Donateursavond 2018

en

diverse fotoalbum's

Donateursavond 2018

Terugblik Donateursavond 16 nov.2018

Met muziek op de achtergrond van onze vaste pianist Jaap van der Oord, kwamen ruim 50 donateurs genieten van een heerlijke maaltijd verzorgt door Gisela en haar keukenteam. Het menu werd samengesteld door Ina Bulk en ondergetekende,met als voorgerecht een heerlijke heldere Groentesoep, het hoofdgerecht was een stoofpot van rundvlees met speculaas en rode kool met aardappelpuree. Het dessert weer een heerlijke griesmeelpudding opgediend in grote schalen met bessensap, ijs en slagroom, naar keuze.

Het thema voor deze avond had betrekking op het Dorpshuis. De afgelopen maanden was dit een Hot Item, zowel voor de burgerij als de politiek. De vraag was of het huidige pand gerenoveerd moest worden of dat er een nieuw Multifunctioneel gebouw zou komen. Inclusief lokalen voor de Openbare Basisschool en de drie kinderopvangfaciliteiten. Door het intensieve inspreken van bewoners zowel bij de Gemeente raad in Wognum als tijdens de bijeenkomst in het dorpshuis kwam men tot een uitspraak. Er komt een nieuw Dorpshuis!! Het leuke was, dat na de maaltijd in de Foyer, de grote zaal was omgetoverd tot een gezellige ruimte met een aantal kramen. Chris Veltman had foto’s verzameld van de bouw van dit huidige dorpshuis in de jaren 1963/1964, zo konden onze donateurs en belangstellenden met eigen ogen zien en ook lezen dat die nieuwbouw toen een half miljoen gulden moest kosten. Wat een verschil met nu. Deze keer wordt er 9 miljoen Euro voor uitgetrokken. Het zal nog heel wat voeten in aarde hebben voordat er een nieuw multicultureel gebouw zal verrijzen. Maar ons kennende, de Abbekerkers en Lambertschagers, die slaan zich er wel doorheen.

Uit de vele gebruikers van ons huidige Dorpshuis hadden we een keuze gemaakt. De Brandweer, de Floralia, de AZOV en de Vrouwen van Nu werden in het zonnetje gezet. Om de sfeer van de Floralia, die jaarlijks van 1936 tot 1978, in de beide dorpen gehouden werd, een beetje na te bootsen stond er een Rad van Fortuin, waarmee leuke prijzen te winnen waren. Hiervoor kon men bij Inez , onze nieuwe penningmeester, de lootjes kopen. Ook stond er een hele grote sjoelbak en kon men het aantal knikkers raden in een pot. Piet Smit werd hiervan de winnaar, het juiste aantal was 36, precies het aantal jaren dat onze stichting bestaat.

Op de Wie is Wie tafels werd weer naar volop gezocht naar namen van de mensen die op de foto’s stonden. Het leverde toch weer de nodige informatie op.

Op de kraam van de Floralia waren heerlijke taarten (door Jannie gebakken), plantjes, stekjes en bloembollen, worsten en andere lekkernijen en leuke kadootjes te vinden. Het rad van Fortuin werd door Bep Horsten achterelkaar gedraaid en zo ging bijna iedereen wel met iets naar huis. Ook werden er door Annie van der Oord, Gea van Veen, Nel Ros en Ina Bulk prachtige borduursels en handwerkjes aangeleverd om de kraam op te luisteren. Want zo ging het in vroeger tijden ook bij de Floralia, een ieder kon wat inleveren en daarmee een prijs winnen.

De AZOV had ook een kraam en verkocht daar noten en chocolade en probeerde nieuwe leden te winnen. Vele fotoboeken konden worden ingezien. Zo ook op de kraam die Ina Bulk van de Vrouwen van Nu had ingericht, daarop lagen stapels fotoboeken met de aktiviteiten en reisjes, die de vrouwen van Abbekerk en Lambertschaag in ruim 80 jaar hadden beleefd. Ook een geborduurd kleed uit 1952 toen de Gemeente Abbekerk verhuisde van het Rechthuisje naar het Gemeente huis (de voormalige pastorie) aan de Dorpsstraat nr.26.

Ellen had de kraam voor de Brandweer ingericht, en er draaide leuke films van weleer, die door Freddy waren uitgezocht.

Al met al dus weer een zeer geslaagde avond en voor herhaling vatbaar maar dan met nieuwe onderwerpen.

Rest mij nog u te vertellen dat wij op het moment 260 donateurs hebben. Er het afgelopen jaar 4 opzeggingen zijn geweest maar er ook 3 nieuwe donateurs bij kwamen. Helaas zijn er ook 6 donateurs overleden en dat blijft altijd een triest gebeuren. Zij zullen altijd in onze herinneringen blijven voortbestaan.

Met vriendelijke groeten

Els Horsten-Bijlsma (voorzitter)