Şimdi’den vizyonuma hayat dolu adımlar

GÖNLÜMDE YATAN

18 Ocak - 17 Nisan 2021 tarihleri arasında

toplam 47 saati bulan 20 buluşma

Kolaylaştırıcılar: Alper Süzer & Gizem Alav Şapçı

(CNVC Sertifikalı Şiddetsiz İletişim Eğitmen Adayları)

Bizim gönlümüzde neler yatıyor?

Biz Gizem ve Alper olarak fark ediyoruz ki kendi hayatlarımızda odaklı bir amaç olmadığında sırtımızı Şiddetsiz İletişim’in taşıdığı anlama dayayıp önümüze gelen tekliflere peşin yanıtlar vererek birçok iş yapıyoruz. Bu farkındalık bizi "yaşamak istediğimiz hayat" konusuna derinlemesine dalıp daha odaklı ve neyi niye yaptığımızın bilinciyle dolu seçimler yapma arayışına getirdi. Çünkü her şey çok hızlı, çünkü her şey çok belirsiz ve iç referanslarımız net ve sağlam olmadıkça çoğu kez bol kepçeden dağıttığımız “evet”ler ve bazen de kestirip attığımız “hayır”larla günler akıp gidiyor.

Bu arayışla yola çıkarken elimize bir kaynak geldi. Alper'in parçası olduğu NGL (Nonviolent Global Liberation) Apprenticeship Programı’nda sevgili Miki Kashtan ve Emma Quayle "Mobilizing Towards Vision" (Vizyona Doğru Harekete Geçmek) ve "Leadership as a Way of Life" (Bir Yaşam Biçimi Olarak Liderlik) adlı iki materyal bıraktı alanımıza. Biz de dedik ki bu kıymetli hazineyi sadece kendi hayatlarımıza uygulamakla kalmayalım; birlikte büyüyüp gelişmek istediğimiz, değerlerinde ortak olduğumuz bir grupla paylaşalım ve hayatlarımızın yönünü çizerken birbirimize kaynak olalım.

İşte bu yüzden bu metni okuyorsunuz. Biz bu alanda yol almak için 18 Ocak - 17 Nisan 2021 tarihleri arasında toplam 47 saati bulan 20 buluşmadan oluşan bir çalışma serisi tasarladık. Bu bir eğitim değil, kolaylaştırıcılık üstlendiğimiz, elinden tutmak ve devamlılığını sağlamak istediğimiz bir ortak çalışma alanı. Şiddetsiz İletişim’de en az 10 güne denk eğitim almış katılımcıları davet ettiğimiz bu alana, bireysel vizyonunuzu geliştirmeye yönelik arayışınızla dahil olabilir ya da birlikte çalışmalar yaptığınız - yapmak istediğiniz yol arkadaşınızla ortak vizyonunuzu somutlaştırmaya dönük bir motivasyonla aramıza katılabilirsiniz.

Neye "evet" diyenlerle yola çıkmak istiyoruz?

Yararlandığımız kaynaklarla bireysel bir çalışma yerine kolektif bir çalışma yapma isteğimizin temel motivasyonu, Miki Kashtan’ın Şiddetsiz İletişim dünyasına sunduğu liderlik çalışmalarını yaygınlaştırma isteğimiz. Yaygınlaşmanın halka halka gerçekleşmesi için, bu çalışmaların size kattıklarıyla ve aldığınız ilhamla benzer uygulamaları kendi çevrenizde ve topluluklarınızın içinde de sunmanız bizim için elzem. Yol boyunca yararlandığımız kaynaklar, sizin kullanımıza da açık olacak. Bu nedenle, “Sadece kendim için değil, bu çalışmalardan aldığım katkıyla başkalarına da ilham olmak için buradayım” diyenlerle yola çıkmak istiyoruz. Eğer buna "evet" diyorsanız, bu yolu birlikte yürümek için heyecanımıza bir ortak daha bulduk demektir...

Çalışma ortamımız ve zamanlama

Gönül isterdi ki buluşmalarımızı gerçek ortamda, sahici çemberlerde yapalım. Mevcut koşullar bizi online ortamda çalışmaya davet ediyor. Bu nedenle Zoom buluşmaları tasarladık.

