Descobreix més sobre el projecte

L'exposició "MATERIALS I AÈRIES" neix de la proposta de pràctiques curriculars de Daniel Segrelles per al màster d'Humanitats Digitals de la Universitat de Barcelona. Un projecte innovador que combina la tradició de les enquadernacions històriques amb les últimes tecnologies de modelatge 3D per oferir una experiència única als visitants.

Inicialment, l'equip del CRAI Biblioteca de Fons Antic buscava crear un catàleg virtual amb imatges de la col·lecció del fons antic per facilitar-ne la consulta. La formació en modelatge 3D rebuda per Daniel Segrelles durant el màster d'Humanitats Digitals el va portar a proposar a l'equip del Fons Antic una digitalització mitjançant fotometria de les enquadernacions històriques del centre. A més, es va proposar la creació d'un lloc web per a la consulta i l'estudi de les enquadernacions mitjançant el seu model 3D, amb un alt grau de fidelitat a la realitat. La proposta va ser rebuda amb gran entusiasme.

La tècnica utilitzada per a la modelització és la fotogrametria, que es basa en la reconstrucció de la forma dels objectes mitjançant l'anàlisi, interpretació i processament de fotografies. Per a això, es va emprar una caixa de llum 40x40, una càmera CANON 1300D amb objectiu de 23mm - 85mm i un ordinador de sobretaula de joc. A més dels materials necessaris per a la captura d'imatges, es va utilitzar programari de fotogrametria com Agisoft Metashape per a la creació dels models 3D, Sketchfab per a la seva publicació i Google Sites per a la realització del lloc web.

El projecte "MATERIALS I AÈRIES" ha estat possible gràcies al treball d'un equip multidisciplinari dedicat a cadascuna de les seves parts fonamentals. Cal destacar la tasca del CRAI Biblioteca de Fons Antic en la coordinació, selecció, descripció bibliogràfica i revisió dels textos; d'Antonio Carpallo en la descripció dels aspectes decoratius; del Taller de Restauració del CRAI en la descripció dels aspectes tècnics; i de Daniel Segrelles com a responsable del recurs, disseny i digitalització.

"MATERIALS I AÈRIES" és un projecte pioner que acosta al públic la riquesa cultural del patrimoni bibliogràfic del CRAI de la Universitat de Barcelona d'una manera innovadora i atractiva. La combinació de la tradició de les enquadernacions històriques amb les últimes tecnologies de modelatge 3D permet als visitants explorar les peces amb detall i apreciar-ne la bellesa i el valor històric.

"Quan Daniel Segrelles va acceptar la nostra proposta de pràctiques per realitzar un recurs sobre enquadernacions històriques i ens va suggerir anar un pas més enllà i digitalitzar aquestes enquadernacions en 3D, ens va semblar una idea fantàstica. El repte ha estat superat amb escreix! L'excel·lent recurs que ens ofereix Daniel -que ha comptat amb la inestimable col·laboració del professor Antonio Carpallo i de les companyes del Taller de Restauració del CRAI de la UB-, és també una bona mostra de les possibilitats que ofereix als estudiants dur a terme la seva formació en universitats que comptin amb un fons patrimonial propi i amb un equip compromès amb el suport a la docència des de les experiències pràctiques i professionalitzadores. Aquest projecte serà una carta de presentació excel·lent per a Daniel Segrelles, un exemple d'emprenedoria i innovació en Humanitats Digitals."

"La restauració i la conservació física dels exemplars bibliogràfics són de vital importància per a la seva supervivència al llarg del temps. Les biblioteques haurien de fomentar la consulta digital i limitar les consultes físiques per evitar així el deteriorament mitjançant la manipulació dels llibres originals. En aquest sentit, ens sembla de vital importància la digitalització. Per ara s'ha realitzat la digitalització dels interiors dels llibres. Aquesta iniciativa de digitalitzar també les enquadernacions en 3D és un pas més per a la preservació d'un altre tipus d'informació històrica. Les humanitats digitals ens permeten deixar constància dels objectes tal com estan per al seu estudi al llarg del temps."

"Las Humanidades Digitales son de suma importancia para la difusión y conservación del patrimonio bibliográfico y documental. En este caso, mediante el proyecto de Daniel Segrelles se ha digitalizado, en 3D, una selección de encuadernaciones artísticas de la Biblioteca Histórica de la Universidad de Barcelona. Es el primer proyecto español donde se realiza este tipo de estudio y que será el punto de partida para que otras instituciones deseen tener sus encuadernaciones en 3D como forma de difusión y estudio."