FLY

JC4Real
https://sites.google.com/site/etalagefly/home/en-home

Beste bezoeker, welkom bij mijn vliegetalage!

Hier vind je verhalen, presentaties, foto's en video's die ik heb geproduceerd vanuit meer dan vijftig jaren ervaring (met enkele onderbrekingen...) in de vliegerij.

Mijn carrière had zich na mijn opleiding bij de Rijksluchtvaartschool verder bij de KLM moeten afspelen, maar het lot beschikte anders. In plaats van een min of meer geregeld bestaan als verkeersvlieger te leiden ben ik achtereenvolgens militair vlieger, sleepvlieger, bedrijfseconoom, verkooptrainer, organisatieontwikkelaar en automatiseerder geworden - en dan vergeet ik er vast nog een paar. Meer dan dertien ambachten en maar een paar ongelukken.

Ik heb de kans gekregen om het bestaan van heel veel kanten te bekijken. In geld ben ik er niet rijk mee geworden. Maar de reis door het leven heeft me meer kanten van mens en maatschappij laten zien dan velen van ons ooit mogen meemaken. En ik ben nog lang niet uitgereisd...

Het vliegen heeft me altijd gefascineerd. Niet dat het een allesoverheersende passie van me is, eerder een diepe verwondering over het feit dat je je als mens letterlijk los van alles kunt maken en voor een paar uur helemaal op jezelf bent aangewezen. Vooral mijn tijd als militair vlieger heeft mij daarvan bewust gemaakt. Het gevoel dat je krijgt wanneer je in je eentje "between layers" vliegt: boven, onder, voor en achter je wolken en jijzelf met goed zicht in een open wattendoos daar tussenin, brengt je dichter bij de oneindigheid dan menige andere ervaring. Veel vliegers zijn romantici "at heart" en kennen dit gevoel. Ik prijs me gelukkig dat ik dat mee heb mogen maken en ik kan het nog steeds bij mezelf oproepen als ik achter (eigenlijk natuurlijk vóór) mijn PC via de Flight Simulator weer aan het vliegen ben.

Flight simulators hebben me zo mogelijk nog meer geïntrigeerd dan het vliegen zelf. Het idee dat je als mens een model van de werkelijkheid kunt bouwen waar je vervolgens zelf in gaat zitten is eigenlijk te gek voor woorden, en toch vinden we het doodnormaal.

Al tijdens het vliegen raakte ik gebiologeerd door simulators, en later heb ik dat door kunnen zetten naar wiskundige - of liever gezegd logische - modellenbouw. Uiteindelijk ben ik er ook in afgestudeerd, en heb er een redelijk succesvol bedrijf mee opgebouwd. En als ik nu om me heen kijk zie ik niet anders dan mensen die zich van afstandsbediende communicatiemiddelen bedienen om zich in hun virtuele cocons te bewegen.

Zelf ben ik natuurlijk geen haar beter: ik bouw nog steeds systemen en websites om gelijkgestemden elkaar onlijfelijk te kunnen laten ontmoeten. Waarvan akte! Verder blijf ik me dagelijks verwonderen over het bestaan waar we in terecht zijn gekomen. Vandaar mijn FLY-avatar uit "Up!". Een aanraderfilm.

Zo, dat moest er even uit. Benieuwd wie het op heeft kunnen brengen om tot hier door te lezen...

Veel genoegen met wat hier in mijn vliegetalage staat!