Carousel imageCarousel imageCarousel image

Valentin-napi csomag

12.900 Ft

Csomag tartalma:

  • Házi csokoládé Pinot Noirral töltve

  • Házi csokoládé Levendulával töltve

  • Cabernet Sauvignon

  • Extra Dry Pezsgő

  • Chardonnay

SHOP

MIÉRT A PEZSGŐ?

Etyek a következő években a pezsgőivel tudja majd vastag vonallal felrajzolni magát Magyarország bortérképére. Családunk elkötelezetten hisz az Etyeki Pezsgő jövőjében. Tomi, több alkalommal töltött el szakmai gyakorlatot Champagneban, ahol a kulisszatitkokon túl a szőlő és a buborékok szeretetét is hazahozta.

Francia szaktanácsadóink segítenek számunkra abban, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb szőlőalapanyagot és technológiát ahhoz, hogy pezsgőink ne csak utánozzák a legnagyobb házak italait, hanem a jövőben önálló egyediséggel rendelkezzenek. Az elismert világfajtákra alapozunk, Chardonnay és Pinot Noir mellett nagy szerepet szánunk a Pinot Blanc-nak is a cuvéeinkben.

Pezsgőinkben, csakúgy mint a párlatainknál fontos szerepet szánunk az érlelésnek. Három éves palackos érlelésnél előbb nem degorzsáljuk őket, hisszük, hogy egy palackos erjesztésű pezsgő elvárt kvalitása az érleltség. A 2020-as év vízválasztó volt a családi pezsgőkészítésünk történelmében. Első évjárat, hogy a pezsgők lekörözték a csendes borokat. Ez azt jelenti, hogy ettől az évtől több palack pezsgő készül a Hernyák Birtokon, mint csendes, szám szerint évente 15.000 palack pezsgő és 5000- 10.000 palack bor.

Etyeki Pezsgő OEM

Pezsgőkészítő közösségünk legnagyobb érdemeként, 2020-ban elfogadták új Etyek Pezsgő OEM -et. Mely egy szigorított termékleírást jelent. Kizárólag az etyeki dűlőkben termett szőlőkből készülhet, négy fajta opcionális felhasználásával.

Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc

Palackos erjesztéssel történhet a pezsgősítés, és minimum 24 hónapos élesztőn érlelés szükséges a degorzsálását megelőzően.

Ezek miatt a paraméterek miatt hisszük, hogy az Etyeki Pezsgő egy sajátos, felismerhető stílussal rendelkezik majd a borok piacán. Az Etyeki Pezsgő a borvidékünk termékpiramisának a csúcsán foglal helyet, és bízunk benne, hogy évről évre egyre nagyobb palackszámmal készül majd minden pincében.

Miért a borok?

Szakmai csapat


Boraink a lehető legkíméletesebb, legtermészetesebb eljárással készülnek. Szakmai csapatunkban éppúgy, mint eszközeinkben ötvöződik a hagyomány és modern szellemiség. A szőlő, bor és pezsgőkészítésért Hernyák Tomi a felelős, akinek természetesen nagy segítséget jelent édesapja, Laci napi jelenléte, szakmai hozzáértése, tapasztalat. Mindkettőjük célja a természetesség megőrzése és egy sajátos, stílus megteremtése.

Borok


A borászatunk és egyben borvidékünk vezető fajtái a Sauvignon Blanc, a Chardonnay és a Pinot Noir. Ezek mellett a Zöldveltelini fajtával foglalkozunk még. Pincénkben ötvöződik az acéltartályok adta kontrollált erjesztés lehetősége, a tradicionális fahordók használatával. Kedveljük a késői szüreteket, a fajsúlyosabb, komplexebb borokat. Törekszünk arra, hogy a borvidéken megszokott könnyed reduktív borok mellett, tartalmasabb, izgalmasabb tételeket is be tudjunk mutatni.


