Myyn bir davran formas mhit v ya frdl mhit arasndak laq zrind bzi tsirlr yaradaraq situasiya dyidirr. Psixologiya artq bir davran elmi olaraq tyin olunmaqdadr. Bu dnc Con Votson trfindn ortaya atlmdr. Votson, psixologiyann obyektiv bir elm ola bilmsi n, yalnz birbaa mahid v ll biln fenomenlrin l alnmas lazm olduunu irli srmdr, Votsona gr davran, rtli refleks tryn v doudan gln bzi mhrrik v guddesel reaksiya formalarna gr ibart olan inteqrasiya xasiyyt sistemlrindn ibartdir. Danlan dill bal xasiyytlr, "emal" bir xsusiyyt dayabilmlrindn tri, xsusil vacibdir. Hl ki, davran nn v xsusil laboratoriya tcrblrinin zrind qurulub; lakin masir experimenter psixoloqlar davran daha mumi tsvirlr meylind olub yrnm v motivasiya kimi proseslrl laqdar nzri rhlrini hipotetik, zri rtl dyiknlrl dil gtirrlr.

AB dbiyyatnda hr hans tipd bir funksiya anormalln tyin mumi bir termin olaraq istifad olunur; lakin ngiltrd psixiatrik istifadsi daha mhduddur. ox vaxt, sz ediln davran v ya "hrktin" ictimai v ya etik baxmlardan bir qiymtlndirilmsi hyata keirilir. Belc "davran" termini bzi psikopatik nfrlik formalar n, mumiyytl d uaqlarda grln v isyankar tcavzkar (aqressiv) davran, ourluq v mktbdn qama simptomlar il tzahr edn bir psixiatrik pozuqluq kateqoriyas n istifad edilmkddir. Daha dar bir mnada , bir xstnin aq davranlarnda ks olunan btn psixiatrik xstliklr, istr "tik" kimi spesifik bir xsusiyyt olsun, istr alna glni etmk kimi mumi bir xsusiyyt olsun, ox df diaqnoz baxmndan hmiyytlidir.


Etik Davran Kodeksi


Download File 🔥 https://urlgoal.com/2y840g 🔥



30.Nzart orqan etik davran qaydalarna ml edilmsi v qanunun ttbiqi il bal msllrin laqlndirilmsi mqsdi il hans slahiyytlri hyata keirir?

35. Nzart orqan etik davran qaydalarnn pozulmas il laqdar dvlt qulluqusuna qar aparlan intizam icraatnn gediin hans formada mdaxil ed bilr?

olduundan phe edilemez. Ayrca alma, son yarm yzyl-lk dnemde etik iinde gelitirilmi olan en son grleri de ta-ntan ve genel olarak etiin gnmzdeki durumunu irdeleyen ve eletiren ynyle de gnceldir. Bununla ilgili olarak, teksir metninde de, eldeki kitapta da, zellikle Drdnc Blmde, ta-ntc/irdeleyici olmakla kalmayan, ayn zamanda eletirel de olan bir tavrla konu ve problemlere ynelmeyi ve kendi etik g-rm ortaya koymay denedim.

Etik, felsefe disiplinleri ierisinde yeri en az belirli olan disiplin olmasna ramen, konu ve sorunlarnn eitlilii, teori bolluu ve -zm denemelerinin okluu bakmndan br tm felsefe disiplinleri-nin nnde yer alr. Bir yaryllk ders iin hazrlanm olan bu teksir-de, kukusuz ki, bu konu ve sorunlarn, teori ve zm denemelerinin hepsini ele alma, hepsini ele alma bir yana, hatta pek ouna deinme olana bile yoktur. Bu yzden, teksirimizde, bu konu ve sorunlarn en temellilerini gz nnde tutabildik; teori ve zm denemelerine ise ancak belli etik tipleri altnda deinebildik. Etik tiplerini de, az ok ge-leneklemi bir snflandrmaya gre anlatmay denedik. Son olarak da, etiin konu ve sorunlarna ve etik tiplerine eletirel bir tutumla y-nelip birka deerlendirme sunmaya altk.

ve tm bu tasar, ama, plan, seim ve tercihlere bal olarak ey-lemde bulunan bir varlktr. nsanlar da hayvanlar gibi eitli davranlar sergilerler. Fakat sadece insana zg bir davran ekli vardr ki, buna eylem adnn verilmesi gerekir. Eylem, bir ilke, norm, inan, deere vd bal, istenli (iradi) davrantr.

Daha da oaltlabilecek olan bu sorular zerinde dn-meye balayan kii, artk ahlk zerine dnmeye balam de-mektir. O kii, artk adna etik veya ayn anlama gelmek zere ahlk felsefesi denen bir felsefe alanna admn atmtr.

yaanan bir eydir; ona her tarihsel dnemde, her insan toplulu-unda mutlaka rastlarz. Bir "Hristiyan ahlkf'ndan, bir "slm ahlkf'ndan, bir "Yahudi ahlk"ndan, bir "Konfiys ah-lktan, bir "Budist ahlk"ndan sz edildiini biliriz. Bunun gi-bi, bir "hmanist ahlk", bir "hogr ahlk", bir "dev ahlk" olduu sylenir. Yine bunun gibi, bir "aristokrat ahlk", bir "burjuva ahlk", bir "kle ahlk" olduunu syleyenler vardr. Ayrca "i ahlk", "meslek ahlk" (tp ahlk, ticaret ahlk, bankaclk ahlk vd) ve "bilim ahlk" da, yukarda saylanlara eklenebilir. yle ki, ahlk zerine dnmeye, ahlk zerine fel-sefe yapmaya balayan kiinin, yani etik iine admn atm olan bir insann gzlemsel dzeyde ilk saptad ey, bir ahlk-lar okluudur. Etie admn atar atmaz bir ahlklar okluu ile karlaan kiinin yapaca ilk saptamalardan biri, tm bu ok eitli ahlklarn dayandklar deer, norm, inan ve dncele-rin greli kaldklar, ksacas ahlk ilkelerinin grelilii olabilir. O kii, sadece yaad dnemle snrl kalmayacak ekilde, ta-rihte de ahlk ilkelerinin hep greli kald saptamasnda bulu-nabilir. Hemen ardndan o kii, tm insanlar birletirici nitelik-te, temel ve evrensel ahlk ilkelerinin tarihte ve halihazrda mevcut olmad ve bu greliliin alamayaca yargsna ula-abilir. O kii, bu gzlem ve yargsyla yetinip kendi znel ei-limleri ve inanlar dorultusunda kendine gre bir ahlksal ya-am srdrmeye karar verebilir. Veya ayn kii, bu grelilii hazmedemeyip tm insanlk iin birletirici olabilecek temel ve evrensel ahlk ilkeleri konumlamaya ve bylece kaotik nitelik-teki mevcut eitlilii amaya ynelebilir.

Etik grecilii ve bal olarak deer greciliini temsil eden sofistlerin karsnda, insann ahlksal yaamn evrensel ilkelere gre dzenleyen bir rasyonel/evrensel ahlk gelitirmek konusundaki abalaryla, Sokrates ve Platon'un felsefe tarihinde etik evrenselciliin (niversalizm) temsilcileri olduklar grlr. Sokrates ahlksal yaamda "tmel dorular" olduunu, bunlarn diyalektik ve maiotik (aklda zaten mevcut olan uyarma, hatr-latma yoluyla aa karma, dourtma) yollardan ortaya kar-labileceini iddia eder. Ona gre "iyi"nin, "doru"nun, "er-dem"in, "cesaref'in, "adalef'in vd birer "z" vardr. Bu zn her an ve durumda bilincinde deilizdir; o rtk olarak bilinci-mizin ve belleimizin derinliklerine saklanm gibidir. Fakat rasyonel irdeleme, doruyu ortaya karma amal konuma (di-yalektik) yoluyla, tpk bir ebenin bir ocuu dourtmas gibi (maiotik), bu zler, tmel tanmlaryla ortaya karlabilir ve in-sann ahlksal yaam bu tmel tanmlarda ifade edilen tmel dorulara gre dzenlenebilir. Dolaysyla Sokrates, herkesin "iyi"den, "erdem"den vd sz ettiini, fakat kimsenin bunlarn tmel tanmlarn yapmadklarn belirterek, insanlarn bunlarn toplumca benimsenmi tre, grenek ve alkanlklara gre ya-plagelen ve fakat hibir genelgeerlik tamayan tanmlaryla yetindiklerini syler. Oysa, bir tre veya grenek asndan "iyi" diye bellenmi olan ey, bir baka tre ve grenek asndan "iyi" saylmayabilmektedir. Sokrates'e gre sofistler de greci-likleri ile bu durumu onaylar grnmekte ve ahlksal yaamda-ki kaotik durumu daha da arlatrmaktadrlar. Oysa yaplmas

Felsefe tarihinde geniliine ilk kez sofistlerle Sokrates ve Platon arasnda karmza kan bu kartlk, etik grecilik - etik mutlaklk (evrenselcilik) kartl olarak, tm felsefe tarihi boyunca devam eden ve rnein 20. yzylda da neopozivist fi-lozoflarla Scheler ve Hartmann gibi filozoflar arasnda srp gittiini ileride greceimiz bir kartlktr.

al bir fenomenmiesine, "kendiliinden mevcut" bir ey ola-rak gryorlard. Oysa Aristoteles'in bu konuda farkl bir yakla-m olduunu gryoruz. Aristoteles, kendisinden nce ortaya atlm eitli ahlk grlerini snflandrarak sistematik bir bi-imde irdeleyip eletiren, bu konudaki aratrmalara ilk kez bir sistematik getiren filozof olmutur. rnein, o, insann tm ah-lksal eylemlerinin bir "en yksek iyi"ye ulamaya ynelik ol-duunu belirtirken, her trl ahlk aratrmas iin bir temel kal-k noktas ortaya koymu oluyordu. Onun Nikhomakhos 'a Etik adl yapt u cmleyle balar: "Her sanat, her reti, bunun gi-bi her eylem ve her istenli karar, herhangi bir iyi'ye ulamaya abalar grnyor." Aristoteles, bu temel kalk noktasndan he-reketle ve kendisinden nceki denemelere bakarak, bu deneme-leri herhangi bir iyi'ye ulama abas olarak grp irdelemi ve kendisine kadar ahlkla ilgili olarak ortaya atlm tm iddialar kapsaml zmlemeler ve salam bir karm zinciri iinde eletirmitir. Geri biraz ileride greceimiz gibi, aslnda Aris-toteles etiin baat problemini "en yksek iyi" olarak belirlemi-ken, birok filozof ya "doru eylem" ya da "isten zgrl" problemini baat problem olarak greceklerdir. Bununla birlik-te, ilk kez Aristoteles'te grdmz bu irdeleyici, snflandr-c, temellendirci ve eletirel tavr, kendisini etiin kurucusu ola-rak grmemizin nedenidir. Gerekten de onun bu konudaki kita-bnda, Nikhomakhos 'a Etik'te geen etik szc, o gnden be-ri "ahlk felsefesi" karl kullanlagelmektedir. 006ab0faaa

free download gun sound mp3

rex rotary driver download

download kingsoft pc doctor

beautiful culture photos download

money go come money go come mp3 download