Elemi Bazalt Szál

Bazaltszál szokásos és innovatív betonszerkezetekhez

(BFRC - basalt fibre reinforced concrete)

Az olvasztott bazaltkőből előállított és építőipari alkalmazásokra optimalizált bazaltszál az elemi szálak fonatából (rovingból) gyárilag vágott szál.

A bazaltszál a szokásos betonacélhálóval és rudakkal szemben minden irányban biztosítja az erősítést. A betonhoz, cementkőhöz való kiváló tapadása miatt még a szerkezet hajlításnak kitett állapotában is elősegíti a beton maximális hatékonyságát.

Bazaltszál építőipari alkalmazása:

 • előregyártott betontermékek és szerkezeti elemek könnyű- és normál betonból (vasalatlan betontermékek szálerősítése, kiegészítő szálerősítés vasbeton-feszítettbeton elemekhez, kiegészítő erősítés vagy vasalat kiváltása habbetonból, gázbetonból készített termékekhez);
 • ipari padlók, térbetonok, betonutak és reptéri kifutópályák;
 • szárazhabarcsok (PCC javítóhabarcsok, kőzetgyapot ragasztó) ideális szálerősítő anyaga;
 • m onolitikus készítésű alagutak, támfalak;
 • száraz- és nedves technológiájú lőttbetonok;
 • szennyvízcsatornák;
 • hő- és tűzálló szerkezetek;
 • földrengésálló épületek és építmények;
 • tűzálló gipszkartonok;
 • beltéri esztrichek, betonaljzatok
 • innovatív technológiák (UHPC szerkezetek)

ÚTMUTATÓ

A bazaltszállal erősített beton készítéséhez

А. Bazaltszál erősítésű betonok készítése telepített betonkeverő gépben, betongyárban

Betongyári körülmények között a bazaltszál erősítésű beton készítése kényszerkeverőben történik. Ahhoz, hogy a bazaltszálak eloszlása a betonkeverékben egyenletes legyen, a következő műveleti sorrend javasolt:

І) A bazaltszál folyamatosan -automatikus adagoló segítségével vagy kézi adagolással- kerüljön a szállítószalagra a homok- és kavicsfrakciókkal együtt.

ІІ) Az adalékanyag és a szál keverékét a betonkeverőben 45-60 másodpercig kell keverni a bazaltszál teljes térfogatban történő egyenletes eloszlása érdekében.

ІІІ) Az így kapott homogén, adalékanyag-szál keverékhez adagolják a cementet, vizet, adalékszereket; majd az egyébként szokásos, kb. 40 másodperc helyett, a homogén állag eléréséig, azaz kb. 60 másodpercig kell a keverést folytatni. *

B. Bazaltszál erősítésű betonok készítése ejtődobos betonkeverőben, építési helyszínen

1. A gravitációs betonkeverőbe a száraz keverék összetevői a következő sorrendben kerüljenek bele:

І) homok

ІІ) bazaltszál

ІІІ) kavics

ІV) cement

A keveréket a betonkeverőben 5-7 percig kell keverni a bazaltszál teljes térfogatban történő egyenletes eloszlása érdekében.

2. A homogén száraz keverékhez kell adagolni a vizet, vegyszereket és 3-5 percig kell keverni a homogén friss beton kívánt állagának eléréséig.**

FIGYELEM!

Szigorúan tilos a bazaltszálat a készre kevert betonhoz adagolni a csomósodások és a „sündisznósodás” elkerülése érdekében.

________________

* A bazaltszálas betonok keverési idejét javasoljuk megnövelni a szálerősítés nélküli betonok keverési idejének 50%-ával.

** A bazaltszál egyenletes eloszlását biztosító optimális keverési idő meghatározásához javasoljuk az egyes betonkeverő típusoknál a próbakeverést.