Industrie locală

Industrie generală:

In totalul cifrei de afaceri, ponderi mai insemnate au detinut activitatile: fabricarea de mobila 35,0%, fabricarea echipamentelor electrice 27,2%, prelucrarea lemnului 11,6%, industria alimentara 6,5%, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice 4,5%, industria metalurgica 3,2%, industria constructiilor metalice si a produselor din metal 4,7%, fabricarea articolelor de imbracaminte 1,9% .

Prelucrarea lemnului:

Centrele importante de prelucrare a lemnului sunt Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, Borșa și Vișeu de Sus

Mobilier:

Piese de mobilier, se fabrică la Sighetu Marmației (la Plimob, fostul C.I.L), la Târgu Lăpuș (La Taparo) și la Borșa (diferite firme private)

Industria minieră:

Industria minieră s-a practicat în aproape tot județul.

Neferoase: Baia Mare, Baia Sprie, Băiuț, Borșa, Cavnic, Ilba

Auro-argintifere: Băița, Nistru

Sare: Coștiui, Ocna Șugatag, Săliștea de Sus

Industria petrolieră:

Petrol s-a exploatat, până relativ recent, în orașul Săliștea de Sus și comuna Săcel.

Agricultură:

Agricultura se practică în toată Țara Codrului și nu numai. Orașe agricole importante sunt Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Seini și Tăuții-Măgherăuș. La Seini, se produce oțet și alcool sanitar. La Șomcuta Mare, se produce făină, iar la Ulmeni și Tăuții-Măgherăuș, se produc unelte si vehicule agricole (si piese pentru acestea).

Îmbutelierea apei:

Maramureșul este ținutul celor 1000 de izvoare, așa că unele orașe, au profitat de ocazie și au îmbuteliat apa. Aceste orașe sunt Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș și Borșa. Fabricile de la Târgu Lăpuș și Borșa, au dat faliment. Borșa a îmbuteliat borcuturile de pe Valea Vinișorului (deși există borcuturi și pe văile Fântâna, Birț, Cercănel si Repedea), iar Târgu Lăpuș, pe cele de la Stoiceni (orașul mai are izvoare și în satele aparținătoare Rogoz și Borcut).

Într-o perioadă, se planifica îmbutelierea borcutul pulsator de la Poiana Botizii (sat în comuna Băiuț), direct în starea de la sursă, asemenea apei minerale Hebe, de la Sângeorz-Băi. Din păcate, s-a renunțat la acest proiect

Borcuturi, sunt și au mai fost, pe lângă cele menționate, la Botiza, Băiuț, Budești, Borcut (sat aparținător orașului Târgu Lăpuș), Rogoz (sat aparținător orașului Târgu Lăpuș), Cărbunari (sat în comuna Dumbrăvița), Dănești (sat în comuna Șișești), Chiuzbaia (sat aparținător orașului Baia Sprie).


Panificație:

Panificația nu reprezintă o problemă, pentru că aproape fiecare comună/oraș, are brutării. Există și mori, în orașul Șomcuta Mare, în comuna Bârsana, etc...

Totuși, cel mai mare punct de panificație din județ, rămâne orașul Baia Sprie.

Harta industrială a județului Maramureș