Takvimimiz şöyle gözüküyor:

- İki haftada bir, üç saatlik Cumartesi gündüz buluşmaları: 23 Ocak, 6, 20 Şubat, 6, 20 Mart ve 3 ve 17 Nisan 2021 tarihlerinde 11:00-14:00 saatleri arasında. Toplam 7 çalışma; aşağıdaki başlıklarda.

- Her hafta, iki saatlik Pazartesi akşam buluşmaları: 18 Ocak - 12 Nisan 2021 arasında her Pazartesi, 21:00-23:00 saatleri arasında. Toplam 13 çalışma; aşağıdaki başlıkları destekleyecek, süreç içinde sizden gelen konu önerilerini de dahil eden çalışmalar.

Çalışma başlıklarımız

  1. Vizyon: Hayalini kurduğum dünyayı ziyaret ediyorum

  2. Değerler: Vizyonumla konuşan yaşam niteliklerine dokunuyorum

  3. Amaç: Armağanlarımla vizyonum arasında sağlam köprüler kuruyorum

  4. Değişim teorisi: Değerlerim ve amacımı, "ne" ile "nasıl"ı buluşturuyorum

  5. Misyon: Amacımla uyumlu eylemlere çapa atıyorum

  6. Kapasite: Güçlü yanlarım ve sınırlarımla çalışıyorum

  7. Anlaşmalar: Vizyonuma dönük içsel taahhüdümü somutlaştırıyorum

Bu üç ay boyunca bir yandan bu başlıklar üzerinde odaklı çalışmalar yaparken bir yandan da yürüdüğümüz yolda adımlarımızı güçlendirmek için Şiddetsiz İletişim Temel Taahhütleri’nin rehberliğinden yararlanacağız. Bu amaçla, süreç boyunca bizi destekleyecek temel taahhütleri seçmek ve üzerlerinde birlikte tefekkür edip derinleşmek istiyoruz.

Uluslararası destek ağı

Bu alanda Şiddetsiz İletişim’i uygulamak konusunda ilham almak üzere uluslararası Şiddetsiz İletişim topluluğundan ağırlayacağımız konuklarımız da olacak. NGL’de (Nonviolent Global Liberation) "Mobilizing Towards Vision" ve "Leadership as a Way of Life" dokümanlarını Miki Kashtan ile birlikte yaratan Emma Quayle, bu alanda 20 yılı aşkın deneyimle çalışmalar sunan Uma Lo ve NGL topluluğundan üyeler programın belli duraklarında bize koçluk yapacak. İngilizce oturumların tümünde, ardıl Türkçe çeviri desteği de sunacağız.

Almak istediğimiz katkı

Bizim ricamız, 3 aylık bir döneme yayılan ve 3’er saatlik 7 çalışma ile 2’şer saatlik 13 buluşma içeren bu program için toplam 2.350 TL katkı almak.

Sizden aldığımız katkı, bizim bu çalışmalara devam edebilmemiz için maddi sürdürülebilirliğimizi desteklemenin yanısıra yukarıda sözünü ettiğimiz konuklara armağan sunabilmemizi, bu programın altyapısını oluşturan dokümanların telif hakları için NGL’e ödeme yapmamızı ve aşağıda detaylarını bulacağınız "Armağanlar dolaşımda" uygulamasına kaynak ayırmamızı sağlacak.

Katkınızı bugünden Nisan 2021’e kadar kendi düzeninize uygun biçimde taksitlendirmenize açığız. Katkı ricamızın sayılara dökülmüş halini ifade ederken, sizin gönlünüzün ve bütçenizin evet dediği, bu miktarın üstünde veya altında kalan katkıları duymaya açık olduğumuzu da eklemek istiyoruz.

Kaydınızı kesinleştirmek için 300 TL ön ödeme yapmanız yeterli olur. (Alper Süzer, QNB Finansbank, TR110011100000000091315528)

"Armağanlar dolaşımda"

