de zeester
Zeesterren behoren tot de stekelhuidigen. Ze leven op de bodem van de oceaan.
Kenmerken
Zeesterren hebben een stervormig lichaam met een centrale schijf en vijf of meer langwerpige lobben die armen worden genoemd. De centrale schijf omvat de maag, met de mond aan de onderzijde. Het uiterlijk hangt af van de soort. Zo zijn soorten bekend met enige tientallen armen en zijn er naast de vele bruin-grijze ook rode, blauwe en gele soorten. Sommige soorten hebben stekels, andere zijn glad. Aan de onderkant van de armen bevinden zich buisvoetjes met kleverige napjes.
Voeding
Zeesterren eten heel wat kleine zeedieren. Ze eten mossels, slakken, oesters en andere schelpdieren. Met hun 5 armen trekken ze aan de schelp om ze langzaam te openen. Dat gebeurt zeer snel!
Voortplanting
Wanneer de mannetjes een vrouwtje hebben bevrucht, laat het vrouwtje haar eitjes los op het uiteinde van haar armen. Ze laat ongeveer twee en half miljoen eitjes los en het gebeurt meestal 1 keer per jaar. Meestal in het voorjaar.
Weetjes
- Zeesterren hebben normaal gesproken vijf armen. Toch zie je ze wel eens met minder armen rondkruipen. Meestal is er dan één afgebroken, die later gewoon weer aangroeit. Heel soms gaat daarbij iets fout en ontstaan er twee in plaats van een nieuwe arm. Zo’n zeester heeft dan 6 armen. In 2015 vonden duikers in het Grevelingenmeer echter een zeester met zeven armen. Extra bijzonder!