III Jornades de Memòria Democràtica
INAUGURACIÓ DE LES III JORNADES. Alcoi: 18 de setembre. Fundació Mutua de Llevant. Plaça d'Espanya 16.
19.00 h. Obertura de les: «III JORNADES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA A L'ALCOIÀ I EL COMTAT», a càrrec d’Àlex Barber, president del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica de l'Alcoià i El Comtat a Cocentaina
Presentarà l'acte: Marta Jordà, llicenciada Filologia Catalana a la Universitat de València, i Lucas Jordà, estudiant de Comunicació audiovisual a la Universitat Jaume I de Castelló.
19.15 h. Conferència a càrrec d'Isabel Domènec. Sobre la repressió i la depuració de les mestres a la província d'Alacant i a les comarques de l'Alcoià i del Comtat.
La professora Isabel Domènec va estudiar magisteri a Alacant i Pedagogia a València. Des de fa uns anys es va doctorar en Història a la Universitat d’Alacant. Ha treballat de mestraen centres de Primària i de Secundària.
20.00 h. Intervenció d'Àngel González, president de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV), així com les intervencions dels representants dels ajuntaments participants. L'acte serà clausurat per l'alcalde d'Alcoi i un representant de la Conselleria de Transparència i Participació.
Alcoi: 20 de setembre. Espai Àgora Plaça Ramón y Cajal, 6.
19.00 h. Presentarà l'acte Joan Cascant (Rural de Poble) Celler del Minifundi - EMEL
19.10 h. Inauguració de l’exposició «Dones de Progrés» formada per obra gràfica original de la col·lecció de gravats de Norma Prats i Luis Ardevínez, que vol homenatjar les dones i les artistes que han lluitat per un món millor, més lliure i feminista. Les exposicions estaran evisitables fins al 20 d'octubre. Possibilitat de sol·licitar visites guiades.
19.30 h. Conferència a càrrec de Nieves Concostrina «Memòria per a indiferents».
Després d'estudiar Ciències de la Informació a la Universitat Complutense de Madrid, Nieves Concostrina va començar la carrera periodística a Diario 16 entre 1982 i 1997, i posteriorment en la televisió. Ha treballat i ha dirigit diversos programes de ràdio, el més recentment en el programa «La ventana», de la Cadena Ser, amb la secció «Acontece, que no es poco». La seua primera novel·la es titulaAntoniai combina realitat i ficció. En els Podcast de Nieves es sol parlar de de Memòria Democràtica, del republicanisme i de la monarquia.
Cocentaina: 24 de setembre. Centre de Cultura El Teular, Pl. del Teular s/n.
19.00 h. Presentarà l’acte Irene Barrachina, regidora de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Cocentaina.
19.10 h. Inauguració de l’exposició titulada «Dones de la República fent història», de Carmen García, del col·lectiu Dones en Acció, sobre dones que van aportar molt a la història d'Espanya i que són desconegudes, és per això que, amb aquesta exposició, es busca valorar les aportacions en diversos camps i traure-les a la llum, perquè tots els interessats coneguen les seues vides dins d'un sistema de llibertats i democràcia que va proporcionar la II República.
19.30 h. Conferència a càrrec d'Alfons Cervera «Cuidem el llenguatge. No diguem afusellats, cal dir assassinats». Escriptor i periodista. Autor d'una nombrosa obra literària i periodística sobre Memòria Democràtica, especialista en la narrativa centrada en la recuperació de la memòria.
Muro: 26 de setembre. Arxiu municipal. C. Francisco Victòria Laporta, 1
19.30 h. Presentarà l'acte: Ismael Vallés Sanchis, professor jubilat de la UV.
19.40 h. Conferència titulada «Memòria democràcia i història» a càrrec de Marc Baldó i Lacomba, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de València. Entre els seus treballs i publicacions ha fet diferents estudis sobre l'exili del professorat universitari sota el règim de Franco.
Muro: 27 de setembre. Biblioteca Pública Municipal de Muro, Francesc de Paula Montblanc, Plaça de la Vila, 3.
