συζήτησης και έναν δημοσιογράφο. Για να είναι επιτυχής η ομάδα, κάθε παιδί πρέπει να ολοκληρώσει τα καθήκοντα που συνοδεύουν το ρόλο του.

Διδάξτε τους πώς να ακούνε

Οι καλοί ακροατές είναι σπάνιοι στον πολιτισμό μας. Μοιράζομαι αυτό με τους μαθητές. Τους λέω επίσης ότι οι άνθρωποι που πραγματικά ακούνε - κάνουν επαφή με τα μάτια, προσφέρουν ενσυναίσθηση, δεν απορρίπτουν και σέβονται τους άλλους.

Κράτα τον τελευταίο λόγο σου για μένα, είναι μια μεγάλη δραστηριότητα που επιτρέπει στους μαθητές να εξασκούν την ακρόαση. Παρέχετε πολλούς γύρους αυτής της δομημένης δραστηριότητας, που να ακολουθείται από κατάλληλο χρόνο στον οποίο οι μαθητές πρέπει να προβληματιστούν να αποκτήσουν εμπειρία και να αξιολογήσουν τις δικές τους ικανότητες ακρόασης. Τα παιδιά χρειάζονται επίσης ευκαιρίες εξάσκησης, να αποφεύγουν να μιλούν για να εξασκήσουν την προσοχή τους στο να ακούνε. Σκεφτείτε να προσθέσετε τα "Three, Then Me" στα πρότυπα της κλάσης. Αυτό σημαίνει απλά ότι πριν μιλήσουν ξανά, πρέπει να περιμένουν να μοιραστούν πρώτα τρία άτομα.

Να τους διδάσκετε την τέχνη του να θέτεις καλές ερωτήσεις

Έχετε την τάξη σας, δημιουργήστε ερωτήσεις σχετικές με ένα δεδομένο θέμα, γράφοντας την καθεμία στο τετράδιο του διοικητικού συμβουλίου. Αποφασίστε για τα πιό πιεστικά και ενδιαφέροντα ερωτήματα της δέσμης και συζητήστε με τους μαθητές, τι κάνει τα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα να ξεχωρίζουν. Μιλήστε για τους τύπους ερωτήσεων που συχνά δίνουν τις καλύτερες απαντήσεις - αυτές που είναι ανοιχτές, προσεκτικές και μερικές φορές ακόμα και τολμηρές.

Εξηγήστε ότι οι καλά απαντημένες ερωτήσεις είναι ουδέτερες και δεν κάνουν τον ερωτώμενο να αισθάνεται σαν να διερωτάται.

Εισάγετε τους σπουδαστές σε ερωτήσεις που αφορούν την πρόσκληση, όπως:

"Όταν σκέφτεστε ______, τι έρχεται στο νου σας ;"

και "Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που ήδη γνωρίζουμε για το ______, πώς θα το κάνουμε ____;"

Ως σκαλοπάτι, δώστε ένα φυλλάδιο με ερωτηματολόγια για τους μαθητές που θα το χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια ομαδικών συζητήσεων.

Οι σπουδαστές πρέπει επίσης να γνωρίζουν τον χρόνο αναμονής.

Εξηγήστε - καλύτερα ακόμα, να αποδείξετε ότι - όταν κάποιος στην ομάδα θέτει μια ερώτηση, απαιτούνται λίγα δευτερόλεπτα σιωπής απαραίτητα, δίνοντας στον καθένα, χρόνο να σκεφτεί.

Διδάξτε τους πώς να διαπραγματεύονται

Ένα μέλος της ομάδας που μιλάει πιο δυνατά και πιο συχνά μπορεί να πάρει τα περισσότερα θέματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πείσει οπωσδήποτε. Ένας καλός διαπραγματευτής ακούει καλά, δείχνει υπομονή και ευελιξία, επισημαίνει τις κοινές ιδέες και τους τομείς της ομαδικής συμφωνίας και μπορεί να σκεφτεί υπό πίεση.

