Günlük Haber Özetlerim

Bu yaz programı için, hafta içi her gün bir haber okumak gerekiyor.

Daha sonra haberle ilgili bir özet ve düşüncelerimizi yazmak gerekli.

Birinci Hafta

16 Haziran

Bu hafta NATO Zirvesi toplantı vardı. NATO biraz değişiklik yaptı hakkında güvenlik. Herkes heyecanlı çünkü Amerika NATO ile tekrar çalışıyor. Biraz şey hakkında Afganistan güvenli ve NATO bütçe söyledi. Ayrıca kolektif güvenliği bir büyük konu bu toplantıda Brüksel'de oldu.

Bence bu önemli zaman NATO için. Ulusal ve uluslararası güvenliği değişiyor. Bu yüzden NATO değişmek lazım.

17 Haziran

NATO Zirvesi Toplantı’da Erdoğan ve Biden buluştuk ve Erdoğan terör örgütü YPG konuştu. Ayrıca Azerbaycan'ı Cumhurbaşkanı buluştuk. Erdoğan hem onları savaş Ermenistan ile hem de Zengezur koridoru (ekonomi ve ulaşım için) yorum yaptı. Bundan sonra, Erdoğan biraz daha şey güvenlik hakkında konuştu.

Bence bu şey YPG’le kolay veya açık değil. Türkiye’de sık sık Kürt insanlar hükümet tarafından kotu tedavi olur. Buna ek olarak, bazen insanlar sadece protesto yapıyor ama hükümet bu protestocular YPG parçası olmak söylüyor.

Ayrıca, Zengezur koridoru hakkında bilmedim. Bu şey hakkında daha öğrenmek istiyorum.

18 Haziran

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu COVID-19 ve COVID-19 aşıları hakkında yorum yaptı. Bugünlerde 6.5 (altı buçuk) milyon insan İstanbul’da aşılandı. 3 (üç) milyon kaldı. Eğer vatandaşlar kısıtlamalar azalsak 9.5 milyon insan aşılanmak gerekli. Temmuz'da ya da Agustost'ta kısıtlamaların esnetilmesi olacak. şimdi zamanda İstanbul'da eğer kişiler dışarıdaysalar maske kullanımının kalkmak gerek yok.

Bence bu çok iyi. Belki bayram herkes için İstanbul'da ve Türkiye'de normalde gibi kutlanabilecek.

İkinci Hafta

21 Haziran

İzmir’de İki minibüs kesişimde çarpıştı. Onlar alev aldı ve altı kişi yaralandı. İtfaiye ekiplerin yanıtladı. Ateş söndürüldü ve kişiler minibüslerde kaldırıldı. Bol bol vatanlar bu olay sahne oldu. Tabi ki minibüsler yok edildi.

Bence bu çok korku ve belki minibüs süreceler biraz daha dikkatli olmalı

22 Haziran

Bir adam İzmir’de HDP Merkezine saldırdı. Onun adı Onur Gencer. Salihli HDP binasına girdi ve bol bol ateşledi. Ne yazik ki bir kadın öldürdü. Onun adı Deniz Poyraz’dı ve o bir kürt kökenli biriydi. Habere göre Deniz oldukça çalışkan, faydalı, ve HDP’ye adanmış iyi bir kişiydi.

Bence bu saldırı tesadüfi değildir çünkü HDP kürt yanlısı, ve belki Türkiye’de en çok ilerici parti. Belki bu HDP saldırısı ile Gencer çok kaos yaratmak istiyordu.

23 Haziran

Zimbabve Ankara’da bir büyükelçilik bir tören ile açtı. Türk Dışişleri Bakanı, Mevlüt Çavuşoğlu, hem bu açılışı kutladı hem de Afrika Ülkeleri ile daha güçlü ilişki kurulacağı hakkında yorum yaptı. Türkiye büyükelçilikler her Afrikali ülkelerde istiyor. Aryca Türkçe Dışişleri Bakanı Türk işadamları Afrika’da yatırın yapmak hakkında not etti. Türkiye, Afrika ulkeleri ile kazan-kazan ortaklık güçlendirmek istiyor.

Bence Türkiye için bu iyi bir hareket. Afrika ile diplomatik ilişkiler güçlendirerek ekonomik yatırımlar daha kolayca gelecek.

