Ομότιμος Καθ. ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΚΑΡΑΣ  

Εργ. Τεχνολογίας και Συντήρησης Ξυλοκατασκευών

κινητό: 6947 300591  | e-mail: kakaras@uth.gr 

πρώην Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου

σήμερα Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού 

Ο Δρ. Ιωάννης A. Κακαράς είναι σήμερα Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού. Διετέλεσε τακτικό μέλος ΔΕΠ στο πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Θεσσαλίας, και υπήρξε ο ιδρυτής του πρώην Τμήματος ΤΕΙ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου, στην Καρδίτσα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Αποφοίτησε από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΠΘ) το 1970. Εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές στην τεχνολογία ξύλου στη Β. Ουαλία (University of North Wales). Οι διδακτορικές σπουδές του στο ΑΠΘ έγιναν επίσης στο αντικείμενο της τεχνολογίας ξύλου και είχαν σχέση με τον εμποτισμό διαφορετικών ειδών ξύλου με υδατοδιαλυτά σκευάσματα. Για δύο χρόνια εργάστηκε στη βιομηχανία ξύλου ΕΒΕΞΥΛ στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, ανέλαβε διευθυντής του εργοστασίου της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου, στην Καλαμπάκα, όπου και εργάστηκε για 14 χρόνια μέχρι το 1998. Ανέπτυξε, πρώτος στη χώρα μας, την πρώτη μονάδα εμποτισμού ξυλείας πεύκου και έλατου με υδατοδιαλυτά άλατα χαλκού και βορίου, όπως επίσης και νέα γραμμή παραγωγής εμποτισμένων ξύλινων κατασκευών.

Το 1989 εκλέχθηκε τακτικό μέλος ΔΕΠ στο τότε ΤΕΙ Λάρισας, Τμήμα Δασοπονίας. Το 1998 εκπόνησε, με δική του πρωτοβουλία, μελέτη ίδρυσης ενός νέου τμήματος στα ΤΕΙ της χώρας και την υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας, λαμβάνοντας εξαιρετική αξιολόγηση. Έτσι υπήρξε ο οραματιστής της ίδρυσης ενός καινοτομικού -για τα δεδομένα της εποχής- τμήματος ΤΕΙ, του τότε τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, τον Σεπτέμβριο του 1999. Το τμήμα οργανώθηκε ακαδημαϊκά και στελεχώθηκε τα έτη 2000-2006. Ο Ι. Κακαράς έχει δημοσιευμένο έργο που σχετίζεται άμεσα με την τεχνολογία ξύλου και την τεχνολογία των ξύλινων κατασκευών. Έχει συγγράψει δύο (2) βιβλία για την «Τεχνολογία ξύλου» και την «Τεχνολογία ξύλινων δομικών κατασκευών» (εκδόσεις ΙΩΝ), που είναι αξιοσημείωτα για την ελληνική βιβλιογραφία. Το τεχνολογικό έργο του Ιωάννη Α. Κακαρά -σήμερα- τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης  στην ελληνική επικράτεια.

Πρόσθετα, είναι κύριος συγγραφέας σε περισσότερες από 35 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και σε ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει εκπονήσει δύο CD-Rom για τις ιδιότητες και τις εφαρμογές των ειδών ξύλου (2000) και για την μικροσκοπική δομή του ξύλου (2001). Έχει συγγράψει πληθώρα τεχνικών και ενημερωτικών άρθρων σε εφημερίδες και στα κλαδικά περιοδικά, eWood, ΕΠΙΠΛεΟΝ και Ξύλο-Έπιπλο, καθώς και στο περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ.

Το 2011 του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το κλαδικό περιοδικό ΕΠΙΠΛεΟΝ. Αργότερα το 2012, έλαβε πλακέτα προσφοράς και αναγνώρισης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κατεργασίας Ξύλου για την ίδρυση του πετυχημένου τμήματος ΣΤΞΕ στο ΤΕΙ Λάρισας. Επίσης, του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τη Γενική Συνέλευση του ίδιου του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου για την προσφορά του στην ίδρυση και λειτουργία του τμήματος,  όπως και για την επιστημονική συνεισφορά του στην εκπαίδευση και την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου ξύλου - επίπλου της χώρας μας. Μεγάλο χόμπι του είναι η  ορεινή πεζοπορία, καθώς και η δημιουργική ενασχόλησή του με την ξυλουργική τέχνη.Πλήρες CV: link  |  Εργαστήριο: link
                            Επίκαιρο άρθρο του Ι. Κακαρά ("Το Βήμα", 2008):  "Οι ηθικοί αυτουργοί των πυρκαγιών


                               Παρέμβαση του Ι. Κακαρά (Σεπτ. 2022):  "Πιστοποίηση της αειφορικής διαχείρισης των δασών μας" 

 

Διάλεξη Ι. Κακαρά (Απρίλιος 2024):  "Οι ξύλινες δομικές κατασκευές στην Ελλάδα: Παρελθόν, παρόν και μέλλον"

Ημερίδα Καρπενησίου, ΓΠΑ - Τμήμα Δασολογίας ΔΦΠ, 11 Απριλίου 2024, Καρπενήσι   


                                            

Ι. Κακαράς, εξωτ. συνεργάτης | Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου | Τμήμα ΔΕΞΥΣ | οδός Γρίβα 11, Καρδίτσα | E-mail: kakaras@uth.gr