Αφού μοιραστείτε αυτή τη λίστα με τους μαθητές, δημιουργήστε μαζί τους περισσότερα χαρακτηριστικά για να τα προσθέσετε. Αφήστε τους σε μια σύντομη δραστηριότητα που ονομάζεται «Δημιουργήστε μια συναίνεση». Σε αυτή τη δραστηριότητα, ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη και δώστε απλά λίγα λεπτά στην ομάδα να σχεδιάσει: ένα παραθεριστικό πάρτι γενεθλίων, ή ένα ταξίδι, ή ένα ομαδικό γεύμα, ώστε να μπορούν να εξασκήσουν τις διαπραγματευτικές δεξιότητές τους. Τώρα που έχουν εισαχθεί σε αυτή την ικανότητα, εμπνέοντάς τους τον τρόπο, μπορούν στη συνέχεια να προχωρήσουν πιο βαθιά στη λήψη αποφάσεων συναίνεσης χρησιμοποιώντας ένα κεντρικό κείμενο.

Μοντέλο Τι Περιμένουμε

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιάς εξαιρετικά συνεργατικής τάξης, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διαμορφώσουν συνθήκες ακρόασης. Σε μια τάξη που επικεντρώνεται στον μαθητή, υπάρχουν λιγότερες άμεσες οδηγίες.Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διευκολύνουμε τις μαθησιακές εμπειρίες για όλη την τάξη αλλά και για τις μικρότερες ομάδες. Η ικανότητα αποτελεσματικής διευκόλυνσης μιας ομάδας είναι μια ικανότητα του 21ου αιώνα που είναι κρίσιμη για την επιτυχία στο πανεπιστήμιο και τον κόσμο της εργασίας.

Αυτό θυμίζει την εταιρεία σχεδιασμού IDEO. Ένας υπάλληλος εκεί προωθήθηκε για να καθοδηγήσει μια ομάδα στον επανασχεδιασμό του καλαθιού αγορών όχι λόγω της αρχαιότητας αλλά επειδή "είναι καλός με τις ομάδες".

Ομαδική δύναμη εγκεφάλου

Η μάθηση και η μάθηση υψηλότερου επιπέδου, όπως η σύνταξη πληροφοριών από πολλά έγγραφα ή η ανάλυση επιστημονικών δεδομένων, μπορούν να χτυπήσουν πολύ βαθύτερα όταν γίνουν με συνεργασία. Το σημαντικό έργο του Lev Vygotsky υποστήριξε ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι μια θεμελιώδης πτυχή της μάθησης. Και αν ήταν ζωντανός σήμερα, θα συμφωνούσε κατά πάσα πιθανότητα με το ρητό "δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα". Θα μπορούσε να προσθέσει, "Καλύτερα ακόμα, αν είχαμε τρία ή τέσσερα;"

Πηγή : Edutopia

Μετάφραση: Π.Σ.Μαυρουδής, Φυσικός


_Επανεκκίνηση _ Επανασχεδιασμός

Δύο εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν ιδέες για τη μετατροπή των σχολικών αιθουσών μας ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος σ΄ αυτό το απόσπασμα από το νέο τους βιβλίο.

Οδηγώντας στους δρόμους της Πενσυλβάνια ένα καλοκαίρι, εγώ ( ο Tom) έφτασα σε ένα προσεκτικά κατασκευασμένο νεκροταφείο. Μού τράβηξε την προσοχή , γι 'αυτό έριξα μια πιο προσεκτική ματιά. Παρατήρησα ότι όλοι οι τάφοι ήταν ίδιοι μεταξύ τους. Οι σειρές ήταν άψογα ευθυγραμμισμένες. Περικλειόταν από ένα πέτρινο τοίχο και το οικόπεδο ήταν ένα τέλειο ορθογώνιο. Ο χώρος παρέμεινε φαινομενικά ανέγγιχτος για αρκετές δεκαετίες.

Σοκαρίστηκα όταν σκέφτηκα πώς αυτός ο χώρος - το νεκροταφείο - έμοιαζε με τον χώρο της τάξης που δίδασκα. Ο χώρος εκμάθησης που είχα από τα πρώτα μου χρόνια μέχρι και σήμερα, ως καθηγητής , είναι σχεδόν ταυτόσημος με αυτό το νεκροταφείο. Προσθέστε ένα ξύλινο γραφείο στη γωνία και έναν διαδραστικό πίνακα (!) στον μπροστινό τοίχο και έχετε το κλασσικό περιβάλλον της τάξης που μοιάζει με πολλούς από τους σημερινούς χώρους μάθησης.


