אלי אסקוזידו - ראש מועצה אזורית נחל שורק

אלי אסקוזידו - ראש מועצה ואיש אשכולות

אלי אסקוזידו הוא ראש המועצה האזורית נחל שורק, המכהן בימים אלה קדנציה חמישית ברציפות. מדובר באיש אשכולות, שמלבד תפקידו כראש מהמועצה משנת 1999, הוא משמש כחבר בהנהלת מרכז המועצות האזוריות, עומד בראש עמותת כביש חוצה ישראל, חבר בוועדה לתשתיות לאומיות ועוד – הכירו את האיש מאחורי המועצה.

אלי אסקוזידו מכהן כראש המועצה המקומית נחל שורק, שבאזור השפלה ומשתרעת על שטח של 28,000 דונם ובהיקף של 200 מיליון ₪ בשנה.

נכון להיום חיים במועצה למעלה מ-10,000 תושבים בשבעה ישובים מרכזיים: יד בנימין, חפץ חיים, בני רא"ם, גני טל, יסודות, בית חלקיה ונצר חזני. מתוכם שלושה ישובים הוקמו עם קבלת מפוני גוש קטיף.

תחילת הדרך

אלי אסקוזידו נולד בשנת 1957 וגדל במושב כפר מימון. את שירותו הצבאי עשה בחטיבת הנח"ל בגדוד 932 והשתחרר בדרגת סר"ן לאחר שמונה שנות שירות. כיום אסקוזידו משרת במילואים בדרגת סא"ל בתפקיד סמח"ט.

אלי אסקוזידו - איש ציבור ראוי להערכה

אסקוזידו התחיל את הקרירה הציבורית שלו בשנת 1991 עם בחירתו ליו"ר ועד מושב בני רא"ם וכיהן בתפקיד זה במשך שמונה שנים. במהלך תקופה זו יזם ודאג לביצוע של הרחבות הישוב בהצלחה.

בשנת 1999 החליט אסקוזידו לרוץ לראשות המועצה האזורית נחל שורק וזכה, מאז מכהן בתפקידו, כחמש קדנציות ברציפות. במקביל לתפקידו כראש המועצה, ממלא אסקוזידו מספר תפקידים נוספים: ראש עמותת כביש חוצה ישראל, חבר בוועדה לשתיות לאומיות ויו"ר רשות הניקוז שורק – לכיש הכוללת 29 רשויות מקומיות.

פרויקטים בניהולו של אסקוזידו

אסקוזידו ידוע כאיש ציבור מסורת לעבודתו ונאמן לתושבי המועצה האזורית נחל שורק. במהלך הקריירה הציבורית שלו הניע פרויקטים רבים שנועדו לשפר את חייהם של תושבי המועצה ולהעשיר אותם בפעילויות, גיבוש והתחברות אל הזולת.

מהפרויקטים הגדולים של אסקוזידו: "צעדת מתחברים בדרך לירושלים", במסגרת הפרויקט מתקיימת מדי שנה צעדה לאומית בה משתתפים אזרחים מכל המגזרים ומכל הגילאים. כולם נפגשים למטרה אחת – לצעוד יחדיו במשך יומיים לירושלים.

פרויקט נוסף, הינו "מרוץ נחל שורק" המתקיים מזה שש שנים וזוכה לשיעורי השתתפות גבוהים מאוד. אלפים מגיעים להשתתף במרוץ, לתמוך ולעודד את הרצים.

ההיסטוריה

תחילת הדרך: מקיבוץ בני דרום ועד הצבא

אלי אסקוזידו נולד בשנת 1957 בקיבוץ בני דרום, הוריו עלו בצעירותם ממצרים והכירו כשהיו בגרעין עולי מצרים בקיבוץ. אלי הוא הבן הבכור מתוך ארבעה ילדים.

לכפר מימון הגיעה משפחתו מיד אחרי הקמת המושב, מבחינתו הכפר היה "מעוז התיישבות" וכנער זכורות לו העליות השונות לסבסטיות והשתתפות בצורות שונות של התיישבות.

