Ett framgångsrikt år för Torps skola

Under 2021 medverkade Jönköpings Schacksällskap i skolschack genom att stötta de klasser i Jönköpings kommun som anmälde sig till finalspelet i tävlingen schackfyran. På grund av pandemin genomfördes allt spel på internetplattformen Lichess. Vi skapade träningsturneringar och genomförde individuell träning för fem olika klasser. 

Den klass som tränade mest med oss, och som också gjorde bäst resultat var Torps skola i Bankeryd. I riksfinalen kom de på tionde plats bland 295 deltagande lag. Under hösten deltog samma klass (nu femteklassare) i tävlingen Höst56an, och där slutade klassen på sjunde plats bland 59 lag. Därför gjorde vi en intervju med klassens lärare Susanne Gustafsson och eleven Jona to Baben.

 - Grattis, hur firade ni framgångarna?

- Smålands schackförbund kom hit med en stor check som delades ut på skolgården (på grund av pandemin). Jag beställde superfina schacktårtor som skolledningen betalade. Sedan firade vi stort. Vi var mycket stolta över vår bedrift, tionde plats i Sverige! 

Susanne berättade vidare att de tränade regelbundet veckorna före distrikts- och riksfinalerna, både analogt och digitalt. Eftersom hon ser så stora fördelar med att spela schack så har de fortsatt med spel även efter turneringarna, och eleverna har blivit vana vid att ha detta som ett inslag i skolarbetet. Träningen trappades upp successivt under gemensamma schacklektioner. Till en början handlade dessa mest om hur man ställer upp, vad pjäserna heter, hur får de gå och regler för hur man spelar ett parti schack. När eleverna blev vana vid pjäserna började de diskutera olika drag, skolmatt (att göra och undvika), om fördelar och nackdelar med patt med mera.

- Varför gick det så bra för er?

- Spontant skulle jag säga samarbetet mellan elever, pedagoger och Jönköpings Schacksällskap. Alla elever var inte lika engagerade till en början men blev mer och mer entusiastiska ju mer vi spelade och ju mer de lärde sig. Under arbetet med schack utvecklade eleverna mer och mer social kompetens. I en grupp som till en början i årskurs fyra hade svårt att samarbeta tjej-kille, blev det nu naturligt. De pushade varandra och imponerades av varandra. Vi hade regelbundna schacklektioner både analogt och digitalt som uppskattades mycket av eleverna. Jönköpings Schacksällskap hjälpte mig med problem av digital karaktär och har varit mycket tillmötesgående vad det gäller att organisera träningsturneringar digitalt, sa Susanne.

På Torps skola spelar man främst på matematiklektionerna, men också på en del andra lektioner. Susanne är matematiklärare och är den som är drivande i schackspelandet. Hon har noterat att eleverna ”kliver på” i lite olika takt, de flesta tyckte det var roligt redan från början medan andra var lite mer oengagerade till en början. Men även dessa kom sedan att älska spelet lika mycket som de andra. Deltagandet i schackfyran blev något man gjorde tillsammans, alla var med i laget och gick ”all in” redan från början. 

Jona menade att mycket träning på skoltid var nyckeln till framgången. Han hade bara spelat lite schack innan de började i skolan, men skulle gärna spela ännu mer på lektionerna. När schackfyran var färdigspelad kände han för att gå med i en schackklubb. Hans pappa hjälpte honom att hitta Jönköpings Schacksällskap, där han nu är en flitig medlem.

Sedan pratade vi lite om vilken inverkan schackspelandet har på andra delar av skolarbetet.

- Jag ser schack som ett pedagogiskt verktyg som inte bara handlar om matematik och logik utan minst lika mycket om social kompetens. En av de viktigast fördelarna med att spela schack är att eleverna tränar sig mycket i att tänka. Räkna ut saker, se framåt, göra egna bedömningar och avvägningar och sedan fatta beslut. Jag upplever att detta är bra för både självförtroendet och självbilden. Jag har läst att schackspel stimulerar det matematiska tänkandet och är bra för att tillämpa kunskaper på ett konkret plan. När jag nu använt schack under flera år bland elever så ser jag vinster med att använda det med elever med specialpedagogiska behov. Schack är ett mycket bra sätt att träna koncentrations- och tankeförmågan. Stora fördelar med schack är dels den intellektuella delen, dels koncentrationsträning men minst lika mycket det sociala. Eftersom det är ett gränsöverskridande spel kan alla vara med, tjej, kille, elever med svenska som andraspråk, elever med specialpedagogiska behov. Status i gruppen eller ålder spelar ingen roll, berättade Susanne.

På grund av pandemin fick finalerna spelas online den här gången. Eftersom Susanne tidigare har haft klasser som inte spelat online så bad vi henne jämföra de två spelformerna.

- Jag har haft klasser som även spelat i fysisk form dock inte i final. Problemet med fysisk form var att få eleverna att delta i schackspelet en lördag. Detta problem försvann nu, och när vi spelade digitalt kunde elever i karantän delta hemifrån. Detta har både jag och eleverna upplevt som positivt, svarade Susanne.

Jona har fått tillfälle att jämföra onlinespel och fysiskt spel i Jönköpings schacksällskaps verksamhet. Han tycker att det är roligast i klubblokalen för det är lättare att koncentrera sig där, jämfört med när man sitter hemma och spelar på nätet. Men viktigast i båda spelformerna är att ha roligt och kämpa, tycker Jona.

- Siktar ni på fler turneringar?

- Ja vi har även varit med i Höst 56:an under hösten 2021 där vi kom på en sjunde plats. Vi funderar på att delta i Schack56:an nu under våren också, men som jag tolkat informationen kring detta kostar denna turnering pengar. Så vi får se.

Slutligen bad vi Susanne ge några tips till andra klasser som vill bli framgångsrika i schack.

- Spela schack i skolan oavsett om du själv kan som pedagog. Vinsterna är otroligt stora och skvalpar över på samtliga ämnen i skolan på olika sätt samt på sammanhållningen på gruppnivå i klassen. Se på filmer hur man kan tänka och vilka drag som finns. Jobba tillsammans i gruppen med att elever spelar två mot två, tipsar varandra mm.

Jonas recept för att utvecklas, både i skolan och på klubben, är att minska lite på spelet till förmån för träning av olika moment, exempelvis strategi.

Därmed tackar vi Susanne och Jona för att vi fick störa, och önskar hela Torps skola lycka till med sin fortsatta utveckling i såväl schack som det övriga skolarbetet.