FREEDOM CLUB & KLIMAAT
"de lak van je auto is wettelijk beter beschermd dan de toekomstige generaties"
Klimaat betekent letterlijk 'het gemiddelde weer over een bepaalde periode'. Voor ons hangt ondertussen een veel grotere betekenis aan het woord 'klimaat'. Wanneer we er in het nieuws of sociale media over horen, zijn dit vaak negatieve verhalen.
In de twee artikels hieronder maak je kennis met een frisse kijk van jongeren naar het klimaat. WWF organiseert bijvoorbeeld de YOUTH AWARDS waarbij jongeren projecten kunnen voorstellen om het klimaat te beschermen. Kijk wat andere scholen doen om zich in te zetten voor het klimaat. Misschien staan jullie er volgend jaar wel tussen!
VICE is een tijdschrift dat publiceert over zeer uiteenlopende onderwerpen die jongeren aangaan. Denk hierbij aan identiteit, klimaat en drugsgebruik. In het artikel komen 3 jongeren aan het woord en gaan ze dieper in op het generatieconflict dat ontstaat over klimaat. Kan jij je identificeren met één van hen?
Doe-opdracht: aan de slag met afval
UPCYCLING: zelf aan de slag met afval.
Deel je werk met #Freedomclub
Doe-opdracht: decor uitwerken
In het ontwerpen van een decor kruipt veel werk. Zeker wanneer je werkt rond een onderwerp als klimaat moet je alle details in acht nemen. Ontwerp zelf een nieuw decor dat zou passen bij het verhaal van #FreedomClub en neem daarbij, net zoals de makers, alle details in achting.
Doe-opdracht: attractie ontwerpen
Verzin zelf een relevante "attractie", die in het pretpark, of nee zo mogen we het niet noemen, educatief centrum aanwezig zou kunnen zijn. Inspiratie uit de voorstelling nodig?
Waaraan moet een "attractie" zeker voldoen om een plekje te krijgen in het themapark?
Welk element van klimaatopwarming vind je het meest belangrijk en noodzakelijk om een "attractie" rond te bouwen, waarom?
Zou je het themapark zelf bezoeken?
Een greep uit het bestaande aanbod: raften door de plastic soep, en in een groot stadion kan je van op de tribunes met een verrekijker kijken naar het laatste stukje bos, in een tijdmachine naar de toekomst gaan,...
Documentaire: Duty of care x Freedom Club
De film gaat over twee indrukwekkende processen die de Nederlandse klimaatadvocaat Roger Cox aanspande tegen de Nederlandse staat en tegen een van de grootste multinationals en oliegigant Shell. Hij won de processen want hij kon aantonen dat ze allebei de mensenrechten hadden geschonden doordat ze te weinig deden om het klimaat te beschermen.
De film is er niet voor doemdenkers, maar geeft een sprankeltje hoop. "Het is zo'n wereldwijd probleem en dan denk je: wat kan ik daar aan doen. Maar de film toont dat iedereen wel iets kan doen. De ene is advocaat, iemand is architect, iemand anders is ingenieur en de volgende is filmmaker. We kunnen allemaal iets doen", eindigt Balthazar.
BRON: VRT NWS
Podcast: Zwijgen is geen optie
Oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de grote vragen van onze tijd. Op hun website vind je een overzicht met al hun gesprekken over klimaat. Je kan de afleveringen beluisteren als podcast of als video bekijken op Youtube.