Πρόγραμμα ERM-ERS 2023-24

Ακαδημαϊκό Έτος 2024-2025

27ο : 30/09/2024 έως και 04/10/2024 (ERS) & 07/10/2024 έως και 09/10/2024 (ERM) 14:45-19:30

28ο : 04/11/2024 έως και 08/11/2024 (ERS) & 11/11/2024 έως και 13/11/2024 (ERM) 14:45-19:30

29ο : 09/12/2024 έως και 13/12/2024 (ERS) & 16/12/2024 έως και 18/12/2024 (ERM) 14:45-19:30

30ο : 13/01/2025 έως και 17/01/2025 (ERS) & 20/01/2025 έως και 22/01/2025 (ERM) 14:45-19:30

31ο : 17/02/2025 έως και 21/02/2025 (ERS) & 24/01/2025 έως και 26/02/2025 (ERM) 14:45-19:30

32ο : 26/03/2025 έως και 01/04/2025 (ERS) & 02/04/2025 έως και 04/04/2025 (ERM) 14:45-19:30

33ο : 12/05/2025 έως και 16/05/2025 (ERS) & 19/05/2025 έως και 21/05/2025 (ERM) 14:45-19:30

34ο : 10/06/2025 έως και 16/06/2025 (ERS) & 17/06/2025 έως και 19/06/2025 (ERM) 14:45-19:30


Για την πραγματοποίηση του τμήματος ο ελάχιστος αριθμός σπουδαστών είναι 5 άτομα. Σε περίπτωση μη πραγματοποίησης του τμήματος θα ενημερώνονται οι υποψήφιοι που έχουν κάνει σχετική αίτηση με προσωπικό μήνυμα (email ή SMS) το συντομότερο δυνατό.

Αν κάποιος επιθυμεί να ακυρώσει τη συμμετοχή του, αυτό πρέπει να γίνεται 3 εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη του ειδικού τμήματος.

Διάρκεια εκπαίδευσης: 48 ώρες

Προϋποθέσεις εγγραφής: Δίπλωμα Α΄   ή Β' Μηχανικού 

Λειτουργία προσομοιωτή:  Οι ώρες διδασκαλίας για κάθε ξεχωριστή ομάδα θα καθορίζονται στα ωρολόγια προγράμματα εκπαίδευσης.

Απουσίες: Σπουδαστής που θα απουσιάσει περισσότερο από το 1/10 των ωρών διδασκαλίας δεν δικαιούται να λάβει μέρος στις εξετάσεις.

Εξετάσεις: Οι εξετάσεις θα γίνονται προφορικά-πρακτικά-γραπτά κατά την τελευταία ημέρα της εκπαίδευσης από τους εκπαιδευτές καθηγητές και θα αναφέρονται σε ολόκληρο το φάσμα της διδαχθείσας ύλης. Σπουδαστής που ο μέσος όρος της βαθμολογίας των βαθμολογητών καθηγητών δεν είναι προβιβάσιμος υποχρεούται σε επαναφοίτηση.

Αντικειμενικός σκοπός: Στο τέλος της εκπαίδευσης πρέπει οι εκπαιδευθέντες σπουδαστές να είναι ικανοί να χειρίζονται τον προσομοιωτή, να αξιολογούν σωστά τόσο τις φωτεινές όσο και ηχητικές ενδείξεις σε περίπτωση βλαβών και να προβαίνουν στις σωστές ενέργειες ώστε να αποκαθιστούν τις βλάβες.

Τρόπος εκπαίδευσης: Η διδασκαλία στον προσομοιωτή θα γίνεται με επίδειξη-εκμάθηση χειρισμού καθώς και εντατική πρακτική εξάσκηση σε κάθε ξεχωριστή μονάδα συστήματος. Οι ασκήσεις που θα επακολουθούν θα δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτές καθηγητές να συζητούν, να επιλύουν τυχόν απορίες καθώς και να εντοπίζουν εσφαλμένες ενέργειες των εκπαιδευομένων κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. 

