Psihološka priprema za roditeljstvo

Put ka uspešnom roditeljstvu nije jednostavan i lak a to znaju svi oni koji su jednom prošli kroz sve čari iščekivanja prvog novog člana porodice. Ovaj put počinje još u trudnoći a nastavlja se rođenjem bebe i najburnije promene u životu porodice dešavaju se upravo na samom njegovom početku. Trenutak sudara roditeljskih iluzija o mirišljavoj i usnuloj bebi i ne tako mirišljave i spokojne realnosti uglavnom je nešto na šta niko od njih nije bio pripremljen. Faza pripreme počinje puno pre ovog trenutka, u momentima kada se budući roditelji obavezuju da će upravo oni biti savršeni roditelji za svoje dete. Devet meseci trudnoće je period koji je priroda namenila ne samo fizičkim pripremama majčinog tela za rođenje deteta već i psihološkoj pripremi roditeljskog para na intenzivan period koji ih čeka. U ovom periodu veoma je važno da roditelji izgrade čvrste oslonce iz kojih će oni lično, ali i njihov odnos, crpeti energiju za borbu sa novim izazovima. Unašoj kulturi najintenzivnije je ovim promenama izložena majka, ali ni očevi nisu izuzeti od njihovih uticaja. Evo koji su najčešći izazovi sa kojima se budući roditelji sreću:

Roditeljske odgovornosti i obaveze

Postoji puno prilika da se roditelji informišu o praktičnim obavezama koje će zahtevati nega novorođene bebe. Internet i škole roditeljstva samo su jedan od izvora koji ovde mogu dobro poslužiti. S druge strane, ono što se često ne pominje u ovim uputstvima jeste sam proces ovladavanja novim odgovornostima i obavezama, koji se nikako ne dešava dolaskom bebe iz porodilišta u njen novi dom. Zadatak novopečenih roditelja je da svoj perfekionizam ostave po strani i dozvole sebi prostor za greške, kao i stvaranje svog ličnog stila roditeljstva. Često to znači odustati od krutog praćenja smernica, biti prilagodljiv i otvoren za nove lekcije koje donosi beba. U ovom periodu mnogi roditelji doživljavaju dolazak bebe kao novu obavezu, što ona i jeste. To zahteva da se određeno vreme koje su do sada posvećivali sebi posveti nezi bebe – nepripremljenost za ova odricanja može da dovede do uzdrmanih partnerskih odnosa.

Promenjeni ritam života (rutina života uz bebu)

Ovo je nešto na šta se roditelji sigurno uveliko pripremaju ali su retko kada svesni dalekosežnih uticaja koje ova promena nosi. Za početak, život sa bebom nosi potpuno promenjen stil života – večeri i noći postaju jednolične a jutra dolaze naglo i nose sasvim drugu dinamiku. Posebno su ovome izložene majke koje doje svoje bebe. Za roditelje koji su pre rođenja deteta imali aktivan i svestran način života ovo može biti dramatična promena. Zadatak roditelja je da potraže podršku jedno u drugom u obavezama oko bebe, kao i da organizuju svoj život tako da povremeno uključi i vraćanje starom stilu života koji je vladao pre dolaska bebe. Sve je to moguće, ali nekada ne izgleda baš lako izvodljivo. Normalni su periodi kriza, nesuglasica i rasprava a potrebna je velika fleksibilnost i jednog i drugog roditelja.

Fizička iscrpljenost kao uzrok psihičke nestabilnosti

Jedan od faktora koji može podjednako pogoditi oba roditelja, kako majke koje su po prirodi više uz bebe, tako i očeve koji su prinuđeni da ispunjavaju paralelno i svoje profesionalne obaveze. Ponekad se zanemaruje uticaj ovog faktora na sve ostale promene koje se dešavaju u životima roditelja, a često je on upravo jedan od najuticajnijih. Umor, neprespavane noći, aktivnosti oko bebe i samo oko bebe...dovode do toga da uobičajni prag tolerancije pada i da postajemo mnogo osetljiviji nego što smo inače. Veoma je važno u ovom periodu pronaći podršku kako u okolini tako i u svom partneru, kako bi se omogućilo konstantno vraćanje energije umornim roditeljima.

Promenjeni partnerski odnosi

O ovoj temi se takođe puno priča. Jasni su mehanizmi nastajanja ovih promena: sve gore navedeno plus još specifična dinamika svakog roditeljskog para. Dolazak deteta na svet daje svakoj porodici ogroman potencijal da funkcioniše još bolje, samo što je nekada to teško zaključiti u periodu odmah po rođenju deteta. Rođenje bebe je prilika da se roditelji još više povežu po sistemu „u muci se poznaju junaci“. Međutim, potrebno je mnogo strpljenja, tolerancije i pre svega ljubavi da bi se sve ove „muke“ savladale i uživalo u onim čarobnim, novim porodičnim momentima. Podrška roditeljima u smislu prirpeme za ovakve situacije sastoji se u pronalaženju snaga svakog para i pravljenju zajedničke strategije kako se u budućnosti nositi sa kriznim situacijama. Preispitivanje svojih potreba, granica i redefinisanje partnerske ljubavi ključni je zadatak u pripremi na izazove koji stoje ispred roditeljskog para.

Psihoterapija kao podrška

Ovo su samo neki od fenomena koji prate prve dane roditeljstva a za koje su roditelji malo ili minimalno pripremljeni. Psihološka priprema za roditeljstvo podrazumeva istraživanje snaga svakog roditelja i pravljenje strategije podrške kako bi se prevazišli krizni momenti kada beba stigne na svet. Svakako najveći izvor podrške za svakog roditelja jeste upravo ljubav koja se rađa između njih i bebe. To je osnovni izvor svih pozitivnih emocija u ovom periodu. Kroz program pripreme roditelji uče kako da iskoriste ovaj novi potencijal kao i sopstvene postojeće snage i kroz nova iskustva prođu spremniji kako bi zajedno uživali sa svojim detetom.

Pozivamo sve buduće roditelji, a pre svega buduće mame koje žele da istraže kako da se pripreme za ovaj novi period u svom životu da se pridruže grupi sa Psihološku podršku izazovima trudnoće i roditeljstva. Na ovoj grupi će imati priliku da razmene iskustva i povežu se sa drugim ženama koje prolaze kroz isti period u životu, kao i da uz podršku psihoterapeuta naprave lične strategije podrške za sve što dolazak bebe na svet sa sobom nosi.

Formiranje grupe je u toku a više informacija o grupi možete naći ovde