24 Haziran

Bu haber uzay seyahati hakkında. Bu bilet oldukça pahalı: 125 bin dolar oldu. Bu araçlar uçuş başına sadece 8 yolcu taşıyabilir. Ancak bunu biletleri satarak, uzaya seyahati yaşayabilirliği görebiliriz. Giderek daha fazla uzay seyahati şirketleri kuruluyor.

Tabi ki bir Uzay Seyahati çok isterdim ama milyarder değilim. Umarım bir gün gelecekte fiyat düşecek ve o zaman ben de uzaya seyahat edebilirim.

25 Haziran

Bu haber Türkiye Uzay Ajansı (TUA) hakkında. 2023’te TUA uzaya gitmeyi deneyecek. Eğer her şey iyi giderse, TUA 2023 yılının sonlarına doğru bir roket prototipi kullanarak aya gidecek. Aydayken bilimsel veriler toplayacak. Uzaydayken TUA uluslararası işbirliğine için arayacak. TUA 2018’te kurulduken biraz eleştiri aldı çünkü ekonomik krizdeyken hukumet TUA'ya bol bol para verdi.

Bence bu çok ilginç. Başarılı olup olmayacağını merak ediyorum.

Üçüncü Haftası

28 Haziran

26 Haziranda insanlar “Sokak bizim” söylüyordu. İsanlar Devlet şiddeti ve baskı karşı LGBTQI+ haklarıyı destekliyorlardı. İstanbul'da Onur Yürüyüşü altı yıldır yasaklanmıştır. Buna rağmen insanlar sokakta direnmeye devam ediyor. Gerçeği nedeniyle devlet İstanbul’da Onur Yürüyüşü desteklemiyordu, polis şiddetle müdahale etti. 35 kişi gözaltına alındı.

Bence bazen doğru şey ve kanun aynı değil. Türkiye’de LGBTQ+ hakları için bu gibi.

29 Haziran

Bir önemli rapor UNHCR tarafından 2022 projeksiyonlarla üçüncü ülkeye yerleştirme için mülteciler hakkında geçenlerde basıldı. Onun projeksiyonları mültecilerin korunması ihtiyaç artırmak hakkında iyi bakmıyor. COVID-19'den baştan beri, mülteci nüfusta en savunmasız kişiler daha tehlikede oluyordu. Dünya bu kişiler üçüncü ülkeye yerleştirerek iki önemli şey yapabilir. Farklı ülkeler en savunmasız mülteciler koruyup toplu göçünün yükü paylaşabilirler.

Bence bu konu çok önemli çünkü bir yıldır bu konu araştırıyordum ve bol bol zaman bundan önce mülteciler yardım ediyorum.

30 Haziran

Bu videoda Khaled’in hikayesi anlatılıyor. Başka bir deyişle, biz bir kişi nasıl Suriyeli muhalif savaşçıdan Avrupa'da mülteciye dönüşür, bunu görüyoruz. Suriye'de iç savaş başladığında (demokrasiyi destekleyen protestolardan sonra), Khaled mülteci olmak istemedi. Bu yüzden Suriye’de kaldı. Bir doktoru değildi. O zaman o detaya gerek yok, bir silah taşımak ve onun ülkenin için ve Suriyeli hükûmet karşı savaşmayı seçti. Genellikle doğru şey yaptığını hissediyordu ama bazı zamanda yanlış olduğunu hissetti çünkü kişiler ölmesi gerekti. İkinci yıldan itibaren iki milyondan fazla ev bombalayarak yok edildi. Etrafında aynı zamanda Suriye'nin hükûmeti saran gazı kullandı. Bu Obama'nın kırmızı çizgisini aşmıştır. Çok şiddet gördükten sonra, Khaled silahı yere koyup Avrupa'ya giderek mülteci oldu.

Bence Khaled oldukça cesur hem için Suriye’nin hulkumeti karşı savaşmayı seçiyor hem de için ana ulkenin ayrılarak mülteci oluyor.

1 Temmuz

Türkiye ve Kolombiya, her ikisi de Küresel Güney ülkeleri. Onlar aynı çevrimiçi eğitim katıldı. Çünkü eğitimi ekonomik ve işler olarak, ILO finans etti. Bu eğitim bir Güney-Güney kalkınma çözümleri kapsamında mülteciler ve göçmen istihdam erişimi hakkında olacak. Bu önemli bir konu çünkü her iki ülke de çok mülteci ve göçmen barındırıyor.