Τμήμα ERS (1η - 5η ημέρα) [30 ώρες]

Εξοικείωση με τον προσομοιωτή. Λήψη δυναμοδεικτικών διαγραμμάτων Ανοικτό (P-φ) – κλειστό διάγραμμα (Ρ-V)) και μελέτη διαγραμμάτων ροπής στρέψης στροφαλοφόρου. Ελεγκτές, ρυθμίσεις PID ελεγκτών και εγκαταστάσεις υψηλής τάσης. Εκκίνηση κυρίας μηχανής από cold condition (Dead ship). Κύρια μηχανή (slow turning – ahead – astern - – crash astern -emergency stop – emergency run. Μεταφορά χειριστηρίων από γέφυρα σε engine control room και σε emergency control. Διαδικασία slowdown – shutdown. Αλλαγή βήματος προπέλας. Βλάβες – Προβλήματα. Δυσλειτουργίες στη κύρια μηχανή (Φθαρμένα ελατήρια, Μεγάλη προπορεία, Μεγάλη επιπορεία. Κακή έγχυση καυσίμου. Διαρροή καυσαερίων ή κακή στεγανοποίηση βαλβίδας εξαγωγής. Βλάβη στις αντλίες υψηλής πίεσης καυσίμου. Βλάβη στη σάρωση, βλάβες στο κύκλωμα λίπανσης – ψύξης κυλίνδρων και ελατηρίων, διωστήρα, εκκεντροφόρου - στροφαλοφόρου). Παρουσία ατμών στον στροφαλοθάλαμο. Χρήση γεννητριών άξονα – ατμού στο ανοιχτό πέλαγος. Εφαρμογή προτεραιοτήτων στις ηλεκτρομηχανές – εναλλαγή φορτίων (equal – optimal – cyclic load). Δυσλειτουργίες ηλεκτρογεννητριών. Δυσλειτουργίες διακοπτών ισχύος – Γενική διακοπή (blackout). Δυσλειτουργίες γεννήτριας άξονα. Δυσλειτουργίες ατμογεννήτριας – ατμοστροβίλου. Αυτόματη – χειροκίνητη – εναλλαγή λειτουργίας γεννητριών. Δυσλειτουργίες στροβιλο-υπερπληρωτών. Δυσλειτουργίες ψυκτικής εγκατάστασης. Δυσλειτουργίες πηδαλίου. Δυσλειτουργίες συστήματος αδρανούς αερίου. Αλλαγή καιρικών συνθηκών (ρηχά ύδατα, αλλαγή ταχύτητας – διεύθυνσης ανέμου, ύψος κυμάτων, βάθος, αλλαγή αντίστασης λόγω ανέμου – πάγου).

Αξιολόγηση.

Τμήμα ERM (6η - 8η ημέρα) [18 ώρες]

1.1 ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επαρκής γνώση της διαχείρισης και κατάρτισης του προσωπικού του πλοίου. Οργάνωση του πληρώματος, δομή του οργανισμού, ευθύνες. Περιγραφή τυπικής οργάνωσης επί του πλοίου. Εξήγηση του επιπέδου Διοίκησης, θέσεις και περιγραφή των ρόλων. Εξήγηση του επιχειρησιακού επίπεδου, θέσεις και περιγραφή των ρόλων. Εξήγηση επίπεδου υποστήριξης, θέσεις και περιγραφή των ρόλων. Περιγραφή ιεραρχίας. Πολιτισμική συνείδηση, εγγενή χαρακτηριστικά, στάσεις και συμπεριφορές, διαπολιτισμική επικοινωνία. Εξήγηση της πολιτιστικής ευαισθητοποίησης. Παραδείγματα από εγγενή πολιτιστικά γνωρίσματα. Εξήγηση της σύνδεσης μεταξύ εγγενών στάσεων, γνωρισμάτων και συμπεριφορών.

Περιγραφή της ιδιαίτερης προσοχής που απαιτείται στην διαπολιτισμική επικοινωνία, ιδίως επί του πλοίου. Κατάσταση πλοίου, άτυπες κοινωνικές δομές επί του πλοίου. Περιγραφή κοινών άτυπων δομών με πολυπολιτισμικά πληρώματα. Εξήγηση γιατί άτυπες κοινωνικές δομές θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να επιτρέπονται. Περιγραφή των δράσεων για τη βελτίωση των διαπολιτισμικών σχέσεων. Ανθρώπινο λάθος, επίγνωση της κατάστασης, ευαισθητοποίηση στους αυτοματισμούς, εφησυχασμός, πλήξη. 

