Donateursavond 2019

en

diverse fotoalbum's

Donateursavond 2019

Terugblik op onze donateursavond van 15 november 2019.

Er waren meerdere verrassingen op deze avond. Allereerst was daar eindelijk het jaarboek 2019. Door de vele inspanningen van ons team met name Inez, Ellen en Chris kon het vanavond gepresenteerd en uitgedeeld worden. Het boek kwam tot stand met medewerking van onze (bijna) vaste auteurs : Paul Annema, John Dolleman (kroniek), Jan Waterdrinker, Johan Vegelien en ondergetekende. Gedichten van Martine Meester en Jaap van der Oord.

Uiteindelijk zijn er meer dan 200 boeken door Ellen en Carel rondgebracht en daarvoor hebben zij heel wat kilometers afgelegd. Onze dank hiervoor.

Voorafgaand aan de maaltijd stond ik even stil bij de meer dan 13 donateurs die het afgelopen jaar zijn overleden. Het was een ware golf die door Abbekerk en Lambertschaag rondwaarde. De dames: Gre Verwijs-Feenstra, Tiny Roskam -Schipper, Annie Kistemaker-Winkel ( Zonnehoeve) en de heren: Arie Vis, H.J.J.Starren, K. Schaffer, Jaap Zweed, Arie Poot, Dirk Bosstad, Wiebe Kistemaker, Ate Lageveen, Klaas Kistemaker (Zonnehoeve) en vrij recent nog Cees Tensen. Al deze mensen hebben hun steentje meer dan bijgedragen aan onze beide dorpen. Sterkte gewenst aan alle nabestaanden. Zij zullen in onze gedachten voortleven. Waarop we een minuut stilte hielden.

De maaltijd bestond uit een heerlijk 3 gangen menu, verzorgd door Gisela en haar kookteam. Vooraf een heldere Chinese kippensoep, als hoofdgerecht kapucijners met ambachtelijke rookworst, gebakken ui en bijlagen als piccalilly, uitjes en augurk, en dat alles in mooie schalen opgediend met daarbij een frisse salade. Een lust voor het oog maar bovenal voor de smaakpapillen. En als dessert heerlijk ijs met kersen en slagroom, kortom een feestmaal. Het maximaal aantal van 60 gasten werd ook dit jaar weer gehaald.

Na de maaltijd was het de bedoeling dat Marjan Schipper een kleine impressie zou voorlezen uit haar verhaal over de droppingsvelden tijdens de tweede wereldoorlog. Haar schoonvader Hil Schipper was destijds Commandant van deze afwerpterreinen (CAT) en heeft een dagboek bijgehouden van alle droppings die werden uitgevoerd hier in West Friesland. Maar omdat onze donateursavond precies in Marjan’s vakantie viel ging dat niet door. Het hele verhaal zal in ons jaarboek van 2020 verschijnen. Dit boek zal in het teken staan van “ 75 jaar bevrijding in Nederland”. Wij willen graag nog meer verhalen, foto’s en/of documenten hebben van onze inwoners en daarom werd er een oproep gedaan aan alle aanwezigen ( en bij deze ook aan u allen die dit op onze website lezen) om uw materiaal voor onze stichting ter beschikking te stellen. Wij scannen het dan in waarna u het origineel weer terug krijgt. In begin mei gaan wij een tentoonstelling organiseren met zoveel mogelijk materiaal uit de WO II, dus kijkt u nog even in uw kasten of op zolder ? en bel of mail ons.

2e verrassing van deze avond was het zogenaamde Huiskamerkoortje onder leiding van De Beets, die een liedje geschreven door Andre van Beek ten gehore brachten. Thema :het goede leven in onze dorpen. Het was een mooi muzikaal intermezzo.

Dan was het eindelijk tijd om de 2 delige dorpsfilm te gaan vertonen. Via de rode loper konden onze gasten, dat waren er een kleine 100, een mooie zitplaats uitzoeken om te gaan genieten van zowel oude zwart-wit beelden als kleurige stukken film, zoals de opening van het zwembad in 1964, feesten op t dorpsplein met o.a. de brandweer in 1970 en zeskamp in 1988. Carnaval uit de jaren 1972/73. Het 25 jarig jubileum van de Plantsoenstraat in 1980. Motorweekend Wil Hartog 1990. 50-jarig jubileum van ALC. Opening postkantoor John den Hollander in 1991. En interviews met diverse inwoners vanaf 2000 tot 2012. Opnamen in het Groene Kerkje Lambertschaag , Kerkepad. Van de Witte kerk in Abbekerk de Kerstsamenzang. En nog heel veel meer. Wilt u weten welke opnamen er nog meer op de DVD’s staan vraag het ons via de website. En wij sturen u een lijst.

Het werd een lange avond, om 22.45 uur hebben we de video’s moeten stoppen, omdat er mensen naar huis wilden. De films zijn te bestellen op DVD of op USB. Ik wenste iedereen wel thuis en gezond weer op.

Daarna de grote zaal weer opruimen en alle boeken en fotopanelen met behulp van Carel en Ellen, Jannie, Johan, Chris , Els, Peter en Klaas, de steile trap op brengen naar ons archief. Dat is altijd een beste klus. Wij hopen dat we in het nieuw te bouwen dorpshuis een betere locatie zullen krijgen, zonder trappen.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond. De foto’s werden gemaakt door Ina Bulk, Jan Waterdrinker en ondergetekende,

Met vriendelijke groeten, Els Horsten-Bijlsma.


Hieronder de fotocarrousel van de donateursavond

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image