19.30 h. Presentarà l’acte Sergi Silvestre Pérez, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Muro.
19.40 h. Presentació del llibre «Quan ja no quede ningú» d’Esther López Barceló i posterior conferència de l’autora.
Llicenciada en Història, amb l'especialització d'arqueologia a la Universitat d'Alacant, Esther López va participar en la primera exhumació de fosses comunes dins d'un cementeri, a Almansa el 2004. Entre les moltes implicacions en la societat, va ser diputada a les Corts Valencianes entre 2011 i 2015 per Esquerra Unida (EUPV). En el llibre que ens presentarà es parla de la memòria com una manera d'invocar el passat que es conjuga en present i es tradueix en futur.
Muro: 3 d’octubre. Arxiu municipal, sala de l’espai d’Art Arpella. Carrer Francisco Victòria Laporta, 1.
19.30 h. Presentarà l’acte Sergi Silvestre Pérez, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Muro.
19.30 h. Conferència «Lluís Rovira Miralles: el mestratge d’un docent represaliat pel franquisme», a càrrec de Pedro Corredor Peinado, i amb la presència de Joaquim Rovira Roig (net del mestre republicà).
L'Alqueria d'Asnar: 4 d'octubre. Casa de la Cultura La Fabriqueta.
19.00 h. Presenta l’acte: Joan Torregrossa, vicesecretari del Fòrum.
Documental «Cautivos en la arena», sobrel’exili al nord d'Àfrica.
Alacant era l'últim port de l'esperança i, en menys de 48 hores, hi va arribar una multitud desesperada. No hi havia vaixells per a tothom i l'exèrcit vencedor continuava estrenyent el setge. Eren vaixells pastera, van arribar a Orà desenes de milers famílies, refugiats. El documental «Cautivos en la arena» reflecteix l'odissea d'uns espanyols republicans des de la fugida a l'Àfrica fins a l’entrada triomfal a París com a vencedors de la Segona Guerra Mundial i del règim nazi de Hitler.
20.30 h. Conferència «Vençuts, exiliats i captius als camps de concentració del nord d'Àfrica, 1939-1943», a càrrec de Juan Martínez Leal, llicenciat en Filosofia i Lletres, secció d’Història, a la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctor en Història per la Universitat d'Alacant. Catedràtic d'Ensenyament Secundari, professor de l'Institut Miguel Hernández d'Alacant.
Muro: 10 d’octubre. Arxiu municipal, sala de l’Espai d’Art Arpella. Carrer Francisco Victòria Laporta, 1.
19.30 h. Presentarà l’acte Cristina Cloquell, professora d’història de l’IES Serra de Mariola.
19.40 h. Conferència «Ramon Jordà i Canet: Nissaga de mestres», a càrrec de Pedro Corredor Peinado i Josele Pascual Jordà, mestre jubilat i net del mestre republicà.
Muro: 12 d'octubre. Sala d'actes "Pepe Prats" de la Casa de Ferro.
18.30 h. Presentarà l'acte Vicent Nàcher, director de l’IES Serra de Mariola, i Virgilio Colomina, catedràtic d’Institut jubilat i expert en cinema.
19.00 Projecció de la pel·lícula «El Mestre que va prometre el mar» de Patricia Font. Preu de l’entrada 3 €. En finalitzar la projecció, col·loqui Sergi Bernal, documentalista del projecte, sobre la pel·lícula.
Alcoi: 13 d'octubre. Teatre Calderón, Plaça d’Espanya, 14
19.00 h. Presentarà l'acte Elisa Guillem, regidora, entre altres, de Cultura (Art Contemporani i Arts Escèniques) de l'Ajuntament d'Alcoi.
19.10 h. Teatre de dos presenta «L'Enterrador», del dramaturg i director Gerard Vázquez i de l’autor i productor Pepe Zapata.
