Erfgoeddag 2020

"de nacht"

De heemkundige kring Hasselt Kuringen organiseert voor het tweede jaar samen met volkskunstgroep de Boezeroenen, De Landelijke Gilde Kuringen en enkele andere erfgoed verenigingen Erfgoeddag.

Graag nodigen wij u uit om deel te nemen op 25 en 26 april aan de erfgoeddag 2020.

Oude ambachten, imkers, ijzer, houtbewerkers, koord en garen, wol bewerkers, tapijtknopers, ceramiek, beenderbewerker en andere hobby’s in het algemeen zijn welkom.

Wij zoeken nog oude ambachten en leuke hobbyisten.

Info: standhouders klik hier

In de schaduw van de middeleeuwen tussen oude ambachten, markt, dans en folkloristische optredens met o.a. diverse workshops tussen 10u. - 18u.

Als de winternacht valt in het kasteel komen de verhalen en legenden tot leven, middeleeuwse vertellingen in het wandelpark. 25 april 20:00 - 24:00.

De winterkoning zal op zaterdag avond 25 april verbannen worden uit het land van Loon. Hiermee zal de duisternis 'nacht' plaatsmaken voor het licht. Een avondspel van de volkskunstgroep de Boezeroenen. Op 26 april vieren we het einde van de winter we dansen en vieren dit op gepast wijze.

Volg ons programma voor 25 en 26 april.

Tentoonstelling: De donkere Middeleeuwen

Bezoek de foltert en martelkamer in en rond het voormalige kasteel van de graven van Loon . De graven hadden in Kuringen een militaire burcht, een rechtbank en een verblijfplaats. De graaf richtte er immers ook zijn leenhof in. Dat hof, een rechtbank voor betwistingen binnen het leenstelsel en opperste beroepshof voor de meeste Loonse schepenbanken, zou pas in 1584 overgebracht worden naar Hasselt.

Kapelaan Christiaan Munters 1505 - 1555

Hij noteert de vervolging van de criminelen, hij brengt nieuwtjes over de internationale politiek, de prins-bisschoppen en de edelen, die op het kasteel te Kuringen verbleven. Even belangrijk zijn de aantekeningen over de toenmalige samenleving: de angsten van de bevolking voor de oorlog, ziekten, branden, de wreedheid van de lijfstraffen, het dure leven. Hij beschrijft processies, bedevaarten, vormsels, boetedoeningen, verzoeningen, blijde inkomsten van de vorsten. De inlichtingen voor eigen memorie, door een eenvoudig priester genoteerd, zijn te veelvoudig om ze te kunnen opsommen.

Programma 2020 Gratis toegang

Zaterdag en zondag tussen 10u. en 18u. ( met * is extra programma op zaterdag tussen 19u. en 24:00u)

Bezienswaardigheden:

Oude ambachten en creatieve mensen geven het beste van zichzelf met demo's op de kasteel site en het wandel park. (10u. 18u.)

Demo en workshops voor jong en oud: kalligrafie, koken op driepikkel en vlechtwerk met koorden. ( uur schema infostand)

*Het proces van de heks tussen 22:30u. en 23u. Heksenverbranding om 23:30u. (enkel op zaterdag avond)

Optredens van de Volkskunstgroep De Boezeroenen op 25 en 26 Namiddag. Op zondag 26 april is er om 14u. het Meiboom ritueel . Een meiboom is een versierde paal of boom. Het oprichten van de boom gaat gepaard met verschillende rituelen, deze verschillen per gebied. De boom wordt vaak geplant op 1 mei of als in ons geval op zondag voor 1 mei.

*Muzikanten brengen een folklore programma op de terras van het kasteel (namiddag)

Spel en toneel:

Rechtszaak uit de middeleeuwen - met rechter en beulen - veroordeling tussen leven of dood. Kom luisteren en kijken of deze veroordeelde op de marteltuigen zal bekennen. indien hij schuldig is zal de gepaste start onmiddellijk tot uitvoering worden gebracht. 2x per dag. (Larpen vereniging)

Vertelzaal: KVLS Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers vertellen verhalen voor jong en oud uit de middeleeuwen over prinsen en prinsessen en zoveel meer. Grote ronde zaal 1ste verdiep.

Sport en spel:

Doorlopend oude volksspelen voor jong en oud, uitvoering door jeugdboezeroenen.

Word jij de ridder of jonkvrouw 2020 : Ben jij sterk, slim en vindingrijk neem dan deel aan de titelwedstrijd voor jong en oud. Doorlopend Spel en quiz. Inschrijvingen aan de infostand bij de Larp vereniging.

Avond programma 25 april.

Vanaf 19u. vetrekken er vertel-groepen vanuit het kasteel door het wandelpark. Onderweg komen we enkele merkwaardige figuren tegen die wat te vertellen hebben over heksen, rovers en geesten. Deze wandeling eindigt in de kerk van Kuringen. Waar een bijzonder grafsteen met een zeer merkwaardige geschiedenis en verhaal ligt. ben je benieuwd??

1ste vertrek om 20u. aankomst 21:15u.

2de vertrek om 21u. aankomst 22:15u.

winter heksverbranding om 22:30u. tot 24:00u.

Horeca en terras

Je kan tegen democratische prijzen proeven van de zelfgemaakte ambachtelijke lekkernijen. Taart, soep en gebraden worst op de gril.

Op het binnenplein zal het evenementen terras geopend zijn voor zij die hongerig en dorstig zijn geworden. Zaterdag van 10u tot 24u en zondag van 10u tot 18u. (Met de steun van de Landelijke Gilde Kuringen en sympathisanten)

Vergeet alvast niet 25 en 26 april in uw agenda te noteren.

Waar : Prinsenhofkasteel

Prinsenhofweg 21

3511 Hasselt Kuringen.

Parking aan het evenementen plein achter de kerk.

In Samenwerking met

KVLS Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers