📜Ilmaista neuvontaa suvun tutkimiseen!

Kyllä, se on mahdollista. Eri puolilla Suomea on 29 sukututkimuskeskusta, joissa vapaaehtoiset sukututkimuksen harrastajat auttavat vierailijoita sukututkimuksen tekemisessä ja opastavat ilmaisen FamilySearch-sukupuuohjelman käytössä. 

Sen lisäksi keskukset tarjoavat ilmaisen pääsyn joihinkin maksullisiin lähdeaineistoihin ja mahdollisuuden käyttää ilmaiseksi eräitä maksullisia sukututkimusohjelmia. 

Keskuksessa voit käyttää ilmaiseksi mm. Arkivdigital-arkistoa (ruotsalaisten sukujuurien tutkimiseen) ja seuraavia ohjelmia: Ancestry, Find my past, MyHeritage, Geneanet ja Filae. (Tällä hetkellä tätä palvelua ei ole saatavilla.)

Kuinka löydän lähimmän sukututkimuskeskuksen?

Keskukset sijaitsevat Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon rakennuksissa.

Klikkaa alla sinua lähinnä olevan keskuksen kuvaketta, josta pääset keskuksen nettisivulle.

Avautuvalta sivulta löydät keskukseen liittyvät oleelliset tiedot, kuten katuosoitteen, aukioloajat, yhteystiedot ja palvelut.

📜Vierailu sukututkimuskeskuksessa

Jotkut sukututkimuskeskuksista ovat auki tiettynä päivänä viikossa, mutta useimmat ovat auki vain sopimuksen mukaan. Nämä ja muut tarpeelliset tiedot löytyvät ko. keskuksen nettisivulta (klikkaa alla olevassa valikossa haluamasi keskuksen kuvaketta).

Ennen kuin tulet keskukseen, varaa aika puhelimella tai lähettämällä viesti keskuksen sähköpostiin, jonka osoitteen löydät keskuksen nettisivulta. Kerro samalla, missä vaiheessa olet sukututkimuksessa ja millaista apua tarvitset. Yhteyshenkilö kertoo, millaista tietoa sinun mahdollisesti tulee hankkia ennakolta ja ottaa mukaasi.

Voit tulla keskukseen yksin tai ystävän tai perheenjäsenten kanssa. Koska keskuksissa on vain 1 – 4 tietokonetta, perheenjäsenet voivat ottaa mukaansa läppärin, tabletin tai puhelimen. Tarvittaessa he voivat käyttää rakennuksen langatonta verkkoa. 

Huomaa, että maksullisten tietokantojen ja ohjelmien käyttö ilmaiseksi on mahdollista sukututkimuskeskuksen sijaintitiloissa myös oman koneesi kautta.

Voit työskennellä itsenäisesti ja pyytää neuvoa tarvittaessa tai siten, että neuvoja istuu vieressäsi koko ajan ja opastaa FamilySearch ohjelman käytössä, hakujen tekemisessä ja tietojen etsimisessä kirkonkirjoista.

Neuvojat eivät tee sukututkimusta puolestasi, vaan tarkoitus on, että opit itsenäiseksi ajan myötä. Suurena apunasi on myös Yhteisö-sivusto, josta löytyy paljon hyödyllistä tietoa ja vastauksia kysymyksiin.

Neuvojat ovat yleensä sukututkimuksen harrastajia, eikä heillä ole vastausta kaikkiin kysymyksiin. Tällaisissa tapauksissa kysymyksesi voidaan lähettää Yhteisö-sivustolle, josta todennäköisesti löytyy vastaus.

Keskuksen koneilla voit käyttää ilmaiseksi muutamia ”kilpailevia” ohjelmia, esim. MyHeritage. Huomaa kuitenkin, että neuvojat eivät välttämättä pysty auttamaan näiden ohjelmien käytössä.

Keskuksessa on monitoimitulostin, jolla voit skannata, kopioida ja tulostaa sukututkimukseesi liittyvää materiaalia ilmaiseksi. Kaikki muukin palvelu keskuksessa on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.

Täällä voit esittää keskusta koskevia kysymyksiä, kommentteja ja toiveita.

Tervetuloa tutustumaan, oppimaan ja tekemään tätä mielenkiintoista työtä!

Otsikkokentän kuva: 🖼️ Helsingin vanha rautatieasema, asemalaituri, vuonna 1907. Kuvaaja Signe Brander HKM. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0

Sisäkuva sukututkimuskeskuksesta: FamilySearch  - Family History Centers.