Bence Güney-Güney işbirliği önemli çünkü eski kalkınma çözümleri biraz sömürgeci oldu. Buna ek olarak normalde Küresel Güney ülkeleri bu konu daha deneyimli.

2 Temmuz

Bu haber Dorado, bir Suriyeli Mülteci ve dansçı, hikayesi söyler. Fransa’da vardıktan sonra Dorado çok mutluydu ve inanmadı çünkü Damascus’ta onu şarapnel parçalarla vuruldu. Neredeyse ölüyordu. Bu yüzden Yunanistan'a kaçtı ve burada iki ay geçirdi. Mülteci kampında kaldıktan sonra Fransa’ya yolu başladı ama sık sık yolunu kaybetti. Sonuç olarak, hem Fransa’da yeni hayat kurarak şanslı hissediyor hem de oldukça mutsuz hissediyor çünkü Suriyeli kişiler çok hayatları kaybettiler.

Hem mutluyum Dorado hayatta kaldı Hem de ben de oldukça mutsuzum çünkü çok fazla ölüm vardı ve bu ölüm devam ediyor.

Dördüncü Haftası

6 Temmuz

UNHCR bir bilgi formu (Güncel faaliyetler) okuyarak, Türkiye’deki mülteciler hakkında yeni istatistikler ve detaylar biliyoruz. Nisan'da, Türkiye 4 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Bunun 3.6 milyonu Suriyelidir ve 1.530 şartlı mülteci ve geçici koruma statü sahibi kişi yerleştirme ülkelerine yerleştirildi. Temmuz’da, UNHCR-Türkiye Temsilcileri Hatay’a ve Gaziantep’e gittiler. Oradayken, onlar mülteciler için önemli olan birkaç yeri ziyaret ettiler. Buna ek olarak, 18 Suriyeli öğrenci DAFI bursiyerleri oldu ve yeni bir iş eğitim programı başlandı. Sonunda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyla iş birliği geliştirildi.

Bence her ay UNHCR-Türkiye Güncel Faaliyetleri hakkında okumak ve araştırmakta fayda var.

7 Temmuz

Bu Muhammed Jasem Shaban hikayesi, bir Suriyeli mülteci İsveç'te yaşıyor. İsveç’e varmaktan önce, Rakka’da yaştı ve IŞİD’den, bir terör organizasyonu bir radikal ideolojisi ile, kaçtı. İŞİD Muhammedi tehdit etti çünkü onu İnsan Hakları aktivistiti. Bu yüzden Muhammed ailesiyle Rakka’dan kaçtı. Muhammed göre Surıye onun anavatanı artık yok -- İsveç anavatanı oldu.

Bence bu durum Rakka ile çok kötü ve ben dunya daha iyi dikkat etmesini diliyorum.

8 Temmuz

Bu haber Ürdün Kralının ABD’ye ziyaretini anlatıyor. Beyaz Saray’dayken, Başkan Biden ile tanışacak. Toplantıdayken, stratejik ortaklıkları hakkında konuşacaklar.

Ürdün kralı ve Biden, daha önce Nisanda birbirleriyle ikili ilişkiler konusunda telefonda konuştular. Ama henüz yüz yüze görüşmediler. Bu ziyaret ile ilk defa görüşecekler. Ayrıca, Kral Abdullah'ını ziyaretinden önce, hiçbir Orta Doğulu lider Biden’in Beyaz Saray’ını ziyaret etmedi.

Bence bu çok güzel çünkü eğer Ürdün istikrarlı olursa, Ortadoğu'da istikrar sağlanacak.


9 Temmuz

Avrupa’da dört Alman otomobil üreticisine ceza kesildi çünkü kartelleşme karşıtı yasasını ihlal eti. Rekabetten yapmak istemedikleri için emisyon kontrol sistemleri kullanmadı. Avrupa Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Komiseri bu davranış katılmamasını söyledi. Bu yüzden, Daimler, BMW, Audi ve Porsche ceza aldı. Ancak Dıamler bir ceza almadı çünkü Kartelleşme girişimini Avrupa Komisyonuna bildirdi.

