Kajak

Säsongen 2020 kommer vi EJ erbjuda kajakuthyrning på Solgen utan hänvisar till andra uthyrare på Småländska höglandet :

-Emventure, www.emventure.se

-Ramkvilla outdoor activity, www.ramoa.se

Kajak är ett underbart sätt att uppleva naturen, fågellivet och vattnet där man sitter djupt ner i kajaken i höjd med vattenytan. Ljudlöst paddlar man nära öar och stränder, och stör inte naturen nämnvärt.

Solgens naturreservat

Det finns tre naturreservat i Solgen, som skyddar stora delar av den storslagna sjön och dess öar med ett rikt växt- och djurliv. Iordningsställda grillplatser finns på Sörö och Prästö (obs, tältförbud på Prästö). Läs mer om tre naturreservaten i Solgen via Länsstyrelsens hemsida

Spana gärna efter storlom, utter, fiskgjuse eller havsörn längs stränder, öar eller i ån. Fina rastplatser är till exempel Mellby badplats (med vindskydd, eldplats), Sörö eller Prästö i mitten av sjön. Besök också gärna fågeltornet i Söraby.

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och respektera både rättigheter och skyldigheter. Ta med allt skräp tillbaka och respektera de begränsningar som gäller för naturreservaten i Solgens övärld. Här kan ni läsa hur Naturvårdsverket sammanfattar allemansrätten.

Höglandets kanotled och hyra kanadensare (kanot)

Höglandets kanotled börjar i Solgenån i Värne och fortsätter ut i Emån vidare till Östkusten. Läs mer om Höglandets kanotled.

Vill du paddla en tur med kanadensare från Värne, Solgenån och vidare till Emån? Vi rekommenderar företaget Emventure (vid Emån i Kvillsfors) som erbjuder kanotuthyrning, flerdagarsturer, äventyrsarrangemang samt ordnar med transport av passagerare och utrustning t.or. startplatsen i Värne, www.emventure.se Det finns även fler kanotuthyrare på Höglandet, ex Höglandets kanotcenter (Eksjö), Ramoa i Ramkvilla eller se kommunernas hemsidor för mer information.

Kurser i kajakpaddling och gruppaktiviteter

Vill du lära dig mer om kajakpaddling eller följa med på ledarledda turer? Friluftsfrämjandet har nybörjarkurser i kajakpaddling och gruppaktiviteter, länk till Friluftsfrämjandet i Eksjö