over huis

'' 't Brieschend Peerd''

Huis 't Brieschend Peerd uit ca. 1509 heeft in de moderne tijd het huisnummer Buitennieuwstraat 17 gekregen. Oudere Kampenaren zullen het pand nog kennen als onderdeel van Dansschool Van den Berg.

Buitennieuwstraat 17 is 5, 40 meter breed en ca. 20 meter diep. Het huis heeft een begane grond, twee verdiepingen en een zolder. Van het oorspronkelijke interieur zijn alleen enkele buitenmuren, de houten vloeren en de kapconstructie over. Dat de verdiepingen voor bewoning bestemd waren is nog te zien aan de peerkraalversiering van de balkconsoles .

Huis 't Brieschend Peerd behoort tot een 'nieuwbouwwijkje' dat aan het begin van de 16e eeuw is opgetrokken. Ook het bekende Gotisch Huis uit 1502, Oudestraat 158, maakt onderdeel uit van dit bouwblok. Net als het Gotisch Huis was Buitennieuwstraat 17 opgetrokken in een rijke, gotische architectuur. Deze is nog in de achtergevel herkenbaar. Oorspronkelijk had de achtergevel natuurstenen kozijnen, van elkaar gescheiden door metselwerk uit baksteen met speklagen (randen van natuursteen). Boven de kozijnen waren ontlastingsbogen aangebracht met een sluitsteen van natuursteen. Over de volle breedte van de gevel liepen natuurstenen waterlijsten. Aangezien natuursteen niet in Nederland voorhanden is, maar uit het buitenland (Duitsland, België) moet worden aangevoerd, was en is het gebruik hiervan een dure aangelegenheid.

Op de eerste verdieping zijn de balken onder de vloer van de tweede verdieping zichtbaar. Enkele van deze balken dragen nog restanten van balkbeschilderingen, waarschijnlijk uit de bouwtijd van 't Brieschend Peerd.

De zolder is voorzien van loden strippen over de kieren tussen de balken. Dit zou kunnen wijzen op de opslag van graan. Wat weer prachtig past bij het mannetje met graan bundel en ploeg, zichtbaar op één van de balken op de eerste verdieping.