Bence Alman otomobil üreticisinin bu davranışı oldukça sorumsuz.

Beşinci Haftası

12 Temmuz

Bu haber bir Suriyeli babanın çabanı ailesiyle kavuşmasını anlatıyor. Ammar Haydar iç savaştan önce hapsedilen bir Suriyeli siyasetçi çünkü Esed rejimindeki insan hakları ihlalleri hakkında dünyaya konuştu. Bu süre içinde Esed rejimi ailesini tehdit etmeye başladı ve bu yüzden o onları Jordan’a güvenlikleri için gönderdi. Ammar Suriye çatışmasının başında cezaevinden tahliye edildi. İlk olara, o muhalefet savaşçılara katıldı ve bundan sonra Ürdün'ün siyasi mülteci kabul etmemesi nedeniyle onun Türkiye’ye kaçması gerekti -- 12 yıldan ailesiyle görüşmüyordu. Bu nedenle, bu hafta Ammar İstanbul’da (o nerede yaşıyor) kızısıyla kavuşmak çok mutlu oldu.

Bence Ammar Haydar ilginç bir kişi ve Suriye savaşın önce onun siyasi faaliyetleri hakkında daha fazla şey bilgi öğrenmek istiyorum.

13 Temmuz

Turk Sahil Güvenlik Yunanistan ve Türkiye arasında düzensiz göçmenler buluyordu. Bu yılda 5.7 bin düzensiz göçmen daha Akdeniz’den kurtardı. Buna ek olarak geçişleri organize ettikleri suçlamasıyla 29 kişiyi yakaladı. 70 göçmen Türkiye’den yasa dışı yollarla gitmeleri denedi.

Bence bu bir karışık şey ve kotu bir şey çünkü insanlar tehlikede ve göçmenler (gerçekten mülteciler gibi) hareket özgürlüğü sahip olmaya mecbur.

14 Temmuz

Türkiye yeni bir COVİD-19 aşı Faz-3 çalışmalarına başladı. Onun adı TURKOVAC. Erciyes Üniversitesinde Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) birlikte bu Türk aşısını yapıyor. Bu aşıyı iki kere uygulamak lazım. Birinci dozdan 28 gün sonra İkinci doz uygulanıyor. Birçok insan TURKOVAC'ın Faz-3 çalışmaları için gönüllü oldu.

Bence bu çok iyi çünkü daha ucuz olacak.

15 Temmuz

Almanya’da, Schuld bei Adenau bölgesinde şiddetli yağmur ve sele hasara neden oldu. Çünkü bu şiddetli sel yüzünden, altı bina çöktü ve şimdi 30 kişi kayboldu. Ayrıca, bu haber yaklaşık 25 evin daha tehlike altında olduğu da işaret etti. Yetkililer etki bölgelerdeki vatandaşlara “evde kalın” dedi. Tabi ki, bazı yollar ulaşıma kapandı ve arama kurtarma faaliyetleri başladı.

Türkiye ve Almanya çok yakın bir ilişki var için bu haber Hurriyet tarafından alındı. Bunu ek olarak, bence iklim değişikliği dolayı bu şey olmuş.

16 Temmuz

Dün Almanya’da sel hakkında bir haber paylaştım ama bugün bu sel hakkında yeni haber öğrendim. Bu sel daha fazla ülkeyi etkiledi: Belçika, Lüksemburg ve Hollanda. Şimdi en az 59 (elli dokuz) kişi Almanya’da ve 11 (on bir) kişi Belçika’da hayatını kaybetti. Çok daha fazla kişi kayboluyor. Almanya’da, Belçika’da, Lüksemburg’da ve Hollanda’da hem tahliye hem de arama kurtarma çalışmaları başladı. Bir Alman devlet adamı Armin Laschet’e göre, bu aşırı hava durumunun sebebi iklim değişikliği.

Bence bu gelişme oldukça üzücü ve Armin Laschet’e katılıyorum -- bu aşırı havanın nedeni iklim değişikliği.

