Geschiedenis

Kaasboerderij de "Irene hoeve" is twee eeuwen geleden gebouwd, het is altijd een kaasboerderij geweest.

In 1986 is de boerderij herbouwd op de oude fundering in precies dezelfde stijl als voorheen, de traditionele "stolp". Kenmerkend voor de omgeving.

Sindsdien geven wij demonstraties kaas- en klompenmaken op de boerderij. Geheel kosten loos voor zowel groepen als particulieren.

Kazen

Wij maken ongeveer drie keer per week kaas. We maken precies zoveel kaas als we later verwachten te verkopen. 

Als wij kaas maken, vullen wij de kuip met 400 liter verse melk van Waterland. Dit is genoeg om 60 kg kaas te produceren. Wij maken uitsluitend ambachtelijke kaas, dit houdt in dat de melk rauw is en alles in het proces met de hand gebeurt. 

Vlak voordat we om 9.00 uur de winkel openen, vullen we de kuip met melk. Rond 11.00 uur ligt de kaas al onder de pers.

Omdat we kaas in kleine hoeveelheden maken, kunnen we het ons veroorloven om te experimenteren door zo nu en dan nieuwe ingrediënten toe te voegen. Heeft u een briljant idee voor een kaas die nog niet ontdekt is, dan zijn wij meer dan geïnteresseerd!


Klompen

Klompen ontstonden in de 13e eeuw. Het oudste paar klompen werd gevonden in een veenmoeras in Drenthe. De populariteit van klompen steeg in de 16e eeuw. Omdat de Nederlandse economie voornamelijk een agrarische economie was, hadden boeren een stevige schoen nodig die hen zou beschermen en weerstaan ​​tegen de modderige polders. De klompen zorgden ervoor dat de voeten van de boer droog bleven. In die tijd werden klompen ook gedragen door andere mensen met een buitenberoep, zoals matrozen en vissers.


In de 20e eeuw nam de populariteit van klompen af ​​omdat veel mensen naar de meer stedelijke delen van het land trokken waar modern schoeisel verkrijgbaar was. Maar uiteindelijk worden klompen door sommige boeren nog steeds gedragen, als onderdeel van een klederdracht, om gezondheidsredenen of als fashion statement.

Goudse kazen

Goudse kaas is een van de bekendste kazen van Nederland en komt oorspronkelijk uit de stad Gouda. Het heeft de vorm van een wiel en een vetpercentage van 48%. Tegenwoordig verwijst de naam Gouda naar het recept van de kaas, niet naar de daadwerkelijke locatie waar deze gemaakt is. 

Tegenwoordig wordt de kaasmarkt in Gouda één keer per week gehouden, vooral voor toeristen.

Goudse kaas wordt in andere landen onder dezelfde naam verkocht, omdat de naam en de vorm van een kaas niet beschermd zijn. De grafische weergave van "Gouda Holland" is sinds 2010 beschermd door de Europese Commissie. De kaas met dit logo wordt in Nederland gemaakt met uitsluitend Nederlandse melk.

Vers gemaakte kaas, ongepasturiseerd, bevat het meeste vitamine A, B en D. In tegenstelling tot andere kazen bevat Goudse kaas ook vitamine B12.

Kaas wordt in Nederland al sinds de prehistorie geproduceerd. In zijn boek "La bello Gallico" schrijft Julius Caesar over het Nederlandse kaasmaken. Al sinds de middeleeuwen wordt de kaas naar het buitenland geëxporteerd. En sinds de befaamde Gouden Eeuw staat Hollandse kaas echt bekend om de fijne smaak.Katwoude

Katwoude is een klein dorp gelegen aan de kust van het Markermeer en maakt deel uit van de gemeente Waterland. Het Markermeer en het IJsselmeer worden gescheiden door de Houtribdijk. Samen vormden ze vroeger de voormalige Zuiderzee en worden sinds 1932 afgedamd door de Afsluitdijk. 

Vóór 1991 was Katwoude een aparte gemeente, met in totaal ongeveer 250 inwoners. Het was destijds de kleinste gemeente van Nederland.

De naam van het dorp vindt zijn oorsprong in een mythe, waarin een woud eigendom is van een kat. Het Woud werd omgehakt en de kat staat nog steeds op de gezochte lijst.

Katwoude heeft een eigen windmolen, genaamd De Kathammer. De windmolen moet het water uit de Katwoude polder naar het Markermeer pompen.

Op een zonnige dag is het aan te raden een wandeling over de dijk te maken met het mooiste uitzicht dat je kunt krijgen op het Markermeer, de eeuwenoude stad Monnickendam en het voormalige eiland Marken.