Εξήγηση των όρων"active failures" (έμπρακτη διαχειριστική αποτυχία) και "latent conditions" (λανθάνουσα λειτουργική παθογένεια). Εξήγηση errors of omission (λάθη παράλειψης) και errors of commission (λάθη διάπραξης). Περιγραφή και εξήγηση μιας τυπικής αλυσίδας σφαλμάτων. Εξήγηση της επίγνωσης της κατάστασης και παράθεση ενός παραδείγματος επί του πλοίου. Περιγραφή των δράσεων ύστερα από το «παρ 'ολίγον» (παρ' ολίγον ατύχημα, οιονεί ατύχημα). Περιγραφή σύνδεσης μεταξύ αυτοματισμών, εφησυχασμού και πλήξης. Περιγραφή των δράσεων για την αντιμετώπιση εφησυχασμού και πλήξης.

Εξήγηση λειτουργικής και ορισμένης ηγεσίας. Περιγραφή ηγετικών ικανοτήτων όπως αυτογνωσία, επίγνωση της κατάστασης, διαπροσωπικές δεξιότητες, παροχή κινήτρων, σεβασμός. Περιγραφή των χαρακτηριστικών της ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικότητας, αυτοπεποίθησης, αποφασιστικότητας, εφαρμογή συναισθηματικής νοημοσύνης «emotional Intelligence». Περιγραφή των τεχνικών ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένων, του παραδειγματισμού, τον καθορισμό των προσδοκιών, εποπτείας, αναθέσεων. Περιγραφή της διαφοράς μεταξύ της ομαδικής συμπεριφοράς και τη συμπεριφορά της ομάδας. Περιγραφή των πλεονεκτημάτων της ομαδικής προσέγγισης στη λειτουργία του πλοίου. Καθορισμός της διαφοράς ανάμεσα σε μια «μόνιμη ομάδα" και "ομάδα αποστολής" ή "ομάδα καθήκοντος" . Εξηγεί «ομάδα ενός" και γιατί είναι συνηθισμένο επί του πλοίου. Καθορισμός των χαρακτηριστικών καλής επικοινωνίας της ομάδας. Εκπαίδευση, διαρθρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης επί του πλοίου. 

Σημασία της δομημένης εκπαίδευσης επί του πλοίου. Περιγραφή αποτελεσματικής εφαρμογής της δομημένης εκπαίδευσης επί του πλοίου. Εξήγηση της ευθύνης των αξιωματικών για την παροχή δομημένης εκπαίδευσης επί του πλοίου. Περιγραφή συμβουλών και καθοδήγησης. Περιγραφή του τρόπου αξιολόγησης προόδου εκπαιδευόμενων στα προγράμματα κατάρτισης του πλοίου. Περιγραφή καταγραφής και αναφοράς της προόδου εκπαιδευόμενου. Περιγραφή της συμμετοχής της εταιρείας στα δομημένα προγράμματα κατάρτισης επί του πλοίου. Εξήγηση ότι τα προγράμματα κατάρτισης πρέπει να προσαρμοστούν στις επιχειρησιακές ανάγκες των πλοίων. Ικανότητα εφαρμογής διαχείρισης καθηκόντων και φόρτου εργασίας. Σχεδιασμός και συντονισμός. Ορισμός του τι σημαίνει σχεδιασμός σε σχέση με άτομα και ομάδες. Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο μετρούνται τα αποτελέσματα σχεδιασμού. Περιγραφή του ρόλου της ανάδρασης σε σχέση με τον προγραμματισμό των αποτελεσμάτων. Ορισμός του συντονισμού. Παραδείγματα συντονισμού στο πλοίο. Αναθέσεις στο Προσωπικό. Ορισμός του τι σημαίνει ανάθεση στο προσωπικό. Παραδείγματα εκχώρησης προσωπικού επί του πλοίου.

Ανθρώπινα όρια. Περιγραφή κοινών ανθρώπινων ορίων, όπως η υπερκόπωση, η παρεξήγηση, ο εφησυχασμός. Περιγραφή των δραστηριοτήτων που δοκιμάζουν τα όρια του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας. Περιγραφή ενδείξεων υπέρβασης ανθρώπινων ορίων. Εξήγηση των μέτρων που λαμβάνονται για την αποφυγή πίεσης των μελών του πληρώματος πέρα από τα προσωπικά τους όρια. Εξήγηση του πώς κρυφές πιέσεις μπορούν να προκαλέσουν την υπέρβαση προσωπικών ορίων Περιγραφή των συνεπειών του να πιέζεται ένα πρόσωπο πέρα από το προσωπικό του όριο. Απαιτήσεις της STCW 2011 "Fitness for Duty". Περιορισμός χρόνου και των πόρων. Παραδείγματα των χρονικών περιορισμών. Περιγραφή των παραγόντων που προκαλούν χρονικούς περιορισμούς. Ορισμός του πώς συνήθως αντιμετωπίζονται επί του πλοίου οι χρονικοί περιορισμοί. Παραδείγματα περιορισμού πόρων. Περιγραφή των παραγόντων που προκαλούν περιορισμό πόρων. Ορισμός του πώς συνήθως αντιμετωπίζεται επί του πλοίου ο περιορισμός των πόρων. Προσωπικές ικανότητες. Ορισμός των προσωπικών χαρακτηριστικών που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική ηγεσία και την ομαδική εργασία επί του πλοίου. Περιγραφή των ικανοτήτων που συμβάλλουν στην ηγεσία και την ομαδική εργασία επί του πλοίου. Περιγραφή του πώς διαχειρίζονται και ενισχύονται τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Εξήγηση του πώς η προσωπικότητα συνεισφέρει στην ηγεσία και στην ομαδική εργασία επί του πλοίου 

