Obiective de patrimoniu 

Monumente şi situri arheologice

Dezvoltarea şi promovarea valorilor patrimoniului cultural al Județului Gorj


Obiective de patrimoniu Monumente şi situri arheologice

Bumbeşti este o localitate cu o bogată istorie arheologică, având în vedere prezența mai multor monumente și situri arheologice de importanță locală și regională. Printre acestea se numără câteva castele romane și așezări vechi, care oferă o imagine fascinantă a trecutului istoric al zonei.

Câteva dintre aceste situri arheologice din Bumbești și împrejurimi sunt:

1. Castrul Roman de la Bumbesti-Jiu Gară: Acesta este un castru roman construit din piatră și datează din secolele II-III d.Hr. Aici s-au descoperit numeroase urme materiale din epoca romană, inclusiv construcții militare și civile, artefacte precum ceramică, arme și sticlărie, dar și tezaure monetare valoroase.

2. Castrul Roman "Vârtop": Un alt castru roman, acesta construit din pământ și situat în zona Vârtop, datează tot din secolul al II-lea d.Hr. Împreună cu așezarea civilă dezvoltată în jurul său, acest castru oferă dovezi ale puternicei prezențe a vieții romane în regiune.

3. Fortificație și așezare din epoca geto-dacică de la Polovragi: Această fortificație și așezare datează din secolele II-I î.Hr., oferind o perspectivă asupra culturii și civilizației geto-dacice care au locuit în această zonă.

4. Situl arheologic "La Bulboc" din Runcu: Acest sit conține o așezare paleolitică, cu desene rupestre, ceea ce reprezintă o descoperire arheologică semnificativă din perioada paleoliticului.

5. Situl arheologic "La Cruce" din Runcu: Aici au fost descoperite urme ale unei așezări din epoca bronzului (Cultura Coţofeni) și din epoca geto-dacică, datând din secolele III-II î.Hr.

6. Castrul de pământ și așezarea civilă de la Valea Perilor: Situată în comuna Cătunele, această așezare datează din epoca romană, secolele II-III d.Hr.

În plus, în regiunea Bumbești se găsesc și situri arheologice de importanță preistorică europeană, precum Peștera Cioarei din satul Boroșteni, comuna Peștișani, care a adus la lumină descoperiri musteriene și un craniu de femeie datat în paleoliticul superior.

Aceste situri arheologice reprezintă o comoară istorică pentru regiunea Bumbești și oferă oportunități turistice și științifice valoroase pentru cei interesați de istorie și arheologie.

Bumbești


Castrul Roman