Bu program süresince, Alper’in yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı "Money Pile" yaklaşımını, yani para kaynağını topluluk içinde ihtiyaçları gözetecek şekilde paylaşmayı amaç edinen bir topluluk karar alma sürecini birlikte deneyimlemek istiyoruz. Çünkü para da aslında sadece bir kaynak ve onunla ilişkimizde ona yüklediğimiz anlamlarda kıtlıktan ve korkulardan bolluğa ve özgürlüğe doğru yolculuğa çıkmak ancak cesaretle onu kucağımıza almakla mümkün. "Armağanlar dolaşımda" çemberinde para kucaktan kucağa gezecek ve biz bu kaynağı nasıl daha seçim dolu bir yerde kullanabileceğimizi ortaklık bilinciyle deneyeceğiz. Bu buluşmalar vesilesiyle oluşturduğunuz ricalarınızı hayata geçirmenizi destekleyecek kaynak için burada bir havuz oluşturacağız. Havuz, hepimizin katkı almasına ve vermesine açık olacak. Bunun için bizler de sizden alacağımız paranın en az yüzde 10’unu ortak havuza aktaracağız ve bu havuzun suyuyla ne yapacağımızı sizlere ileteceğimiz yönergelerle birlikte şekillendireceğiz.

Son not

Bu topluluk çalışmasına katılımı tek Zoom ekranında birbirimizi görebileceğimiz şekilde, en fazla 23 kişiyle yapmak istiyoruz. Bu deneyimi birlikte yaşamaya istekliyseniz, Alper’e veya Gizem’e mail atmanızı rica ediyoruz.

Sevgiyle, heyecanla...

Alper suzera@gmail.com ve Gizem gizemalav@gmail.com

Hakkımızda

Alper Süzer, CNVC Sertifikalı Şiddetsiz İletişim Eğitmen Adayı

2006 yılında İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Ülkemiz havacılığının öncü firmasında önce Airbus uçaklarında Yapısal Tasarım Mühendisi sonra ise Liderlik Eğitimleri Uzmanı olarak çalıştı. 2011 yılında baba oldu. Eşi Ayşegül’le oğullarının hayatını şekillendirecek dürtünün ondan önce doğanların beklentileri değil kendi hakiki sesi ve gücü olmasını çok istedi. 2014’te Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) ile tanıştı ve Meraklı Kedi İlkokulu kurucusu BBOM Ankara Eğitim Kooperatifinin ortağı oldu. Cesaret, irade ve dayanışma ile başka bir okulun mümkün olabildiğini gördü. BBOM sayesinde tanıştığı Şiddetsiz İletişim başka bir hayatı da mümkün etmek için ona dünyanın bilgeliğini ve aracını sundu. Bu ilhamla “CNVC Uluslararası Şiddetsiz İletişim Sertifikalı Eğitmen” olmak için harekete geçti. 2018’de ise Miki Kashtan’ın oluşturduğu “Nonviolent Global Liberation” topluluğuna dâhil oldu ve bu toplulukta “gücü birlikte kullanma” üzerine çalışmalar yapıyor. Şiddetsiz İletişim’in daha çok aileye, okula, organizasyona, hayata ilham olabilmesi için Ankara içinde bağlantı çemberleri ve atölyeler organize ediyor.

suzera@gmail.com / 0 533 640 63 72 @suzeraa

Gizem Alav Şapçı, CNVC Sertifikalı Şiddetsiz İletişim Eğitmen Adayı

Vivet Alevi’nin eğitmenliğinde 2015’te başladığı Şiddetsiz İletişim yolculuğunun hayatına kattığı zenginliği toplumun farklı kesimleriyle paylaşıyor. Kurduğu “Aile İçi Şefkat” oluşumu altında atölyeler ve birebir empatik destek çalışmaları sunarken Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Başka Bir Okul Mümkün gibi kurumlar bünyesinde de iletişim temelli programlar düzenliyor. “Şiddetsiz İletişim: Bir Yaşam Dili” kitabının güncellenen baskısının çevirmenliğini ve “Saygılı Anne-Baba, Saygılı Çocuk” kitabının yayına hazırlığını üstlenen Gizem, şiddetsizlik bilincinin yaygınlaşması niyetiyle Türkiye Şiddetsiz İletişim Derneği’nde de aktif görev alıyor. Sabancı Vakfı Hibe Programı’nca desteklenen “Katılımcı ve Barışçıl Sınıflar Projesi’nde “Yaşamı Zenginleştiren Eğitim” programını Vivet Alevi ve Judy Bleil Saruhan ile sundu. Global Şiddetsiz İletişim ağıyla etkileşim içinde, Gabriele Grunt’un mentorluğunda ve Deborah Bellamy’nin asesörlüğünde yolculuğuna devam ediyor.

gizemalav@gmail.com / 0532 524 43 83 / @aileicisefkat