Geschiedenis

Geschiedenis

Gospelkoor Shalôm is een koor dat al meer dan 40 jaar bestaat, kan inmiddels putten uit haar eigen historie. We duiken in deze historie wanneer we teruggaan naar 27 september 1976, de datum waarop Interkerkelijk Jongerenkoor Shalôm wordt opgericht. Een kleine groep van vijftien enthousiaste jonge mensen start onder leiding van Ton van Helden met het zingen van Nederlands- en Engelstalige gospels.

In deze eerste jaren groeit het ledental door tot ongeveer zestig personen. Tien jaar lang was Ton van Helden de inspirator van Shalôm. Zijn belangstelling voor Shalôm stopte daarna niet. Hij bleef Shalôm met grote belangstelling volgen. Met pijn in het hart moest het koor in november 2005 definitief afscheid van hem nemen, toen Ton overleed. Het afscheidslied ‘a place called grace’ zal voor altijd aan onze oprichter en ons erelid Ton van Helden verbonden zijn!

Jan Hoeke werd de tweede koordirigent van Shalôm, waarbij Arend Sprong als vaste pianist optrad. Nadat op 24 maart 2001 het 25-jarig jubileum werd gevierd met een jubileumconcert getiteld ‘Open up your heart’ kwam aan deze periode een einde, waarna het tijdperk Hans Veldhuizen aanbreekt. Shalôm zelf was door de stijgende leeftijd van haar leden de jongerenkoor-status ontgroeid en voelde zich inmiddels meer thuis in haar nieuwe jasje als ’Interkerkelijk Gospelkoor Shalom’.

Vanaf 1997 begeleidt Hans Veldhuizen, Shalôm al op piano en groeit hij - na het vertrek van Jan Hoeke - uit tot pianist/dirigent. Hans leerde ons koor te voelen wat zij zingt! Naast het pianospel van Hans Veldhuizen, horen we vanaf 2001 de muzikale klanken van Robert Kloek, als tweede toetsenist op de synthesizer. Aan de samenwerking met Hans komt in 2004 een einde.

De directiestok van Shalôm wordt in 2004 overgegeven aan Henk den Hollander. Robert Kloek is vanaf dit moment de vaste pianist van Shalôm. Na twee jaar, in 2006 komt er een einde aan de samenwerking met Henk.

Het roer van Shalôm komt daarmee voor het eerst in handen van een vrouw: Monica de Geus neemt ons onder haar hoede. Monica de Geus heeft het koor gedirigeerd tot mei 2010. Daarna was het dirigentenstokje weer terug bij af, en was onze oud-dirigent Jan Hoeke van september 2010 tot december 2012 wederom dirigent van Shalôm. Hij heeft samen met het koor het 35-jarig jubileum gevierd door de paasmusical Ýou thought of us’ uit te voeren. Met kerst 2012 sloot hij zijn tijdelijke dirigentschap af met de kerstmusical ‘The night before Christmas’.

In december 2012 neemt Jan Hoeke afscheid van Shalôm en neemt Marcel van der Poel het stokje over, die al een jaar lang in ons midden was als vaste pianist.

​Marcel van der Poel is een veelzijdig muzikant. In juni 2010 studeerde hij af aan het conservatorium te Utrecht voor de Opleiding Docent Muziek. Momenteel is hij actief als pianist, zanger, dirigent, arrangeur, basgitarist, organist, songwriter en muziekdocent. Marcel sluit eind 2016 bij ons af met een schitterend 40 jarig jubileumconcert "Thank You Lord". Dit concert met thema "De vier Jaargetijden" met gospel en klassieke muziek was uniek te noemen.

Shalôm op CD/LP

1981 LP Jezus, Over-winnaar

1988CD Singing Joyfully II

1996CD A gift from heaven

1997CD Licht op jongerenkoren 2