ИСТОРИЯ НА УЧИЛИЩЕТО В ДАТИ

1939 г. - Училище „Йордан Йовков” отваря врати. Подготвя ученици от I - IV клас.

1950 г. - Училището става прогимназия.

1960 - 1964 г. - Училището е награждавано за активна художествена дейност с грамоти и парични суми.

1964 - 1969 г. - Училищният хор е първенец в окръга.

1966 г. - Училището е надстроено и подготвя ученици до VIII клас.

1967 г. - Училището заема първо място на трети републикански преглед на хоровите изкуства. Училището заема първо място за най-чисто и опазено училище на МНП.

1979 г. - Тържествено се чества 40-годишният юбилей на училището.

1980 г. - Тържествен концерт по повод 100-годишнината от рождението на Йордан Йовков.

1982 г. - Открита е Йовковата стая в училището.

1984 - 1985 г. - Училището е национален първенец по екскурзионна и туристическа дейност.

1989 г. - Тържествено е отбелязан 50-годишният юбилей на училището. Колективът е награден с орден „Кирил и Методий” - II степен.

1993 г. - Училището става част от Националната мрежа на училищата утвърждаващи здраве.

1994 г. - Училището е включено в Европейската мрежа на училищата утвърждаващи здраве.

1995 г. - ОУ „Йордан Йовков” организира „кръгла маса” на УУЗ от общинската мрежа.

1996 г. - Отборът по приложно колоездене заема четвърто място на републиканското първенство в Казанлък.

1998 - 1999 г. - В училището е разкрита паралелка с ранно чуждоезиково обучение по френски език.

1999 - 2000 г. - РЧЕО в първи клас. Паралелки с френски и английски език.

2000 г. - Училището започва работа по ЕОП в рамките на програма „Сократ” с партньори от Великобритания, Франция и Италия.

2001 г. - Училището работи по българо-румънски проект „Поеми си дъх”. Отборът на училището заема първо място в Областното и второ място в Зоналното първенство по футбол.

2002 г. - По ЕОП представяне на книгата „Разкажи ми за своята градина”, написана от децата-участници в проекта от гр. Амиен (Франция), гр. Ротонда (Италия), гр. Дъръм (Великобритания) и ОУ „Йордан Йовков” - Варна.

2002 г. - На училището е присъдена международната награда „Зелен флаг” за работа по Програма „Екоучилища”.

2003 г. - Училището започва работа по ЕОП „Корени и криле” в партньорство с училища от Франция и Италия.

2003 г. - Отборът на училището заема второ място в Общинското състезание по немски език.

2004 г. - Училището участва с два отбора в Общинското състезание по програма „Гражданин”.

2009 г. - Тържествено е отбелязан 70-годишният юбилей на училището.

2009 – 2010г. – 70-годишен юбилей на училището. Тържественият юбилеен концерт е проведен в Двореца на културата и спорта – Варна. Издава се юбилеен вестник с историята на ОУ“Й.Йовков“, статии на изтъкнати общественици – бивши възпитаници, литературни и художествени творби на ученици.

2010 – 2011г. – Училището посреща гостуващи ученици от Франция – партньори по международен проект „Трансфронталиер“. През тази учебна година тържествено е чествана 130 годишнината от рождението на патрона на училището Й. Йовков. За първи път ученици от училището участват в Панорама на варненските училища в Двореца на културата и спорта. Проведено е първото училищно състезание Spelling bee. Участваме и в инициативата на Akademika.bg за най-масовото рецитиране на стихотворението „Аз съм българче“.

2011 – 2012г. – Училището е партньор по програма на Община Варна „Екопак“ за разделно събиране на отпадъци. Активно партньорско участие осъществява и в програмата за здравно образование „Антикариес“.

2012 – 2013г. – Партньорско участие в международна проект „Зелена светлина“. Учениците с ентусиазъм се включват в инициативата на БТВ „Да изчистим България за един ден“.

2013 – 2014г. – Училището е партньор по международен проект „Зелено бъдеще“, продължение на международен проект „Зелена светлина“. Озеленен е училищният двор с активното участие на всички ученици по екопроект „Да намалим отпадъците“. В рамките на програмата за европейско сътрудничество между Община Варна и Северния френски департамент, ученици на училището пътуват до Франция и Белгия за участие в игрите „Трансфронталиер“ в гр.Вилньов д`Аск.

2014 – 2015г. – ОУ “Йордан Йовков“ тържествено чества своя 75-годишев юбилей. В училището учат ученици, разпределени в 17 паралелки в начален и прогимназиален етап, от които 4 паралелки в първи клас на целодневен режим, 8 полуинтернатни групи, 2 подготвителни групи с 5 и 6-годишни деца. Училището осъществява качествено обучение по всички учебни дисциплини, развива гржданската позиция чрез гражданско образование, спортно-туристически дейности, участва в Европейска образователна програма „Екоучилища“ , членува в Европейската мрежа „Училища, утвърждаващи здраве“, в европейски, международни, национални и общински проекти. Тържественият юбилеен концерт „75 години ОУ “Й. Йовков“ се провежда в зала 1 на ФКЦ – гр.Варна с любезното съдействие и участие на Представителен духов оркестър на военноморските сили с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов, Танцово студио „Орсе“ с художествен ръководител д-р Мария Дражева, Пламен Георгиев – актьор в Драматичен театър „Ст.Бъчваров“ – Варна, ученици, учители, Училищно настоятелство. Училището продължава да работи по международен проект „Без граници“ между Община Варна и Северния френски департамент, като във връзка с това посреща френски учители-стажанти от Сент Етиен и Лион на обучение под ръководството на учители от ОУ“Й.Йовков“. В рамките на международен проект „Зелено бъдеще“, гости то Китай и Бразилия презентират в учебните часове практически знания по екологични теми.

2015 – 2016г. - В училището учат 455 ученици, разпределени в 18 паралелки в начален и прогимназиален етап, от които 4 паралелки в първи клас на целодневен режим и 2 подготвителни групи с 5 и 6-годишни деца. През учебната година беше реализирана богата училищна и извънучилищна дейност с учениците:

 • "Ден на усмивката" с г-жа Сл. Вълчева;
 • "Ден на народния будител",
 • "135г. от рождението на Йордан Йовков",
 • "Бързи и сръчни";
 • Коледни спектакли, тържества и благотворителен базар;
 • "Национална седмица на четенето";
 • "В памет на Апостола";
 • Първомартенски базар за набиране на средства за нов компютърен кабинет;
 • "Вече съм грамотно дете";
 • "Урок по родолюбие";
 • "Денят на земята";
 • Великденски базар;
 • Изработено екопано - мозайка;
 • Участия в състезания и олимпиади;
 • Тържествено честване на "Деня на българската просвета и култура и славянската писменост;
 • "На добър час!" - тържествено приключване на учебната година.

2016 – 2017г. - В училището учат 485 ученици, разпределени в 21 паралелки в начален и прогимназиален етап, от които 4 паралелки в първи клас на целодневен режим и 1 подготвителна група с 5 и 6-годишни деца. Посрещнахме учебната година с нов кабинет по информационни технологии и ново обзавеждане на стаята за подготвителна група и тържество с много цветя, усмивки и трепетни вълнения. Всеки месец се провеждаха училищни и извънучилищни дейности с учениците свързани с националните празници, училищния план на дейностите, Национален календар за извънучилищни дейности на МОН, участия в много конкурси и спортни състезания. Организирани бяха екскурзии, лагери, посещения на музеи, театрални постановки и други забележителни места. С тържество приключи и тази учебна година.