Sartre ve Camus bata olmak zere varoluu felsefeciler ve ayrca yapsalclk ve varlk felsefesi gibi dier felsefe akmlar da almalarnda onunla ak ya da rtk diyalog halinde olmulardr. Daha sonra almalar, zellikle dil dolayml analizleri ve felsefenin metafizik olarak eletirisi mant, postmodern felsefenin geliiminde nemli ke talar olacaktr.

26 Eyll 1889'da Baden eyaletinde dodu. ocukluundan itibaren dine ve felsefeye eilimli biri olarak yetiti. Felsefi almalaryla olduu kadar, yaam ve eitli dnemlerde sergiledii politik tutumlaryla da tartma konusu oldu. Felsefi yetkinlii ve nemi yadsnamazken politik konumlar dolaysyla srekli sorunlu bir ilikinin taycs oldu ve bu durum ou zaman felsefi almalarnn tam olarak deerlendirilmesini glgeledi.


Heidegger Felsefesi


Download 🔥 https://urllio.com/2yGAkU 🔥



Heidegger'in felsefi almalarnda hocas Edmund Husserl'in ve fenomenoloji felsefesinin etkileri aka grlr. Buna bal olarak felsefe-d saylan pek ok kavram felsefeye tad ve varoluu felsefecilerde (rnein Kierkegaard'n korku, umutsuzluk, kayg vb. kavramlarla yapt gibi) grlen tarzda analizlere yneldi ve bunlar derinletirdi. Kayg, sknt, merak, lm, korku gibi terimleri felsefe dzlemine tad. Fenomenolojiyi Varlk sorunu balamnda yeniden yorumlad ve kulland. Heidegger'in Husserl etkisi ile kendine zg bir egzistansiyel analitik oluturduunu sylemek mmkndr. Dier taraftan Heidegger, kendi felsefesinin Sartre tarafndan yanl anlaldn ve varoluuluun dncesini aklamak iin doru bir terim olmadn belirtmitir, bundan dolay onun felsefesini tanmlamak iin varoluuluk yetersizdir.

Ona gre, Dasein'in baka bir karakteristii de lme doru varlk olmasdr. Ona gre, Dasein'a, var olduu mddete hep bir henz-olmamlk aittir ve bu btn-olmama, lmle birlikte sonlanr.[6] lm, Dasein'n kendi varoluuna dair en u olanadr ve bu, Dasein'n kendi z varoluunu sahih olarak amlar, ite buna, n koma demitir. Yani, lm olana, bizi kendi z varoluumuzla yzletirir ve hergnklkten karr.[7]

Heidegger ayrca, genel anlamda sylenecek olursa, teknik'in geliimiyle birlikte ekillenen dnyann eletirisini yapmaya ynelmitir ve modern dnyada buna kar dncenin grevlerini belirlemeye almtr. "Varlk sorusu", onun tm felsefi almalarnn z ve zetidir. Bu alma varlk'n unutulmuluuna yaplan bir itirazla balar ve devam eder. Kant, Hegel ve Husserl'den etkilendiini belirtmenin yan sra, Nietzsche ile girdii eletirel ilikinin de belirtilmesi gerekir. Heidegger, yapsalcla benzer ama baka balamlarda Dil konusunu felsefeye temel bir kategori olarak sokmutur. Onun btn felsefi kategorileri dil dolaymyla ilerlik kazanr.

Sartre ve Camus bata olmak zere varoluu felsefeciler ve ayrca yapsalclk ve varlk felsefesi gibi dier felsefe akmlar da almalarnda onunla ak ya da rtk diyalog halinde olmulardr. Daha sonra almalar, zellikle dil dolayml analizleri ve felsefenin metafizik olarak eletirisi mant, postmodern felsefenin geliiminde nemli ke talar olacaktr.

Yirminci yzyl dncesinin tuhaf bir figrdr Martin Heidegger (1889-1976). Tuhafl, politik konumlanlarnn irkilticiliiyle felsefi dncelerinden tretilen cazibenin iie gemi halde bulunuundan kaynaklanr. Kolay zlebilir bir sorun deildir bu. Felsefenin o meum politik ba grmemeye alarak Heidegger figrn olumlamas, tersinden felsefeyi politik olana indirgeyerek onu yadsmaya alan eilimlerle birlikte, sanldndan derin bir sorun sz konusudur burada.

Bat dilleriyle ilgili burada daha nce 1- Bat dilleri szdiziminin de Trke szdiziminden ktn; 2- Bat dillerinin ekimli yapsnn neden dilde bir gerileme olduunu, bu dillerin neden Tarzancaya benzediini anlatmtm. imdi de bu bozuk dillerle yaplan felsefe neden bozuk kmtr, onu anlatacam.

Dilleri bozuk, kklerini bilmiyorlar. Srekli bir kk ve nedensellik reddi iindeler. zle ilgilenmiyorlar, biim peindeler. Uygarlk kendileriyle balad sanyorlar. Byle toplumlardan nasl felsefeler kabilirdi. Zirve noktas olarak gsterilen Hegel felsefesi rnein.

Varoluu felsefenin kurucularndan biri olarak bilinen Alman filozof Martin Heidegger, getiimiz yzyln en byk dnrlerindendi. lk olarak 1927 ylnda yaymlanan Varlk ve Zaman kitabyla felsefede bir r at ve "varlk" kavramna yeni bir soluk getirdi. Nazilerin iktidara gelmesiyle birlikte Nazi Partisi'ne katlan Heidegger, felsefi almalarnn yannda, zel yaantsyla da tartmalara konu oldu. te 20. yzyln "varlk filozofu" Heidegger'in hayat ve felsefesine dair arpc detaylar...

