Els gegants de Blanes

Orígens dels gegants

Imagineu l’època dels castells i palaus, L’EDAT MITJANA, quan els senyors dels castells (reis, comtes, barons) organitzaven les seves festes , els joglars i actors teatrals eren els encarregats de divertir els convidats, es disfressaven d’animals o éssers fantàstics fets de fusta i cartró per fer riure i entretenir els cortesans.

Pels voltants del segle XIV- XV, als Països Catalans durant la processó del Corpus s’incorporen figures gegants com Goliat, un gegant sorgit dels textos religiosos de l’antiguitat.

Al llarg dels segles aquests personatges gegants s’han anat incorporant a les festes folklòriques i populars i formen part de la tradició.

EN GASTÓ i NA CATERINA

En Gastó: Pes 60 kg. Alçada 4,05 m

Na Caterina: Pes 55 kg. Alçada 3,85 m

Constructor: Toni Mujal, fets amb material de fibra.

Van ser creats l’any 1992 a petició de l’Ajuntament del nostre poble.

Qui eren, a qui representen ?

En Gastó de Montcada i Gralla ( s. XVI ) vescomte de Cabrera Senyor de Blanes, es va casar amb na Caterina de Montcada i Bou, baronessa de Vilamarxant i Callosa d’en Sarrià.

Els Cabrera tenien el seu castell a l’actual església Parroquial Santa Maria de Blanes.

El Vescomte Gastó va concedir a la vila de Blanes l’escut i segell actuals i l’ampliació del terme municipal de Blanes fins al riu la Tordera. La seva família també va construir monument civils importants a la vil·la com la font gòtica.

Són uns senyors gegants, seriosos i solemnes.

EN VADÓ SET-TROSSOS

Pes 35 kg, Alçada 2,85,

Constructor: Toni Mujal, fet amb material de fibra

Qui era, a qui representa ?

És un personatge de la novel·la “El rem de trenta- quatre” escrita per Joaquim Ruyra i Oms. (1858-1939) Aquest escriptor estiuejava a Blanes, Ruyra descriu al Vadó així:

“Aquell mariner era fill de Blanes. Vindria a tenir uns quaranta anys, i era alt, escardalenc, cella ros i de mirar garneu. Semblava fet a peces mal ajuntades: quan caminava, els braços li penjaven balandrim-balandram, el cap se li tombava d’ací i d’allà, .... La visera de la gorra sempre li fugia del front, decantant-se-li cap a l’una o altra de les orelles"

És per això que el gegant Vadó té aquest moviment de balandrim-balandram quan camina, és molt divertit i murri amb l’aigua que surt de la seva cigarreta.

ES FORCANER

Pes 24 k, alçada 2,50 m.

Constructor: Joan Triadó agost de 1997 membre de la colla, fet amb paper maché

A qui representa ?

El seu nom el pren de la cala sa Forcanera, és un dimoni molt trapella que amb les seves ruixades imprevisibles provoca ensurts als grans i petits.

NA MARIONA

L’ESCOLTA DELS GEGANTS

Pes 26 k, alçada 2,47 m.

Constructor: Agrupament escolta Pinya de Rosa fet de paper maché.

A qui representa ?

La Mariona és una gegantona que representa a tots els nens i nenes escoltes. La Mariona amb la seva motxilla carregada de coses bones, sempre està a punt de caminar per la vida ajudant a la gent.

EN MÀXIM

Pesa 6 Kg, alçada 2’12 m

Material: cartró pedra.

Constructor: Cinto Juanes i Mar Mas, membres de la colla gegantera vestuari Josep Oliva...

A qui representa?

És un gegantó que representa a un soldat romà, es va construir en honor a un dels copatrons de Blanes Sant Maximià. Els Manaies de Blanes són els seus padrins i ells van decidir el seu nom.

És un gegantó molt valent i eixerit.

EN TOM I EN JERRY

A qui representen?

Tots coneixeu aquests personatges tant busca-raons dels dibuixos animats

Són els gegants més petits de la colla.

ELS CAPGROSSOS

El francès, el pallús, el dimoni, el senyor, l'avi, el metge, el nen, el llop, l'àvia i el pagès. ( d'esquerra a dreta )