1. περιοχή εξέτασης του μαθήματος,2.πίνακας, 3. θρανία , 4.διάδρομοι κυκλοφορίας , 5.έδρα ,6.βοηθητικά έπιπλα

Αυτές οι αίθουσες διδασκαλίας υποφέρουν από αυτό που ονομάζουμε «φαινόμενο του νεκροταφείου». Οι εικόνες των θρανίων δίπλα-δίπλα στις τάξεις από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 μέχρι σήμερα, αποδίδουν τρομακτικές ομοιότητες, ακόμα και μετά από περισσότερα από 100 χρόνια έρευνας και καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής εποχής, όταν οι σπουδαστές ήταν ουσιαστικά εκπαιδευμένοι να εργάζονται σε εργοστάσια, η «ετοιμότητα σταδιοδρομίας» σήμαινε την προετοιμασία για θέσεις εργασίας στις οποίες ο κάθε εργαζόμενος θα περάσει όλη την ημέρα του εκτελώντας την ίδια επαναλαμβανόμενη εργασία, συχνά απασχολούμενος όλη τη ζωή του στην ίδια επιχείρηση . Στο μοναδικό εκπαιδευτικό μοντέλο "sit-and-get", η ικανότητα αναμάσησης-επανάληψης των πληροφοριών ήταν το κλειδί για την επιτυχία και ένα επαρκές παράδειγμα για αυτόν τον κόσμο της εργασίας.

Αλλά αυτός ο κόσμος της εργασίας δεν υπάρχει πλέον στον Κόσμο.

Η ανάγκη επανασχεδιασμού των μαθησιακών περιβαλλόντων των μαθητών μας δεν είναι απλώς μια ιδέα από τον τελευταίο πίνακα Pinterest. Είναι μία αναγκαιότητα. Υπάρχουν σίγουρα οι χρόνοι που οι μαθητές πρέπει να εργάζονται ανεξάρτητα και ήσυχα στους δικούς τους χώρους. Ωστόσο, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό ήταν το κύριο μοντέλο διδασκαλίας σε πολλές αίθουσες διδασκαλίας. Τα σχολεία και οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να μετασχηματιστούν από το μοντέλο της βιομηχανικής εποχής σε ένα νέο μοντέλο που βασίζεται στο μαθητή, είναι εξατομικευμένο και αξιοποιεί την τεχνολογία.

Σχεδιασμός χώρων με γνώμονα τους μαθητές

Το σημερινό εκπαιδευτικό παράδειγμα δεν είναι πλέον η μεταφορά της γνώσης, αλλά η επιμελής δημιουργία γνώσης .

Το μοντέλο που κυριαρχεί για περισσότερο από έναν αιώνα, δεν είναι πλέον σημαντικό για τους σημερινούς μαθητές. Καθώς οι εκπαιδευτικοί εργάζονται για να στραφούν σε εκπαιδευτικές παιδαγωγικές που είναι σχεσιακές, αυθεντικές, δυναμικές και κατά καιρούς χαοτικές στα σχολεία τους, οι μαθησιακοί χώροι πρέπει να επανεκτιμηθούν και να προσαρμοστούν ανάλογα.

Η παιδαγωγική καινοτομία απαιτεί καινοτομία στον χώρο όπου λαμβάνει χώρα η εκμάθηση.

Με απλά λόγια, εάν ο χώρος δεν ταιριάζει με την επιθυμητή εκπαιδευτική παιδαγωγική, τότε θα εμποδίσει τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών.

Σχεδιασμός για συνεργασία

Εάν θέλουμε πραγματικά να διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές θα είναι έτοιμοι για την εργασία και κυρίως, για τη ζωή, τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη παιδιών που θα μπορούν να εργαστούν από κοινού, να επιλύσουν προβλήματα και να συνεργαστούν τόσο σε φυσικούς όσο και σε εικονικούς χώρους. Οι χώροι εκμάθησης που σχεδιάζονται για συνεργασία έχουν ευέλικτες ρυθμίσεις καθισμάτων, διαθέτουν άνετα έπιπλα και είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε να μπορούν να ξανασχεδιάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ομάδες συν-εργασίας μπορούν να μετασχηματίζονται από μικρές ομάδες σε μεγαλύτερες ομάδες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι τύποι χώρων αξιοποιούν τη συνεργατική φύση της τεχνολογίας.

Σχεδιασμός για αυτο-κατευθυνόμενη μάθηση

Παρόλο που η συνεργασία είναι καθοριστική, υπάρχουν αναμφίβολα χρόνοι που οι μαθητές θα θέλουν - και θα πρέπει - να εργαστούν ανεξάρτητα και στον δικό τους χώρο. Είτε φορώντας τα ακουστικά τους, είτε κάνοντας μια βαθιά κατάδυση στη λογοτεχνία σε ένα ήσυχο μέρος. Η ευκαιρία και η επιλογή να εργαστούν ανεξάρτητα είναι σημαντική. Η ύπαρξη διαφόρων χώρων μάθησης για διαφορετικούς τύπους μάθησης μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες και τις επιλογές των σπουδαστών.