L’obra de teatre «L'Enterrador» és un homenatge a una d'aquelles persones que, de forma anònima, van dur a terme heroïcitats després de la guerra espanyola del 36. Parlem de Leoncio Badía Navarro, conegut popularment com "l'enterrador de Paterna"
Les localitats estaran a la venda a mitjan juny, en ticketalcoi.com, amb un preu de 10 euros.
Cocentaina: 17 d'octubre. Centre Social Real Blanc de Cocentaina, Av. Real Blanc 1.
19.00 h. Presentarà l’acte Emma Rodríguez Castelló, professora, sindicalista de l'STEPV i activista de tot el fet relacionat amb els Drets Humans, el Feminisme, etc.
19.10 h. Documental «Les mestres de la República». Dones valentes i compromeses que van participar en la conquesta dels drets de les dones i en la modernització de l'educació, basada en els principis de l'escola pública i democràtica. Les mestres de la República és un documental de FETE-UGT-Serveis Públics.
20.10 h. Clausura de les III Jornades de Memòria Democràtica a l'Alcoià i el Comtat.
Francesc Jover, vicepresident del Fòrum, ens dirà unes paraules. Company estimat al Fòrum i en general en l'àmbit de la cultura, per la seua aportació i els seus treballs de recerca a la recuperació de la Memòria Democràtica d'aquestes comarques. Gràcies.
Clausurarà les III Jornades, Fernando Martínez López, secretari d'Estat de Memòria Democràtica.
**********************************************************************
ACTES ADDICIONALS A LES III JORNADES
Muro: 12 de setembre. Biblioteca Pública Municipal de Muro, Francesc de Paula Montblanc, Plaça de la Vila, 3.
19.00 h. Col·loqui amb Rafa Alborch i Miquel Notari, directors del documental «Bosch i Morata, sempre els Quatre». Presentarà l’acte Rafa Enguix, professor de l’IES Serra de Mariola.
19.30 h. Projecció del documental «Bosch i Morata, sempre els Quatre». «Els Quatre» eren la família de Francesc Bosch i Morata, primer conseller de Cultura en la Segona República. Recorrerem més de cent anys de la història del poble valencià a través de dues dones i dos homes que van patir en primera persona una guerra injusta i un exili lluny de la seua terra estimada.
Muro: 13 de setembre. Arxiu municipal, sala de l’Espai d’Art Arpella. Carrer Francisco Victòria Laporta, 1
19.00 h. Presentarà l'acte Sergi Silvestre Pérez, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Muro.
19.15 h. Inauguració de les exposicions «Les víctimes valencianes del Nazisme» de la Diputació de València, i «Contra Hitler. La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial» de la FVMP. Les exposicions estaran exposades fins al 15 d'octubre. Possibilitat de sol·licitar visites guiades.
19.30 h. Conferència i presentació del llibre «Deportación: guerra, exilio, muerte. Valencianas y valencianos en los campos de exterminio y concentración nazis» a càrrec d'Adrian Blas Mínguez Anaya. Presentació a càrrec de Joan Jordà Juan.
Cocentaina: 25 de setembre. Biblioteca Pública Municipal Pare Arques. Pla de la font, 10
19.30 h. Presentarà l’acte Irene Barrachina, regidora de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Cocentaina.
19.40 h Presentació del llibre «Més enllà dels murs» de Mercè Climent. Una obra que fusiona els dos conceptes amb sensibilitat i mestria, i ens dona a conéixer la figura de Virtudes Cuevas, una suecana que va sobreviure als horrors del camp de concentració de dones de Ravensbrück. Tanmateix, serveix per a recordar la joventut i la importància de la Memòria Democràtica.
Muro: 14 d'octubre. Sala d'actes "Pepe Prats" de la Casa de Ferro.
19.30 h Col·loqui amb Sergi Bernal, documentalista de la pel·lícula «El Mestre que va prometre el mar»
Projecció de la pel·lícula «El Mestre que va prometre el mar» de Patricia Font, per a l’IES Serra de Mariola (fins a completar aforament). Preu de l’entrada 3 €.