Röviden rólunk

Családunk 1993 óta él és dolgozik az etyeki borvidéken. Az első években a Vajdaságból hozott párlatkészítési hagyományokat szerettük volna csak meghonosítani a faluban, pár év múlva azonban már azon kaptuk magunkat, hogy a helyi sváb közösség szüretein segédkezve szedjük a szőlőt. Nem volt nehéz tehát szerelembe esni és kipróbálni magunkat a bor világában is. Sok támogatást, segítséget kaptunk a helyi borászoktól, sőt az ország más borvidékein is rengeteg barátra leltünk a kollégákban. Nagy szerencsére idővel az egész család megtalálta a helyét ebben a világban és immáron két generáció dolgozik együtt, egymás mellett, egymást segítve.

részletesen rólunk

A birtokunk az elmúlt mintegy 25 évben sokat fejlődött. A kezdeti tésztaszűrős, kézműves megoldásokat mára már jóval tudatosabb pincetechnológia váltotta fel. A modern eszközök és korszerű eljárások használata ellenére azonban mindvégig célunk volt, hogy a birtok stílusa megmaradjon családiasnak, természetesnek, otthonosnak. Közös álmunk egy olyan önfenntartó gazdaság létrehozása volt, ahol wifi és a katicabogarak, a pneumatikus prés és a kézi csömöszölés, a klímás traktor és a kézi kapa is megfér egymás mellett sőt valahol segítik is egymást. Életünk a vendégeink számára egy nyitott könyv, melynek sorai jelenleg is íródnak.

Számtalan borvidéki terveink közül évente megvalósul egy-egy, mert hiszünk a fokozatos, organikus fejlődésben és türelemmel tekintünk a jövőbe. Sok tervezés és tapasztalatszerzés után a 2015-ös évtől a birtok organikus gazdálkodásra váltott, aminek köszönhetően még egészségesebb szőlők és borok kerülhetnek az asztalra. Számunkra a bio növényvédelem csak egy pillére ennek a megkezdett munkának. A komposztálás, a megújuló energiák folyamatos bevonása, a tudatos és fenntartható energiagazdálkodás, a környezetünk zöldítése és vegyszermentesítése az egész életünk és gondolkodásunk kiemelt elemévé vált. Hála a kivételes klimatikus viszonyoknak és az értékes meszes talajnak, a szőlőtermesztés szempontjából kimeríthetetlen lehetőségeket hordoz magában e táj.

Célunk, hogy az évek alatt megszerzett 7 hektáros terület minden titkát megismerjük és a rajta termesztett szőlőt a legkiválóbb kondícióban szüretelhessük évről évre. Nagy fejezetet szánunk Etyek életében a Pezsgőnek. Hisszük, hogy a következő évek szakmai építkezései megadják majd Etyek számára azt a stílust, amivel országosan majd később nemzetközileg is kitűnhet. Ezért helyi borászokkal közösen most azon dolgozunk, hogy az első magyar pezsgő eredetvédelem Etyeken születhessen meg.

hernyák vali

Az élet egy utazás, mely során meghatározóak a találkozások. A szőlő, a bor, a párlatok világa egy kihívásokkal teli közeg. A megmérettetések által viszont mindig többé válunk. A birtokunk alapja a hitelesség. A vendégek bizalma pedig kötelez.

hernyák laci

Nekem a bor az újrakezdésről szól. A birtoképítésről, a családról és az önmegvalósítás művészi fokáról. Választ és lehetőséget adott egy olyan időben, mikor már azt hittem, nincs kiút. Mára már tudom, ez nemcsak kiút volt az életem során, hanem az az út, amit mindenki keres!

hernyák tomi

Számomra a bor az alkotás, a természettel való együttélés, a harmónia, az életen átívelő tanulás és tanítás szinonimája. Állandó munkát ad, de változatos teendőket. Nagyfokú nyugalmat áraszt, a változás nyughatatlan dinamikájával.

Pillanatok a birtoktól

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image