Σχεδιασμός για διερεύνηση, εξερεύνηση και δημιουργία

Οι χώροι μάθησης που έχουν σχεδιαστεί για έρευνα δεν δίνουν έμφαση σε μια οριοθέτηση μεταξύ των χώρων των εκπαιδευτικών και των σπουδαστών, δημιουργούν περιοχές τύπου makerspace για τους μαθητές ώστε να μπορούν να δημιουργούν, να ζυμώνουν να σχεδιάζουν και να χρησιμοποιούν εκπαιδευτικές παιδαγωγικές που τους ωθούν να διατυπώνουν ερωτήσεις και να αναζητούν απαντήσεις. Τα προβλήματα του αύριο θα επιλυθούν από εκείνους τους μαθητές που έχουν τέτοιες ευκαιρίες σήμερα.

Σχεδιασμός για ενεργή μάθηση

Η παραδοσιακή τεχνογνωσία και το εκπαιδευτικό μοντέλο στο οποίο η παιδαγωγική οδηγείται από τους καθηγητές που μεταφέρουν τις γνώσεις τους στους μαθητές - όχι από τους μαθητές που αποκτούν γνώσεις μέσω της εμπειρίας - αποδίδει χώρους μάθησης με μικρή κίνηση και ελάχιστη ενεργητική μάθηση.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της κίνησης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου, αλλά οι παραδοσιακοί χώροι μάθησης συχνά δεν σχεδιάζονται για δραστηριότητες ανάπτυξης κινητικών δεξιοτήτων.

Οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να μετακινούνται, να πηδούν και να τινάζονται κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων. Τεντωθείτε ή τρέξτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Σ΄ αυτόν τον τρόπο αποδίδονται εμπειρίες μάθησης βασισμένες στον εγκέφαλο, κατά τις οποίες η ροή του αίματος αυξάνεται και παρέχεται πρόσθετο οξυγόνο στον εγκέφαλο, επιτρέποντας έτσι υψηλότερα επίπεδα μάθησης.

Σχεδιασμός για τη δημιουργία σχέσεων

Οι μαθησιακοί χώροι που προωθούν τις κοινωνικά καταλυτικές αλληλεπιδράσεις, όπου οι μαθητές μπορούν να εμπλακούν σε κοινωνικές δεξιότητες και οικοδόμηση σχέσεων, συνδέουν τους χώρους της τάξης με κοινόχρηστους χώρους όπου οι σπουδαστές και το προσωπικό μπορούν να συναντηθούν ανεπίσημα. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου διδασκαλίας, αυτοί οι χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οδηγίες και αλληλεπιδράσεις μικρών ομάδων. Πριν από το σχολείο, μεταξύ των ωρών διδασκαλίας και μετά το σχολείο, αυτοί οι χώροι παρέχουν περιοχές όπου συνεχίζονται οι συζητήσεις, δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και γίνονται ανεπίσημες αλληλεπιδράσεις.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε την εκπαιδευτική μας παιδαγωγική σε μια πιο προσωπική προσέγγιση με τους μαθητές μας, πρέπει ταυτόχρονα να μετασχηματίσουμε τους χώρους στους οποίους μαθαίνουν οι μαθητές μας. Ο επανασχεδιασμός των μαθησιακών χώρων δεν αφορά την ανάπτυξη μιας αίθουσας διδασκαλίας εμπνευσμένης από το Pinterest, ιδιαίτερα διακοσμημένης. Πρόκειται για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των σημερινών σύγχρονων εκπαιδευόμενων, ώστε να τους δοθεί κάθε ευκαιρία στον αυριανό κόσμο.

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από τη μετασχηματισμένη μάθηση: «8 κλειδιά για το σχεδιασμό σχολείων του αύριο, σήμερα», από τους Eric C. Sheninger και Thomas C. Murray. Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο για τις ιδέες τους σχετικά με το μετασχηματισμό των φυσικών χώρων, την παιδαγωγική, την επαγγελματική εξέλιξη, την τεχνολογία και πολλά άλλα.