אסקוזידו מספר שבתקופתו, גן ילדים לא היה במושב ולכן נסע לגן בתקומה. לאחר מכן למד בבית הספר היסודי "נלמד בסעד", שם מעיד שקיבל הרבה שורשיות וערכים. בתיכון למד ב"שפיר", תיכון מקצועי שהייתה בו גם פנימייה.

עם סיום לימודיו, התגייס לנח"ל, עם זאת מעולם לא הגיע לקיבוץ. אסקוזידו יצא מיד לקורס מ"כים, כששבוע לפני השחרור החליט לעשות קורס קצינים. הוא שירת במשך שמונה שנים בבקעה, בשנות המרדפים והמארבים. "גבול חם", תרתי משמע, הוא מספר שהיו בין 40 ל-50 מעלות "אבל שרדנו".

בתפקידו האחרון במסגרת שירותו הצבאי שימש כקמב"ץ חטיבת הבקעה ומאז ועד היום הוא עושה בין 40 ל-50 ימי מילואי בשנה, בדרגת סגן אלוף ובתפקיד סמח"ט של חטיבת מילואים, במהלך שירותו הצבאי הכיר קצינה מרמת אביב בשם עליזה שלימים תהיה אשתו.

עליזה: אשתו שתחייה

"עליזה לא הגיעה מבית דתי וכשהחלטנו להינשא, היא קיבלה על עצמה אורח חיים דתי". אסקוזידו. לשניים ארבעה ילדים (שלוש בנות ובן) ובשנים האחרונות עליזה עובדת כרכזת מדור בחינות במכללת אחווה.

אסקוזידו מספר שרצה להישאר בצבא, אך היציאות היו פעם בחודש ועליזה החליטה להציב אולטימטום. תחילה התגוררו השניים בבאר שבר, שם עליזה למדה והוא היה מרכז משק בכפר מימון. לאחר מכן פתח עסק עם חבר, לגיזום מטעים ופרדסים. לאחר מספר שנים מכרו את העסק והקימו חברה ליבוא, יצוא ושיווק תוספי בטון. העסק פעיל עד היום, אך מאז שנבחר אסקוזידו לעמוד בראש המועצה, הוא כבר לא מנהל או פעיל בחברה.

חיים ציבוריים

אחרי שנתיים בבאר שבע, החליטו הזוג לחפש מקום בין רמת אביב לכפר מימון. ונפלה ההחלטה לעבור ליישוב בני רא"ם שבמועצה האזורית נחל שורק. עם המעבר לבני רא"ם, נכנס אסקוזידו לוועד הישוב ולאחר ארבע שנים בלבד הפך ליו"ר.

אסקוזידו הוביל את המושב להרחבה רצינית, "ראינו שהמושב מזדקן והתחושה הייתה שאם לא נעשה משהו מפסיד את המשק והמושב".

הדרך משם לראשות המועצה, הייתה קצרה. בשלב מסוים הפך לחבר מליאת המועצה וכשראש המועצה דאז הכריז שהוא פורש נערכו בחירות ואסקוזידו החליט לרוץ לתפקיד. "חשבתי שאולי אני יכול לתרום, והתמודדתי".

אסקוזידו נבחר לתפקיד ראש המועצה נחל שורק בשנת 1999, מאז הוא מכהן בתפקיד. למעשה מאז שנבחר לא נערכו בחירות משום שאיש לא מתמודד מולו. "אני עושה את עבודתי נאמנה למען הציבור. אם מישהו רוצה להתמודד מולי זה בסדר. אני לא מונע מאף אחד".

המועצה האזורית נחל שורק: פורחת ומשגשגת

בתחילת כהונתו המועצה מנתה ארבע יישובים בלבד. אך כיום המועצה תוחמת שבעה ישובים ומעל 10,000 תושבים (לעומת 1,800 כשהתחיל). "זו הייתה מועצה שקטה, מבוגרת, רובם ניצולי שואה וחלקם תימנים. היא הייתה כמו עיירה פולנית שקטה, שומרת על העבר ולא מתקדמת".