Ιεράρχηση. Παραδείγματα ιεράρχησης. Εξήγηση γιατί είναι απαραίτητη η ιεράρχηση. Φόρτος εργασίας, ανάπαυση και υπερκόπωση. Περιγραφή του φόρτου εργασίας επί του πλοίου. Εξήγηση των κινδύνων του υψηλού φόρτου εργασίας. Εξήγηση των μειονεκτημάτων του χαμηλού φόρτου εργασίας. Περιγραφή του πώς ο φόρτος εργασίας μπορεί να εκτιμηθεί. Περιγραφή του τρόπου να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος φόρτος εργασίας. Ορισμός των διατάξεων ώστε οι ναυτικοί να έχουν επαρκή ανάπαυση. Περιγραφή των αρχείων καταγραφής των ωρών ανάπαυσης. Περιγραφή των σημαδιών της υπερκόπωσης. Εξήγηση των πώς η υπερκόπωση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές συνέπειες. Παραδείγματα της κόπωσης υπερκόπωσης κατευθυντήριες γραμμές διαχείρισης και κανονισμοί. 

Μορφές Διοίκησης (ηγεσίας). Εξήγηση του πώς διαφέρουν η ηγεσία και η διοίκηση. Εξήγηση και παραδείγματα της ορισμένης και της λειτουργικής ηγεσίας. Ορισμός ηγετικών ικανοτήτων. Περιγραφή των τεχνικών ηγεσίας. Περιγραφή της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής ηγετικής προσωπικότητας. Εξήγηση της ανάγκης για έναν ηγέτη να «έχει μια ειλικρινή ματιά στον εαυτό του ή τον εαυτό της»

Προκλήσεις και αποκρίσεις. Εξήγηση του τι εννοείται με τον όρο περιβάλλον «πρόκλησης και απόκρισης». Εξήγηση γιατί ένα περιβάλλον πρόκλησης και απόκρισης δεν είναι πάντοτε το κατάλληλο. Ορισμός του πότε δικαιολογείται μια αυταρχική προσέγγιση.

Περιγραφή "αλυσίδας εντολών". Γνώση και ικανότητα εφαρμογής αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων. Η αποτελεσματική επικοινωνία στο πλοίο και στην ξηρά. Περιγραφή της ουσίας της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Ορισμός των κύριων συστατικών ενός συστήματος επικοινωνίας. Ορισμός των εμποδίων για αποτελεσματική επικοινωνία. Περιγραφή τεσσάρων γραμμών επικοινωνίας. Περιγραφή αποτελεσματικών τεχνικών επικοινωνίας. Εξήγηση του γιατί χρησιμοποιείται τα κλειστός βρόχος επικοινωνίας κατά τη διάρκεια των ελιγμών του πλοίου. Περιγραφή των πρωτόκολλων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται συνήθως στη θάλασσα.

Παραδείγματα της εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας. Εξήγηση του πώς η επικοινωνία με ανθρώπους στη στεριά μπορεί να διαφέρει από την επικοινωνία επί του πλοίου. Εξήγηση του τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα επικοινωνίας

Κατανομή, εκχώρηση και ιεράρχηση των πόρων. Περιγραφή των πόρων που διαχειρίζεται κανείς πάνω σε ένα πλοίο στη θάλασσα. Περιγραφή της χρήσης της διαχείρισης των πόρων. Παραδείγματα κατανομής των πόρων του πλοίου, την εκχώρηση και την ιεράρχηση.