Πηγή :Edutopia /By Eric Sheninger, Thomas C. Murray

Μτφ. Π.Σ. Μαυρουδής , Φυσικός


Έξυπνες στρατηγικές για την επιτυχία των σπουδαστών

Πέντε τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μαθητές σε οποιαδήποτε τάξη για να τους βοηθήσετε και να ενισχύσετε τα μακροπρόθεσμα μαθησιακά τους αποτελέσματα.

Ακόμη και οι σπουδαστές που έχουν περάσει χρόνια ενεργού συμμετοχής στις μαθησιακές δραστηριότητες δεν χρησιμοποιούν αυτόματα στρατηγικές που προωθούν καλύτερα την εκμάθηση. Ωστόσο, η πιο έξυπνη χρήση των συγκεκριμένων στρατηγικών επιτυχίας μπορεί να επηρεάσει βαθιά τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Σε αυτό το άρθρο, μοιραζόμαστε τις πρακτικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δάσκαλοι/καθηγητές με τους μαθητές για να τους βοηθήσουν να μάθουν πιο έξυπνα και με μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Εξηγήστε το στο μυαλό σας

Ένας δημιουργικός τρόπος για τους δασκάλους να βοηθήσουν τους μαθητές τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανάπτυξης αποτελεσματικών στρατηγικών μάθησης είναι να εφαρμόσουν μια μεταφορά που λέμε "εξηγήστε το στον εγκέφαλό σας". Οι σπουδαστές που χρησιμοποιούν αυτο-εξηγήσεις λένε αυτά που σκέφτονται και κάνουν, όταν μαθαίνουν . Η στρατηγική αυτή συνδέεται στενά με τη μεταγνώση, χαρακτηριστικό της επιτυχημένης μάθησης των μαθητών και της επαγγελματικής επιτυχίας σε όλη τη σταδιοδρομία τους.

Ένας αγαπημένος τρόπος για να διδάξετε αυτή την ικανότητα είναι να μοντελοποιήσετε την αυτονόητη ερμηνεία σε όλα τα περιβάλλοντα της τάξης. Για παράδειγμα, όταν δουλεύετε στον πίνακα στην τάξη των μαθηματικών, μπορεί να θέσετε μια ερώτηση όπως , "Πώς μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα άλγεβρας;" Τότε θα μπορούσατε να αρχίσετε να μιλάτε μέσα από το πρόβλημα δυνατά έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να μάθουν από το μοντέλο σας πώς να εμπλακούν !

Σε αυτοδιάλογο κατά την επίλυση προβλημάτων, με την ανάγνωση ή με την εκτέλεση άλλων μαθησιακών εργασιών. Αφού οι σπουδαστές βίωσαν τη μοντελοποίησή σας σε διάφορα παραδείγματα, δώστε τους ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη στρατηγική δυνατά. Με τον καιρό, ο στόχος είναι οι μαθητές να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο σιωπηλά και ανεξάρτητα. Ορισμένες σημαντικές γνωστικές στρατηγικές εμπλέκονται στη διαδικασία αυτο-εξήγησης, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης νέων πληροφοριών με προηγούμενη γνώση, δημιουργίας συμπερασμάτων όταν υπάρχουν ελλιπείς πληροφορίες και παρακολούθησης και αποκατάστασης ελαττωματικών γνώσεων. Οι μαθητές μπορούν να εξηγούν στον εαυτό τους όταν λύνουν το πρόβλημα και αυτός ο τρόπος θα τους βοηθήσει να αποφασίζουν πώς να προχωρούν.

Κάντε Brain Breaks ( διαλείμματα) κατά τη διάρκεια της μάθησης

Όταν οι μαθητές ασχολούνται με ένα θέμα παραμένοντας επικεντρωμένοι σ’ αυτό για πολύ καιρό, αυτό κάνει τη μάθηση δύσκολη. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ή λήθαργος, ή πλήξη ή και ενεργητική συμπεριφορά. Διευκολύνετε την ενεργό συμμετοχή στην εκμάθηση παρέχοντας στους μαθητές την ευκαιρία να μετακινούνται με σύντομα διαλείμματα δύο έως πέντε λεπτών κάθε 20 λεπτά κατά τη διάρκεια του μαθήματος στην τάξη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του παρεχόμενου οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ένα παράδειγμα σύντομου διαλείμματος, μπορεί να είναι για τους μαθητές να σηκωθούν, να βρουν έναν/μία συμμαθητή/τριά τους και να ανταλλάξουν κάτι που έχουν μόλις μάθει. Οι καθηγητές μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση της κίνησης στην τάξη.

