Groen & Eerlijk

Stem nu voor een
groen & eerlijk ABP

ABP Groen & eerlijk? Daar kun je nu zelf iets aan doen!

Hoe? Dat leg ik je graag uit.

Ik ben Fédes, en ik maak me zorgen. Zorgen om de aarde. Zorgen hoe wij onze wereld voor onze kinderen achterlaten. Als individu kun je een steentje bijdragen, als organisatie kun je nog veel meer bijdragen. Zeker als je ABP heet. Met 550 miljard aan vermogen kun je keuzes maken waar de wereld een stuk groener en eerlijk van wordt.


Verkiezingen

Op dit moment houdt jouw pensioenfonds, ABP, verkiezingen voor het ‘verantwoordingsorgaan’. Zij houden de vinger aan de pols wat betreft de koers van ABP. Ik heb me kandidaat gesteld met een kersverse lijst: Groen & Eerlijk.

De naam zegt het al: ik ga voor een groener en eerlijker ABP. Daarin neem ik mijn 15 jaar ervaring als onderzoeker duurzaamheid mee.

Stem nu!

Stem je op mij? Zo doe je dat.

1. Ga naar abp.nl/stemmen en klik op ‘Stem nu’. Je komt dan in de beveiligde stemomgeving.

2. Vul je unieke stemcode in, samen met je geboortedatum. De stemcode heb je van ABP ontvangen via e-mail of post.

3. Stem op mij. Dat is lijst 2B - Groen & Eerlijk - Fédes van Rijn.

4. Druk op de stemknop. Daarmee is je stem verwerkt!

Bedankt!

Waar maakt de lijst Groen & Eerlijk zich hard voor?

"Ik wil bijdragen aan een duurzame en rechtvaardigere wereld. Ik voel mij steeds sterker geroepen dit te doen naast mijn werk als onderzoeker, mijn rol als moeder en als consument. Pensioenfondsen beheren met onze pensioengelden niet alleen onze financiële toekomst. Met ABP kunnen we ook de toekomst van onze samenleving mede bepalen: een samenleving die gelijkwaardiger, groener en gezonder is. Als je voor mij kiest in het ABP verantwoordingsorgaan zal ik mij daar hard voor maken."

Wat zijn de belangrijkste elementen in de overgang naar de nieuwe pensioenregeling in 2026?

Tegenwoordig hebben deelnemers meer zeggenschap. Daar ben ik blij mee, omdat wij nu ABP kunnen bewegen om duurzamere keuzes te maken. ABP zal naast het financiële rendement ook het maatschappelijke rendement van haar keuzes aan moeten tonen.

Een goed pensioen biedt zekerheid en koopkracht. Maar 100% zekerheid levert geen 100% koopkracht op. Wat is de optimale balans?

Wat mij betreft staat een goed pensioen voor een toekomst waarin we zorgen voor elkaar en onze planeet. We moeten de juiste balans vinden tussen rendement en zekerheid. En hoe dat zich verhoudt tot de kwaliteit van leven en klimaat.

Wat is de visie van Groen & Eerlijk op duurzaam en verantwoord beleggen?

ABP is zeer vermogend. Ik vind dat we met dat vermogen moeten bijdragen aan een samenleving die gelijkwaardiger, groener en gezonder is. Dit betekent stoppen met investeren in bedrijven die hierop achterblijven, en focussen op bedrijven met ambitieuze duurzaamheidsplannen.

Meer over Fédes

Mijn missie: het maximaliseren van de impact van wetenschappelijk onderzoek bij het oplossen van complexe maatschappelijke uitdagingen. Ik heb meer dan tien jaar ervaring in impactevaluatie van (landbouw)onderzoek en innovatie, private sectorontwikkeling en duurzaamheid in grondstofketens. Als "impact ambassadeur" stuur ik onze organisatie aan om meer te leren over de maatschappelijke impact van ons onderzoek en manieren om die te verbeteren. Werken met een grote verscheidenheid aan mensen uit verschillende disciplines, landen en maatschappelijke rollen is een noodzakelijke voorwaarde om mijn missie te bereiken - en mijn grootste bron van motivatie en inspiratie!

Je bent van harte welkom op mijn LinkedInprofiel.