Kecskemét is kiállítja ... Foucault-ingáját

Foucault 200, Kecskemét, 2019 szeptember 19-20.

Néhányan úgy gondoltuk, Kecskemétnek is csatlakoznia kell ifj. Zátonyi Sándor fizikatanár országos felhívásához. Ennek lényege, hogy Jean Bernard Léon Foucault (1819-1868) francia fizikus és csillagász születésének 200 évfordulójára szervezzünk olyan rendezvényeket, amelyek méltón tisztelegnek munkássága előtt. Mivel a Föld forgását bizonyító híres és szemléletformáló Foucault-féle ingakísérletet 2011 novemberében a Malom Központban már láthatta a nagyközönség, ezt helyezzük most is a középpontba, de egyéb kísérőprogramok is lesznek.

2019 szeptember 19-én, csütörtökön délután 16:30 órai kezdettel sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a Malom földszintjére, az inga ünnepélyes (első) elindítására, a kétnapos rendezvényünk megnyitójára. Főleg a középiskolásokra (és tanáraikra) számítunk, de természetesen szívesen látunk minden érdeklődőt!

A videó 2011 novemberében készült, a fentebb már említett rendezvényen. További fotók és videók itt találhatók.

a_Gomb.mp4

Egy nagyon szép, a témához kapcsolódó, Dr. Nagy Péter által készített videó (V'Moto-Rock & Sztankay István: A Gömb; a Gyertyák c. lemezről, 1982.)

Szervező és szakmai partner

Szakmai partner

Partner és szponzor

Szakmai partner, szervező és szponzor

A szervező csapat tagjai: Dr. Bagány Mihály (NJE GAMF), Dr. Nagy Péter (NJE GAMF), Labancz István (Bányai Júlia Gimnázium) és Szittyai István (Bányai Júlia Gimnázium)

Kapcsolat: banyaifizika(kukac)gmail(pont)com