Duvekoater 61

Scheemda in 1868 aangesloten op het spoorwegnet ( J.P. Koers )

Het was een tijd van grote vooruitgang, die tweede helft van de 19e eeuw. De industriële revolutie was volop gaande.  Telegraaf en telefoon verbeterden de communicatie en de stoommachine deed zijn intrede. Sneller reizen en handeldrijven kwam binnen handbereik. Ook ons land moest mee in de vaart der volkeren. En zo begon in het midden van de 19e eeuw de aanleg van het spoorwegennet in ons land. 

GA 1986_23227     Station Scheemda omstreeks 1917

In het Zijlhuis van 'Oostwoldemer polderzijl' ( H. Perton )

 Tegenwoordig kent iedereen het Zielhoes van Noordpolderzijl, maar de Oostwolderpolder heeft vanaf 1772 ook zoiets gehad bij zijn zijl of uitwateringssluis. Harry Perton laat u kennismaken met de eerste bewoners van het Zijlhuis hier: Johannes Brunius en de zijnen. 

De Scheemder en Eexter middenstand (VIII) ( J.J. Groenbroek )

Periode 1974 - 1979

Kreiters ronde door Midwolda (13) ( T. Bouman )

Begin jaren 90 verschenen onder de naam 'Kreiter' stukken in het Zevenblad over de bewoners van de huizen aan de Hoofdweg te Midwolda. De serie is geactualiseerd en is nu te lezen in de Duvekoater. Deze keer de Hoofdweg vanaf de Groenewegenlaan tot aan de Niesoordlaan.

'Oosterd van Scheemda' (V) ( J.P. Koers en J.J. Groenbroek )

In onze serie over de bewoners van de Oosterstraat, zijn we aangekomen bij de boerderij waar de familie Reinders woonde. In het Scheemder deel volgen dan nog de boerderijen van Jaspers en Bos en twee woningen. Boerderij Dollardheerd, voorheen van de familie Rookmaker, die feitelijk op Midwolder grondgebied staat, is de laatste boerderij die in deze serie de revue passeert. 

Kerstvloed 1717 - Het herstel van de dijken  ( J.P. Koers )

De vorige keer brachten we het verhaal van de Kerstvloed die plaats vond in de vroege ochtend van 25 december 1717 en het reddingswerk van mens en dier. De pas aangestelde hoofdcommies van de waterstaat, Thomas van Seeratt speelde daarbij een belangrijke rol.  Maar ook bij het dichten van de vele kolken en de aanleg van de nieuwe, ongeveer 100 km lange dijk, was hij zeer nauw betrokken. Over het herstel van de dijken in het Oldambt gaat dit tweede deel.

Geographische Vorstellung der jämerlichen Wasser-Flutt in Nieder-Teutschland, welche den 25 Dec. Ao. 1717, in der heiligen Christ-Nacht, mit unzählichen Schaden, und Verlust vieler tausend Menschen einen grossen theil derer Hertzogth. Holstein und Bremen, die Grafsch. Oldenburg, Frislandt, Gröningen und Nort-Holland überschwemmt hat.

GA  0817_02454_0001