Η Λήψη αποφάσεων αντικατοπτρίζει την εμπειρία της ομάδας. Περιγραφή του πώς να πάρει κανείς το καλύτερο από μια ομάδα. Περιγραφή της κατανομής των εργασιών με βάση την αρμοδιότητα. Εξήγηση του ότι η καλή ομαδική εργασία και η ηγεσία είναι αδιαίρετα. Εξήγηση του πώς ένας καλός ηγέτης μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δυναμική μιας ομάδας. Αυτοπεποίθηση και ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης της παρακίνησης. 

Περιγραφή της ηγεσίας που απαιτείται από έναν junior αξιωματικό φυλακής. Εξήγηση του γιατί η διεκδικητική ηγεσία μπορεί να μην είναι αποτελεσματική. Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ένα άτομο ή μια ομάδα μπορούν να παρακινηθούν και να αποτραπούν. Απόκτηση και διατήρηση της ευαισθητοποίησης σε καταστάσεις. Παραδείγματα ευαισθητοποίησης καταστάσεων, κατά την τήρηση φυλακής. Παραδείγματα της έλλειψης συνειδητοποίησης καταστάσεων, κατά την τήρηση φυλακής

Περιγραφή του τρόπου που μπορούν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά βοηθήματα να οδηγήσουν σε έλλειψη αντίληψης της κατάστασης. Εξήγηση της επικίνδυνης σχέσης μεταξύ υπερκόπωσης και ευαισθητοποίησης καταστάσεων. Αξιολόγηση της εργασιακής απόδοσης. Περιγραφή του πώς μπορεί να εκτιμηθεί η απόδοση στην εργασία. Ορισμός του οφέλους της αποτελεσματικής αξιολόγησης των επιδόσεων εργασίας. Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές. Ορισμός της στρατηγικής. Εξήγηση του ρόλου των βραχυπρόθεσμων στρατηγικών στην αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του πλοίου. Περιγραφή του πότε η χρήση βραχυπρόθεσμης στρατηγικής είναι απαραίτητη. Εξήγηση του ρόλου των μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του πλοίου. Γνώση και ικανότητα να εφαρμόσει τεχνικές της λήψης αποφάσεων. Κατάσταση και εκτίμηση του κινδύνου. Εξήγηση του πώς μια κατάσταση αξιολογείται και αναφορά ενός παραδείγματος. Ορισμός των βασικών χαρακτηριστικών της αξιολόγησης μιας κατάστασης. Περιγραφή του πώς μπορεί να εξασθενήσει η επίγνωση μιας κατάστασης. Ορισμός του κίνδυνου. Περιγραφή της σχέση μεταξύ εκτίμησης της κατάστασης και του κινδύνου. Περιγραφή πώς ο κίνδυνος μπορεί να εκτιμηθεί. Περιγραφή του τρόπου διαχείρισης του κινδύνου. Εξήγηση του ρόλου της αξιολόγησης του κινδύνου στην διαχείριση του κινδύνου. Περιγραφή του ρόλου της εκτίμηση της κατάστασης και του κίνδυνου στη λήψη αποφάσεων. Εντοπισμός και εξέταση δημιουργουμένων επιλογών. Παραδείγματα εξέτασης των διαθέσιμων επιλογών. Περιγραφή του πώς μια επιλογή μπορεί να δημιουργηθεί. Περιγραφή του ρόλου της ηγεσίας στη δημιουργία επιλογών. Επιλογή πορεία δράσης. Ορισμός της υποχρέωσης να προσδιοριστεί η πλέον ενδεδειγμένη πορεία δράσης. Περιγραφή των εκτιμήσεων στον εντοπισμό της πλέον ενδεδειγμένης πορείας δράσης. Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας έκβασης. Παραδείγματα για τα αποτελέσματα των δράσεων επί του πλοίου. Περιγραφή του πως μπορεί να εκτιμηθεί η έκβαση μιας πορείας δράσης. Περιγραφή πιθανών δράσεων παρακολούθησης κατά την αξιολόγηση αποτελέσματος. Λήψη αποφάσεων και τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Παραδείγματα και εξήγηση τεχνικών επίλυσης προβλημάτων. Εξουσία και αυτοπεποίθηση. Εξήγηση των διαφόρων μορφών εξουσίας. Περιγραφή της μορφής της εξουσίας που συναντάται στο πλοίο. Δώστε το νόημα (ορισμός του νοήματος) της αυτοπεποίθησης. Περιγραφή καταστάσεων του πλοίου που δικαιολογούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Απόφαση. Δώστε το νόημα (ορισμός του νοήματος) της αποφάσεως. Εξήγηση της διαφοράς μεταξύ "reality judgement" «απόφαση πραγματικότητας" (=appreciation = εκτίμηση πραγματικότητας, οντολογική) και "value judgement" απόφασης αξίας" (=evaluation = αξιολόγηση πραγματικότητας, δεοντολογική). Παράδειγμα της χρήσης της αποφάσεως επί του πλοίου.