Altıncı Haftası

19 Temmuz

Kurban Bayramı tatili nedeniyle İstanbul Havalimanı çok kalabalık. COVID-19 nedeniyle İGA ve Turkish Ground Services (TGS) yolcuların güvenliğini sağlamak yardım etmek zorunda. Binden daha fazla uçuş İGA’dan çıktı. Buna ek olarak, birçok hava yolu şirketi ek sefer koydu. İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu mutludan hissetti ve Twitter’te herkese aşı olmak sordu

Bence bu çok iyi çünkü tekrar hayat normale dönüyor.

20 Temmuz

Bu haber Google’nin yasal savaşları Avrupa'da hakkında açıklar. Fransa Rekabet Kurumu Google 500 milyon Euro para cezalandırdı çünkü yerel basın ajansları tarafından verilen geçici emirlere uymadılar. Aynı zamanda, Google basın ajanslara telafi etmek bir plan yapmak zorunda. Çevrimiçi haber içeriği için fiyatlandırma açıklı değildi gerçeği nedeniyle bu durum başladı. Açıkça Google bu durum hakkında mutlu değil.

Bence bu durum çok güzel çünkü teknoloji şirketler hesap sorulmalı.

21 Temmuz

Bu haber bir foto yarışma Uluslararası Uzay İstasyonu tartışma hakkında. Bir Amerikalı astronot, Shane Kimbrough, bu taraşıma için bir Türkiye’nin fotosu Twitter’da paylaştı. Uzay yürüyüşü giderken bu foto çekti. Bu foto bir Dünya Turnuvası için paylaştı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kalan herkes katılabilir.

Bence bu çok ilginç çünkü bu günlerde Amerika Türkiye’le biraz karmaşık bir ilişki var.

22 Temmuz

Bu haber yüksek seviye siyasi bir toplantı hakkında. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Putin İle tekrar buluştu. Bu toplantı Moskova’da yer aldı. İlham Aliyev Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko tarafından havalimanında karşılandı. Bu haber makalesi hiçbir şey hakkında toplantının konusu söylemedi.

Bence bu haber oldukça ilginç çünkü Rusya Azerbaycan üzerinde çok güç var.

23 Temmuz

Bu haber hem AB-Türkiye anlaşması hem de Angela Merkel'in görüşü hakkında. Merkel göre Avrupa'ya gitmek yerine Suriyeli mülteciler Türkiye'de kalmalı. Merkel “bu insanlar için Türkiye’de kalmak en iyisi” dedi. Merkel Türkiye’yi Suriyeli mültecilerle iyi bir iş yaptığı için tebrik etti. Ancak aynı zamanda, Türkiye'nin AB üyeliğini düşünmedi.

Merkel’le katılmıyorum çünkü Suriyeli mülteciler hareket özgürlüğü hak ediyor. Bence AB-Türkiye anlaşması tekrar yapılmalı.

Yedinci Haftası

26 Temmuz

Bu haber Türkiye ve Filistin’in ekonomik ilişkileri hakkında. Şimdi Türkiye Filistin’le direkt ticarete başlıyor. Filistin Ekonomi Bakanı bu gelişim hakkında çok mutlu çünkü şimdi Filistin İsrail İşgalin’den biraz daha finansal olarak bağımsız olabilir. Türkiye'yle ticaret yaparak Filistin üretim çeşitlenecek. Böylece, Filistin biraz daha ekonomik bağımsızlığı olacak.

Bence bu durum çok iyi çünkü Filistin ve Filistinlilerin ekonomik büyümeye hakkı var.

27 Temmuz

Bu haber Türkiye’deki aşı oranları hakkında. Türk Sağlık Bakanı 22.3 milyon kişi hala aşısız ki Twitter'da indiğini belirtti. Bu aşılanmamış insanlarda belirgin bir azalmadır. Dünyadaki farklı aşıların aksine, Türkiye’de COVID-19 aşı için üç doz var. Dün Türkiye’de bir milyondan fazla kişi/insan COVID-19 doz aşısının uygulandı.

Bence bu çok önemli ve güzel ama umarım Türkiye'de aşılar biraz daha hızlı uygulanabilecek çünkü arkadaşlarımın güvende olmasını istiyorum.