Αυτοέλεγχος για επιτυχία

Η διδασκαλία των μαθητών για το πώς θα εξεταστούν, θα τους προσφέρει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την ενίσχυση της μάθησης. Ένας απλός, αποδεδειγμένος τρόπος καθοδήγησης των μαθητών για αυτοέλεγχο είναι μέσω της χρήσης καρτών ευρετηρίου. Ζητήστε τους να αποφασίσουν: Ποιες ερωτήσεις πιστεύετε ότι θα συμπεριλάμβανε ο δάσκαλός σας σε μια δοκιμασία ή μια εξέταση; Δώστε τους οδηγίες για να δημιουργήσετε μια λίστα με τις καλύτερες ερωτήσεις που μπορούν να σκεφτούν - να γράψουν κάθε ερώτηση σε μια κάρτα ευρετηρίου και να βάλουν τις απαντήσεις στο πίσω μέρος. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μολύβια με γόμες, χρησιμοποιώντας διαφορετικές έγχρωμες κάρτες για διαφορετικές κατηγορίες. Οι μαθητές που θέλουν περισσότερη ποικιλία μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρωματιστά μολύβια.

Δείξτε στους μαθητές πώς να δημιουργήσουν ένα αυθεντικό τέστ πρακτικής :α)Επιλέγοντας τον ίδιο αριθμό ερωτήσεων που θα εξετάσετε, β)Επιτρέποντας το ίδιο χρονικό διάστημα για την απάντηση στις ερωτήσεις πρακτικής που θα έχουν κατά την διάρκεια της εξέτασης, και γ) ολοκληρώνοντας -ελέγχοντας τις απαντήσεις τους. Είναι καλό να χρησιμοποιήσετε αυτή την στρατηγική καθ 'όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Ειδικά τις πρώτες φορές, ελέγξτε τις κάρτες που οι μαθητές δημιούργησαν και δώστε τους την αναγκαία ανατροφοδότηση μέχρι να μάθουν τη διαδικασία.

Κάνετε Προγράμματα και Ρυθμίστε την Πρακτική σας

Ενθαρρύνετε τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα σχέδιο μελέτης. Μερικοί μαθητές (συμπεριλαμβανομένων των νεότερων) θα χρειαστούν βοήθεια για τη δημιουργία του σχεδίου αυτού, κυρίως στην έμπνευση για να το δημιουργήσουν και να το εφαρμόσουν. Καθώς οι σπουδαστές μαθαίνουν περισσότερα καινούργια πράγματα από αυτά που θεωρούν πιθανά, θα παρακινηθούν από τις επιτυχίες τους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους μαθητές με κατανεμημένη πρακτική όταν δομούν την ύλη τους σε πολλαπλές περιόδους διδασκαλίας, με έμφαση στο πιο σημαντικό υλικό που πρέπει να μάθουν. Ένας καλός κανόνας που πρέπει να θυμάστε: Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον επτά έως εννέα επαναλαμβανόμενες εκθέσεις με την πάροδο του χρόνου, πριν μάθει το νέο περιεχόμενο.

Διδάξτε το σε ένα φίλο

Τα συναισθήματα που διεγείρονται όταν οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να διδάξουν αυτό που έχουν μάθει πρόσφατα μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερη γνώση και μνήμη. Όταν οι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν τους μαθητές τους ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διδάξουν αυτό που μαθαίνουν, οι μαθητές τείνουν να εργάζονται περισσότερο για να κατανοήσουν το υλικό, να αναζητήσουν τα κύρια σημεία, να οργανώσουν και να εφαρμόσουν τις γνώσεις πιο αποτελεσματικά και να βαθμολογηθούν υψηλότερα στις εξετάσεις. Βρήκαμε ότι αυτό λειτουργεί καλύτερα για να δημιουργήσει ζευγάρια διδασκαλίας και να επιτρέψει σε κάθε εταίρο να έχει την ευκαιρία να διδάξει στο άλλο μέλος το μάθημα. Οι δάσκαλοι των παιδιών ακόμη και ηλικίας δημοτικού σχολείου, μπορούν να τους ζητήσουν να εκπαιδεύσουν όσους είναι νεότεροι από τους ίδιους.

Dr. Donna Wilson and Dr. Marcus Conyers

Μτφ. Π.Σ.Μαυρουδής Φυσικός