יש האומרים שהדבר היחיד שנשאר מהימים ההם, היא העבודה שזו עדין המועצה האזורית היחידה בארץ שכל יישוביה דתיים. המשרדים סגורים בשבת, אין טלפונים, אין פגישות עבודה וגם לא וויכוחים על פתיחת מסעדות, מרכולים ובתי קפה בשבת.

גוש קטיף

בשנת 2005 עמד אסקוזידו בפני אתגר: קליטת מפוני גוש קטיף שהגיעו לגור בשטחי המועצה. "היינו 500 משפחות, וקיבלנו 500", מספר אסקוזידו ומוסיף שכל התהליך היה בלמידה עצמית, "ניסינו לעזור לאנשים בדרך הכי חמה וטובה שיש, לא לחכות למדינה אלא לפעול למענם. הייתה הירתמות של כל עובדי המועצה, רצינו לראות אותם בבתים כמה שיותר מהר".

אך למרות המאמצים הכבירים וההישגים, אסקוזידו מעיד כי התא המשפחתי שלהם נהרס וקשה היה לשקמו. "אצל המשפחות נותר פצע נפשי עמוק". מלבד זאת, הוא חושב שהפיצויים שכל משפחה קיבלה היו מעטים מדי. "הסכום לא אפשר לבנות בית והכריח את המשפחות לקחת משכנתאות".

הובלת פרוייקטים

מלבד היותו ראש המועצה האזורית נחל שורק, אסקוזידו פועל ומשמש במספר תפקידי מפתח חשובים, בניהם כיו"ר עמותת כביש חוצה ישראל. אחד הפרויקטים החשובים שהניע ועזר להוציא לפעול היה סלילת כביש 6. כשביקשו לבנות את הכביש, הייתה התנגדות של בעלי קרקעות, כיוון שהכביש היה אמור לעבור בשטחם שכללו לא מעט ישובים ערביים. אסקוזידו ערך ישיבות רבות בכפר קאסם, טירה, טייבה והביא תוצאות. "שכנעתי את בייגה שוחט, אז שר האוצר ואת אהוד ברק, ראש הממשלה, לתת לראשונה בתולדות ישראל קרקע תמורת קרקע". וכך נסללה הדרך לסלילה.

עוד פרויקט שיש לאסקוזידו להתגאות בו, הוא לחבר את אנשי ההתיישבות החילוניים לירושלים ביום השחרור. אסקוזידו התמנה לאחראי על ארגון הפרויקט וכך מדי שנה במשך עשור עולים לירושלים בין 20 ל-30 אלף איש.

"זה הישג שעד היום מתקשרים ושואלים אותי, למה אתה לא ממשיך". הוא מספר שזה היה אירוע שהמועצה שקדה עליו רבות ובהתנדבות, כולל העברת החלטות ממשלה לתקצוב ועוד.

הפרויקטים הבאים

אחרי שנת מנוחה מפרויקט העלייה לירושלים, פנה אליו תא"ל במיל' רם שמואלי מעמותת "מתחברים" וסיפר שברצונו לחדש את הצדעה המסורתית שהתקיימה מדי חג סוכות משנות ה-50. אסקוזידו נענה לאתגר האגון, ששוב כלל מלאכה רבה ובעיקר לוגיסטית והכל במטרה לחבר בין כל המגזרים לירושלים.

בעמותה חברים דתיים וחילוניים, מוסלמים ודרוזים, נוצרים ועוד. כולם צועדים כתף אל כתף בדרך לירושלים בעוד הערב מוקדש לשיחות והופעות. גם השנה צפויים לצעוד 20 אלף איש, בניהם קבוצה גדולה של ביתא ישראל.

אלי אסקוזידו
אלי אסקוזידו - מועצה אזורית נחל שורק
אלי אסקוזידו - ראש מועצה אזורית נחל שורק