28 Temmuz

Bu haber Japonya'da 'aşı pasaportu' hakkında. Bu günlerde, eğer Japon’a gitmek istiyorsan, COVID-19 aşısı yaptırmış olmalısın. Ne yazık ki ücretsiz bu şeye rağmen, birçok ülke Japonya’nın aşı pasaportunu kabul etmiyordu. Ancak eğer ülkeler Japonya’nın aşı pasaportunu kabul ederse karantina kısıtlamaları azaltılacak. Bu yüzden Japonya daha ülkeler bu gerekliliği kabul etmek istiyor.

Bence bu akılı bir fikir çünkü insanlar seyahat etmek istiyor ama aynı zamanda güvenli seyahat etmek istiyor.

29 Temmuz

Bu haber hamile Brezilce kadınlar Covid'e yakalanmadan sonra hayatını kaybediyorlar hakkında. Az insanlar Brezilya’da Covid Ası alıyordu. Bunun için, çok hamile kadınlar covid-19 yakalanıyorlar ve yoğun bakıma gitmek zorunda. Yoğun bakımda entübe edilirken yenidoğanları tedavi ediliyor çünkü erken doğdu. Bu bebeklerden bazıları annesi asla kavuşacak.

Bence bu çok üzgün çünkü önlenebilir oldu.

30 Temmuz

Bu haber Türkiye’deki orman yangınlar hakkında Bakan Pakdemirli Twitter’da yeni tablo paylaştı. Bu tabloya göre, Adana, Antalya, Muğla, Mersin ve Osmaniye başta olmak üzere bu yangınlar 21 farklı şehirde. Şimdi 21 ilde çıkan 63 yangının 42'si kontrol altında. Kalan yangınların söndürülmesine dair söz verildi.

Bence bu oldukça talihsiz ve bu yangınlar bir diğer iklim değişikliği örneği.

Sekizinci Haftası

2 Ağustos

Bu haber orman yangını Türkiye’de hakkında. Orman yangını sürerken, Türk Hükümeti mümkün sabotaj yapmak hakkında araştırıyor. Türkiye’de, Orman yakmak için, çok büyük cezalar var. Mesela, bir insan müebbet hapis ile cezalandırıldı. Soruşturmalar devam edecek.

Bence bu durum daha dünya haber dikkat almalı.

3 Ağustos

Bu haber Simone Biles hakkında. Simone Biles bir Amerikan, dünyaca ünlü bir olimpik jimnastikçi ve tüm zamanların en çok kazananı. Bu Olimpiyatlar için, Tokyo’da, Simone takım finalinden çekildi çünkü ruh sağlığına odaklanmak istiyordu. Simone'un takımı onu destekledi. Buna rağmen, Tokyo'da beş dalda finale kalmıştı.

Bence Simone Biles çok cesur bir insan çünkü kendini ilk sıraya koydu.

4 Ağustos

Nijerya’da bir terör grubu, Boko Haram, var. Bir ordu operasyon sayesinde, 2 Ağustos’ta 87 ( seksen yedi) kişi teslim oldu. Boko Haram'ın kamplarınında çok sayıda silah ve mühimmat buldu. Boko Haram’ın kitlesel şiddet eylemlerinde, Nijerya’da çok hayatı kayboldu. Boko Haram tarafından şiddet olunde için, bir hayli kişi göç etmek zorunda kalıyor.

Bence Boko Haram kotu bir organızasyon (tabi ki) ve mutluyum çok üyeler teslim oldu.

5 Ağustos

Türkiye’de, yeni bir yönetme (uzaktan çalışma hakkında) paylaştı. O açıkça usul ve esaslar açıklanıyor. Bu yönetmelik sayesinde, her şirketleri aynı şeyler yapmak zorunda. Uzaktan Çalışma Yönetmeliğinde, işveren ve çalışanın ilişkinin önemi vurgulandı. Aynı zamanda, güvenliği konusu ele alındı.

Bence her yer dünyada uzaktan çalışma normalleşiyor.

6 Ağustos

Merve Çoban Türk bir olimpiyatçı ve karatede mücadele ediyor. İki maçında rakibini mağlup ederek ve sadece bir maçında kaybederek Tokyo’da yarı finale çıktı. Bu yüzden, Merve olimpiyat bir madalyasını garantiledi. Sonra maçını Sırbistanlı Jovana Petkovic ile karşılaşacak. Eğer bu maçı kazanırsa, finallere gidecek.

Bence Türkiye’de herkes onunla gurur duyuyor ve umarım altın kazanacak.