De Montessori-aanpak


De Montessori-aanpak houdt in dat we het ondersteunen en stimuleren van de zelfstandigheid en nieuwsgierigheid van het kind als prioriteit zien: het zelf doen en zelf bepalen staan dus voorop.


De ruimtes zijn daarom gemeubileerd met het gemak van het kind op het oog: lage tafels, stoelen, kasten en wastafels. Lage stoelen omdat zitten met beide voeten stevig op de grond een kind een veilig gevoel geeft. Lage kasten zodat het kind zelf kan zien, kiezen, en pakken wat het interessant vindt. Lage wastafels om zelfstandig handenwassen mogelijk te maken. Bovendien heeft alles een vaste plek want orde is een belangrijk punt voor een jong kind.


In de ruimtes wordt tegemoetgekomen aan de behoefte van het kind aan bewegen, ontdekken, verkennen en communicatie. Elke ruimte heeft verschillende hoekjes waar verschillende activiteiten plaatsvinden: een gezellige leeshoek met boeken binnen handbereik en zachte kussens, een plek voor grove motoriek (denk aan een ballet barre (loopstok) voor de baby's, balansbord, driehoek-klimrek of een hobbeleland), kasten met materialen voor hand-oog coördinatie, taalontwikkeling, knutselen en creativiteit en een wc hoek waar zindelijkeheid wordt geoefend.


Verder is er een voorspelbare dagelijkse routine voor het kind, waarbij momenten van activiteit, eten, buitentijd en rust elkaar afwisselen.


Hieronder een filmpje over de Montessori-aanpak bij jonge kinderen: