Razstava fotografij Mance Črnič

POTOVANJE V SPOMINE

2. 6. 2017

Ljubiteljska fotografinja Manca Črnič prihaja iz Gribelj, korenine pa ima tudi na Radovici, kjer je nastal opus fotografij, ki so predstavljene na razstavi. Že v osnovni šoli je Manca pokazala talent na umetniškem področju, saj je sodelovala na različnih natečajih, na primer Evropa v šoli, Extempore, natečaju mestne občine Slovenj Gradec, filmskem taboru Kolpa, pa še kaj bi se našlo. Pot jo je po osnovni šoli vodila na Srednjo ekonomsko šolo Novo mesto, smer medijski tehnik, kjer je še pobliže spoznala fotografijo in njene čare. Vse skupaj je pridoneslo k temu, da se je odločila, da bo ravno iz področja fotografije izdelala zaključno nalogo z naslovom »Potovanje v spomine«.

Leta 2014 se je pridružila tudi Foto klubu Črnomelj. Manco v klubu poznamo kot dekle, ki je vedno nasmejana a hkrati tiha in zadržana. Vendar pa, ko Manca pokaže svoje fotografije, ostanemo člani brez besed. Ko pogledamo njene fotografije takoj opazimo, da vanje daje vse svoje atome, kajti le te so do potankosti načrtovane, kompozicijsko dovršene in prežete s čustvi. Tako iz žive narave, kot iz tihožitij, poskuša »potegniti«, kar največ, bistvo oziroma tisto, kar navadnemu in netreniranemu očesu uide ali je neopazno.

Manca v razstavljenem opusu predstavlja staro, domače in za nekatere izmed nas že pozabljeno. V opusu ne postavlja na ogled samo predmetov ampak vključuje tudi človeka. To nam daje vedeti, da se Manca zaveda, da smo ljudje pomembni in, da ljudje ustvarjamo zgodovino ter pišemo zgodbe življenja. Manca je z opusom »Potovanje v spomine« s podobami zapisala zgodbo doma svoje stare mame in tako tudi zgodbo mnogih naših domov. Ob tem je čutiti, da je ob ustvarjanju ustavljala čas in se ob tem vračala v otroštvo. Verjamem, da se bo vsakemu od vas ob pogledu na staro kljuko na vratih, detajl stropa ali star časopis... utrnil kakšen nostalgičen spomin na vašo mladost ob katerem se boste nasmehnili in vam bo toplo pri srcu. Če je temu tako, je Manca s svojo razstavo dosegla cilj.

Besedilo: Anita Jamšek

Fotografije: Ivan Pavlakovič ml.