Από την Πηνελόπη Θεοδωροπούλου
Σκοπός: Να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα λογοτεχνικά βιβλία, και να τα αγαπήσουν ώστε να μάθουν να διαβάζουν πιο συχνά.
Συνοδευτικό Υλικό:
Story Jumper: https://www.storyjumper.com/book/read/80953015/5e88a9d0ca25d
Μικρός Αναγνώστης: http://www.mikrosanagnostis.gr/istoria.asp
Περιγραφή:
Διάβασμα βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα «Μικρός Αναγνώστης»: http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip20/Default.html Τίτλος: Η καθαρή καρδιά (από την συλλογή βιβλίων Πόσα λέει η ελιά, πόσα ακούει ο λαγός) Συγγραφέας: Γαλατεία- Γρηγοριάδου Σουρέλη (μπορούν τα παιδιά είτε να το διαβάσουν με την βοήθεια κάποιου ενήλικα είτε να το ακούσουν σε ηχογραφημένη μορφή που παρέχεται από το σιτε). Το βιβλίο μιλά για την «καθαρή καρδιά».
Μπείτε στο ακόλουθο λινκ και απαντήστε στις ερωτήσεις που αφορούν το παραμύθι: https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=7161
Δημιουργία ψηφιακού βιβλίου με τίτλο «η Παραμυθούπολη». Το βιβλίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 10 σελίδες σύνολο (ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει η τάξη ώστε η κάθε ομάδα να φτιάξει από μια σελίδα). Δίνεται ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να είναι: https://www.storyjumper.com/book/read/80953015/5e88a9d0ca25d
Η υπόθεση δίνεται εξαρχής και έχει ως εξής: η φίλη μας Μάγια ζει σε ένα παραμυθένιο δάσος. Σε αυτό όλα είναι μαγικά, ο ουρανός, τα ζώα, οι άνθρωποι. Το δάσος «μάγεψε» πριν εκατοντάδες πολλά χρόνια μια καλή νεράιδα και γι’ αυτό είναι μαγικό! Το μυστικό αυτό ανακαλύπτει η Μάγια μαζί με τον φίλο της τον σκίουρο τον Μπομπ όταν βρίσκουν μέσα σε μια λίμνη το μαγικό βιβλίο.
Η σύνθεση της κάθε σελίδας του βιβλίου γίνεται σαν ζωγραφιά από τα παιδιά σπίτι τους, αποτυπώνοντας στοιχεία/εικόνες από την υπόθεση που δόθηκε.(π.χ έναν ουρανό, ένα ζώο, μια λίμνη.) Οι ζωγραφιές φωτογραφίζονται από τα παιδιά και στέλνονται σε εμάς με τον τρόπο που θα αποφασιστεί. Προσοχή στην φωτογραφία να φαίνεται μόνο η ζωγραφιά και όχι πρόσωπα ή άλλα αντικείμενα.
Η τελική μορφή του βιβλίου συντίθεται από εμάς που ταξινομούμε τις φωτογραφίες και τις συγκεντρώνουμε όλες μαζί. Επίσης, προσθέτουμε αν χρειαστεί επιπλέον στοιχεία π.χ ονόματα παιδιών στο τέλος του βιβλίου ή φωνή στην αφήγηση.
Το βιβλίο αφού έχει ολοκληρωθεί στέλνεται σε όλους έτσι ώστε να το έχει ο καθένας ξεχωριστά σαν αρχείο. Μαζί στέλνονται και οι ερωτήσεις από την πλατφόρμα e-me.
Σημειώσεις για Εκπαιδευτικούς και Γονείς
Γνωστικά αντικείμενα και στόχοι:
Γλώσσα
Παραγωγή γραπτών κειμένων μέσω της απάντησης στα ερωτήματα που τίθενται
Τέχνες
Εικαστική καλλιέργεια μέσω της ζωγραφικής της κάθε σελίδας του βιβλίου
Ανάπτυξη οπτικοακουστικής έκφρασης αφού μπορούν να δουν ψηφιακά ένα βιβλίο και να ακούσουν την αφήγησή του
ΤΠΕ:
Γνωριμία με μια απλή ηλεκτρονική εφαρμογή και δημιουργία μιας ιδέας
Κατανόηση ότι μέσω των ΤΠΕ επικοινωνώ και συνεργάζομαι όταν η άμεση/φυσική επαφή δεν είναι δυνατή