Foci EB 3.

Folytassuk az előző feladatot, és bővítsük ki a felületet két további kartotékfüllel és a hozzájuk tartozó felületekkel:

Az első felületen jelenjen meg a mellékelt kép, alatta pedig lehessen olvasni a szabályzatot (amely még a braziliai VB alkalmából született). A második felület az, amit már korábban létrehoztunk, a harmadikon pedig egy táblázatba foglalva lehessen látni, hogy eddig milyen meccsek voltak (a két csapat, a meccs időtartama, minősítése (jó vagy rossz) és a meccset néző házaspárok száma).

A "Fájlba" feliratú gomb hatására jelenjen meg egy fájlválasztó ablak, és az ott megadott szövegfájlba írjuk ki a meccsek adatait.


Adatfájlok: Foci_EB_3_adatai


A feladat megoldása előtt, illetve közben célszerű átnézni a következő fogalmakat:

Swing felület felépítése, komponensek, JFrame, JPanel, JList, JTextArea, JLabel, JButton, MVC szemlélet, listafelület és modell, eseménykezelés - ezekhez pl. itt találhat referenciákat:

https://docs.oracle.com/javase/tutorial/uiswing/learn/index.html

https://docs.oracle.com/javase/tutorial/uiswing/components/index.html

https://netbeans.org/kb/docs/java/quickstart-gui.html

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0103_21_programozasi_technologiak/ch07.html

https://www.link-intersystems.com/blog/2013/07/20/the-mvc-pattern-implemented-with-java-swing/

https://www.tutorialspoint.com/design_pattern/mvc_pattern.htm


de persze bármely más, a témával foglalkozó anyag is jó lehet.


Egy lehetséges megoldás olvasható a következő pdf fájlban. Próbálja meg megérteni és megoldani a leírtak alapján.

Önálló továbbfejlesztés:

1. A házaspárok listájának egy elemét kiválasztva írassa ki az általuk látott meccseket. A felület a fantáziájára van bízva, lehet egy újabb panel, vagy átalakíthatja a korábbit úgy, hogy még a meccseket tartalmazó listafelület vagy szöveg-doboz is elférjen.

2. Ez kicsit nehezebb kérdés: A feladat szerint minden ember "tárolja" az általa látott meccsek listáját. Ha belegondol, ez jókora redundancia, hiszen így minden meccset legalább két listában tárolunk még akkor is, ha csak egyetlen házaspár nézi meg. Ha több pár is látja, akkor jóval több listában. Gondolkozzon el rajta, hogy hogyan lehetne csökkenteni vagy megszüntetni ezt a redundanciát. (Ha nem jön rá, ne essen kétségbe :).)

focieb_3.pdf