Tudnivalók

Egy korabeli szóbeszéd szerint Sir Christopher Wren, a londoni Szent Pál katedrális építésze egy alkalommal a kőfaragók között járva arról faggatta őket, hogy mit csinálnak.

„Követ faragok” – jött az első, gondterhelt, kissé ingerült válasz.

„Keményen dolgozom, hogy eltartsam a családomat” – felelte a második munkás.

A harmadik kőfaragó viszont ragyogó arccal ezt válaszolta: „Katedrálist építek!”

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karának immár nyugdíjas egyetemi docense vagyok. Többek között programozási alapismereteket is tanítottam, és munkám egyik fő céljának tekintettem azt, hogy elősegítsem a diákokat abban, hogy megszeressék a programozást, meg is értsék annak alapjait, és "katedrális építőkké" válhassanak. Emiatt megpróbáltam ötletes, érdekesnek tűnő, reményeim szerint szerethető feladatokat kitalálni. Ezekből szedtem össze egy csokornyit, ahol kellett, kiegészítettem és módosítottam őket. Szeretném most átnyújtani ezt a csokrot Önnek, kedves olvasó, illetve programozó társ. Elsősorban olyanoknak szánom ezt a gyűjteményt, akik - mint a bevezetőben is említettem - rendelkeznek némi programozási ismerettel, de most szeretnének barátkozni az objektumorientált szemlélettel, illetve a Java nyelv alapjaival.

A feladatok nem feltétlenül illeszkednek az üzleti világ követelményeihez, de azt gondolom, hogy ha valaki ezeket is felhasználva, megoldva megszereti a programozást, akkor ilyen alapokkal könnyen rá tud hangolódni az üzleti irányra is.

A feladatok kitalálása, megoldásának leírása jó sok munkát igényelt, de örömmel, szeretettel csináltam, és remélem, valamennyit át is tudok adni ebből az örömből. Bárki saját belátása szerint használhatja őket, de azt kérem, hogy ha használja, legyen szíves, hivatkozzon az oldalra.

Kicsit "hivatalosabban": A műre a Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! licenc feltételei érvényesek: vagyis a művet vagy annak részleteit a felhasználó másolhatja, többszörözheti, továbbadhatja amennyiben feltünteti a szerző nevét és a mű címét, de kereskedelmi célra nem használhatja fel.

Bár igyekeztem tudásom javát adni, de nem kizárt, hogy itt-ott hiba csúszott a leírtakba. Ha ilyet talál, kérem, jelezze. (achs.mik.pte@gmail.com) Ha tudom, megpróbálom javítani. (Nyilván az is jól esne, ha megosztaná velem az örömét az, aki élvezettel oldott meg néhány feladatot :) ) Köszönöm szépen!


Ismételten sok örömet kívánok a feladatok megoldásához:


Achs Ágnes