Έκτακτη ανάγκη και διαχείριση πλήθους. Περιγραφή των πιο κοινών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο πλοίο. Ορισμός των ηγετικών απαιτήσεων κατά την απασχόληση με ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης του πλοίου. Περιγραφή των προετοιμασιών για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης του πλοίου. Περιγραφή των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση πλήθους σε επιβατηγό πλοίο. Περιγραφή του ρόλου των πλοιάρχου και διαχείριση του προσωπικού για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Περιγραφή του ατομικού ρόλου στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτοεπίγνωση, προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.

Ευκαιρίες και διαθεσιμότητα. Περιγραφή των ευκαιριών για την ανάπτυξη του προσωπικού. Εξήγηση του πώς να επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες. Περιγραφή των ιδίων προθέσεων σε σχέση με την επαγγελματική ανάπτυξη. Ανάγκη για διεθνείς ναυτιλιακές συμβάσεις, προτάσεις και εθνική νομοθεσία (γνώση της ανάγκης. και όχι των στοιχείων σύμβασης, η έμφαση να είναι σε ανθρώπινους παράγοντες, όχι σε τεχνικούς παράγοντες).

Διεθνείς ναυτιλιακές συμβάσεις. Πρόθεση, ιστορία και εφαρμογή της σύμβασης SOLAS, συμπεριλαμβανομένων των ISM και ISPS Codes. Πρόθεση, ιστορία και εφαρμογή της Σύμβασης MARPOL. Πρόθεση, ιστορία και εφαρμογή της Σύμβασης STCW και του ρόλου της STW Sub-Committee. Πρόθεση, ιστορία και εφαρμογή της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας. Περιγραφή του ρόλου του ΙΜΟ σχετικά με τις ναυτιλιακές συμβάσεις. Περιγραφή του ρόλου του ILO σχετικά με τις ναυτιλιακές συμβάσεις. Περιγραφή του τρόπου συνεργασίας των ΙΜΟ και ILO σε σχέση με τις ναυτιλιακές συμβάσεις. Εξήγηση του πώς εφαρμόζονται οι διατάξεις της Σύμβασης. Εξήγηση του ρόλο του κράτους της σημαίας στις διατάξεις εφαρμογής των ναυτιλιακών συμβάσεων. Εξήγηση του ρόλο του κράτους του λιμένα στις διατάξεις εφαρμογής των ναυτιλιακών συμβάσεων. Συστάσεις και κρατική νομοθεσία. Εξήγηση των διαφορών των συστάσεων από τους κανονισμούς. Περιγραφή των κατευθυντήριων γραμμών του ΙΜΟ για το μετριασμό της υπερκόπωσης. Περιγραφή των αρχών του ΙΜΟ για ασφαλή επάνδρωση και τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή τους. Παραδείγματα των συστάσεων και της κρατικής νομοθεσίας που ασχολούνται με τον ανθρώπινο παράγοντα.

1.2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟΥ

Συμπλήρωση βιβλίου πετρελαίου. Αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων (RISK ASSESSEMNT AND MANAGEMENT) στο μηχανοστάσιο. Διαδικασίες έκτακτης ανάγκης στο μηχανοστάσιο. Φωτιά στο μηχανοστάσιο, στο χώρο σαρώσεως, στο κατάστρωμα. Καταστάσεις απαγόρευσης εκκίνησης κυρίας μηχανής. Αποτυχία εκκίνησης. Ενεργοποίηση του συστήματος κατάσβεσης με CO2. Μερική ή γενική βλάβη στο έλεγχο της γέφυρας. Υπολογισμοί ισχύος, ειδικής κατανάλωσης, ρύθμιση αέρα καύσεως για τυχόν air pollution, οικονομικοί τρόποι εκμετάλλευσης των μηχανών, Ενεργοποίηση περιοριστών φορτίου, ταχύτητας, αέρα σάρωσης, ροπής. Κρίσιμη ταχύτητα. Υπερτάχυνση.

Αξιολόγηση.