26 Eyll 1889'da Almanya'nn Baden eyaletinde doan Heidegger, fakir bir ailenin ocuu olarak dnyaya geldi. ocukluundan itibaren dine ve felsefeye eilimli biri olarak yetiti. Gen Heidegger, 1903 ylnda burs kazannca, Konstanz'da bulunan yatl okula girdi ve oradan da yerel bir niversite kasabas olan Freiburg'da liseyi okudu.

Varlk ve Zaman, yaymlanndan itibaren yalnzca varoluu felsefe asndan deil, 20.yzyldaki btn felsefe tartmalar balamnda bir etki yaratt. Heidegger burada, btn bir Bat felsefesi geleneini metafizik olmakla eletirdi. Nitekim yllar sonra postmodern felsefe bu argman baka dzlemlerde yeniden deerlendirecekti.

Varlk ve Zaman adl eserinde Heidegger, en temel sorulardan birine cevap aramaktayd: Varlk neydi? Heidegger varlk felsefesi gelenei ile kopmaz bir biimde balantl ve onun temsilcileri ile srekli bir sylei iindeydi. Onun Bat dncesinin byk metafizikileri ile syleisi eletireldi nk o, ada dncede varlkbilimsel aratrmann unutulmasna katkda bulunan bu gelenekte ok hata gryordu. Bu sebeple eserinde var olan klasik felsefe geleneini ykmay hedefledi.

Varoluuluun temelleri Nietzsche ile atlmtr ve onun penceresi onu okuyan veya bir ekilde bilen ateist varoluu filozoflar iin tarihin bir dneminde onlar uyanmaya zorlayan bir ses olmutur ve bu ses ateist varoluularn felsefesinde nemli bir yol gsterici, bir ktr. Nietzsche, bazen kulamza felsefesini fsldar bazen de barr. Varolu, ahlak, deerlerin yeniden deerlendirilmesi, stinsan, kaderini sevmek onun bard konulardandr. Tarihin hangi zamanna denk gelmi olursanz olun, onu duymamak mmkn deildir.

Martin Heidegger (1889-1976) Alman filozofu, 20. yzyln en nemli ve etkili dnrlerinden biri olarak kabul edilir. Heidegger, zellikle varoluuluk ve fenomenoloji alanlarnda byk katklarda bulunmutur. Onun felsefesi, insan varoluunun temel sorunlarna odaklanr ve Bat metafiziinin temellerini sorgular.

Heidegger, ayrca teknoloji, dil ve sanat zerine de derin dnceler gelitirmitir. Onun felsefesi, varlk, zaman, olu, zgrlk, lm, tarih ve dil gibi konular ele alr. Felsefesinin karmakl ve zgnl nedeniyle, Heidegger hem takdir edilmi hem de eletirilmi bir figrdr.

20. Yzyl sadece insani krizlerin a deildi. Ayn zamanda dnsel krizlerin de ayd. 20. yzyln banda zellikle matematik ve bilimlerin doruluk zemini tartmalyd. Baz dnrler bu temeli matematikle ve mantkla (Viyana evresi ve mantksal pozitivizm), baz dnrler matematikle (Russel), bazlar ise akn bir felsefe ve dayand transandantal bilinle (Husserl), bazlar ise faydaclkla (Dewey) zmeye alyordu.

Husserl, Avrupa uygarlnn ve Avrupallk ruhunun krizde olduunu, nk Avrupalln kalbinde olan felsefenin ve felsefenin uygarlmzdaki konumunun krizde olduunu syler. Bu kriz, hem salam bir temel sunulamad iin bilimlerin gvenilirliini azaltr, hem de bilimlerin yaamla ilikisini sorunsallatrr.

Heidegger kriz terimini kullanmasa da, ierisinde olunan krizi tespit etmitir. Fakat Heidegger felsefesi, bu krizin ne tarihsel olduunu ne de felsefe ile saaltlabilir olduunu kabul eder. Ona gre Kriz, yaam-dnyasnn unutulmas deil, varln unutuluudur ve bu da Varln doasna ikin bir sorunsaldr.

Heidegger, hakikat kavramna yepyeni bir kavray getirecektir. 20. Yzylda gereklik ile doruluun yani teorik bir dzenin nasl rtt noktas, hala tartmalyd. Kant perspektif kategori fikriyle bu sorunu zmeye almt ama kategorilerin dile ikin oluu, dilsel dnle birlikte baskn km ve doruluun zemini yeniden belirsizlemiti. Ayn soruna baz dier felsefeciler, mantk ya da pragmatizm gibi zeminlerle zm bulmaya alt.

Heidegger, yaam ile felsefeyi birbiriyle i ie dnr. Bu, Heideggerci felsefenin hayatiyetini en nemli kaynadr kanmca. Bir nceki blmde ele alnd gibi, dnr doruluu bile teorik deil, bir gerekleme ve vuku bulma olarak ele alr.

Heidegger, varlk sorusunu sormay ve varln aklna sokulmay bir sre olarak bize sunar. Yani dnce, ancak eylemle ve eylemin iinde incelip kendisini bulabilir ve varln arsna ak olabilir.

yleyse, u ya da bu sebeple Heidegger ile kavga etmeye deecei sonucuna vardk. O zaman Heidegger felsefesine ikin politik baz tehlikelere iaret ederek tartmamz bitirelim. 152ee80cbc

nc tamil font free download

couples retreat tamil song kuru kuru download

wallet google