ELFSTEDEN

fietsvakantieroute

Introductie route en gids

Toelichting bij de kaart

Routegids

Deze website is de 'digitale bijlage' voor de routegids ELFSTEDEN. 

Het routeboek is je navigator voor een heerlijke fietsvakantie in Friesland. De heldere kaarten en de tekst in de gids zijn 'offline' te gebruiken, wat wel zo betrouwbaar is vergeleken met de smartphone.  Daarnaast geeft de gids een schat aan informatie over wat er onderweg te zien is. Wie wat meer weet over de streek, ziet en beleeft meer.

Auteur, fotograaf: Diederik Mönch

Achtste druk: 2019

ISBN: 9789058818423

Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn

200 pagina's

Prijs: € 16,50

De gids is verkrijgbaar bij de boekhandel, VVV's en ANWB-winkels

Bestellen bij de uitgeverij

Digitale informatie 

Deze website voorziet de gebruikers van de fietsvakantieroute ELFSTEDEN van actuele informatie over de route. 

Op deze site vind je alle routegebonden informatie  in de vorm van een digitale kaart, die gekoppeld is aan gps. Zo hoef je geen kijkpunt en voorziening te missen. 

Weblinks verwijzen naar de bronsites van de voorzieningen voor informatie uit de eerste hand. Zo kun je o.a. in een paar klikken je logies boeken.  

Tocht der tochten op de fiets

De Tocht der Tochten is natuurlijk die langs de Elfsteden. De populariteit ontleent de rondrit aan de mythische tochten op de schaats. Maar ook fietsen langs de 11 Friese stadjes behoort tot de toeristische toppers van Nederland.

Anders dan de legendarische schaatstocht kun je fietsroute individueel het hele jaar door doen. En je mag er zo lang over doen als je wilt. Hele sportieve fietsers doen de  tocht op een dag. Minstens zo leuk is het om de tocht te spreiden over meerdere dagen en de tijd te nemen voor wat er onderweg te zien is.

Snelle, of trage route

Er zijn vele wegen die naar de Friese steden leiden. De gids geeft informatie over verschillende routes. Welke route je kiest, hangt af van de wijze waarop je de tocht wilt beleven. 

Kies je voor sportief, of wil je de tijd nemen voor de dingen die je onderweg tegenkomt? Maak dan een keus uit de ‘snelle route’, of de ‘trage route’.  

Als je behoefte hebt aan meer flexibiliteit in je routekeuze, dan biedt het bewegwijzerde fietsknooppuntennetwerk je de vrijheid om je eigen route langs de Elfsteden uit te stippelen. Het fietsroutenetwerk is regio dekkend in het atlasgedeelte van de gids weergegeven.

De routes zijn bijzonder geschikt voor meerdaagse fietsvakanties. Een keur aan bijzondere logiesadressen en kleine campings versterken het vakantiegevoel. De route doet zo'n 10 stations aan zodat de route ook goed is op te splitsen in losse dagtochten. 

Alle routes in deze gids zijn bewegwijzerd zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van de juiste weg.

Trage route - noord en zuid

De trage route is opgebouwd uit 2 rondritten. Workum is het knooppunt. Dat maakt het makkelijker om de tocht langs de ELFSTEDEN in 2 afzonderlijke tochten op te delen, b.v. in 2 afzonderlijke weekenden.

ELFSTEDEN ZUID: Workum-IJlst-Sneek-Sloten-Stavoren-Hindeloopen-Workum 127 km

ELFSTEDEN NOORD: Workum-Harlingen-Franeker-Dokkum-Leeuwarden-Bolsward-Workum 203 km

Bewegwijzering


Trage route: kleine weggetjesvariant 330 km

De routegids is in de eerste plaats gemaakt voor fietsers die de tocht langs de Elfsteden in de vorm van meerdaagse tochten willen beleven. Speciaal voor deze gebruikers is een ‘kleine weggetjesvariant’ ontworpen, die je langs de stilste en mooiste plekken van Friesland voert. Je fietst geregeld over hobbelig weilandpaden en over jaagpaden langs trekvaarten. De trage route is gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk. Het regionale fietsnetwerk bestaat uit genummerde knooppunten. Tussen de knooppunten zijn verbindingsroutes bewegwijzerd. Wit-groene richtingborden wijzen de weg. De rijrichting kun je zelf bepalen; de trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd.  

Op enkele korte trajecten wijkt de Trage route af van het knooppuntennetwerk. Voor de optimale beleving van natuur en cultuur moet je je af en toe 'buiten de gebaande paden' begeven. Op de digitale kaart zijn de niet bewegwijzerde routedelen met gele schaduwlijn gemarkeerd. 


Snelle route: Elfstedenroute 255 km

De provincie heeft een fietsroute bewegwijzerd met borden met een zeskantig kader en de tekst Elfstedenroute. Deze route volgt de meer doorgaande wegen en leent zich goed voor de sportieve fietser. Volgens de borden is de Elfstedenroute 240 km lang; volgens eigen meting is de route langer: 255 km. De route is rondgaand en is in beide richtingen bewegwijzerd. De groene borden geven de route aan voor de rijrichting met de klok mee; de blauwe borden wijzen in tegengestelde richting. 

Flexibele route: Fietsknooppuntennetwerk

Als je behoefte hebt aan meer flexibiliteit in je routekeuze, dan biedt het bewegwijzerde fietsknooppuntennetwerk je de vrijheid om je eigen weg langs de Elfsteden te vinden. 

Ga naar de interactieve Alles-in-1-kaart

Je kunt hier ook een gpx versie van de route downloaden, die je off line kunt gebruiken.

AFSTANDEN TUSSEN DE ELFSTEDEN

TRAGE ROUTE 330 KM

Leeuwarden - Bolsward 33 km 

Bolsward - Workum 17 km 

Workum – IJlst 20 km 

IJlst – Sneek 6 km

Sneek – Sloten 53 km

Sloten - Stavoren 31 km 

Stavoren - Hindeloopen 9 km

Hindeloopen - Workum  9 km 

Workum - Harlingen 34 km

Harlingen - Franeker 21 km 

Franeker – Dokkum 70 km

Dokkum – Leeuwarden 26 km 


SNELLE ROUTE 255 KM

Leeuwarden – Sneek 31 km

Sneek – IJlst – Sneek 15 km

Sneek – Sloten 26 km

Sloten – Stavoren 31 km

Stavoren – Hindeloopen 11 km

Hindeloopen  –  Workum 8 km

Workum – Bolsward 13 km

Bolsward – Harlingen 18 km

Harlingen – Franeker 16 km

Franeker – Dokkum 63 km

Dokkum – Leeuwarden 24 km

Bordje weg?

De regionale knooppuntnetwerken worden beheerd door diverse instanties. Het Fietsplatform heeft een meldsysteem ontwikkeld: Meldpuntroute.nl. Je kunt hier een melding doen over de bewegwijzering van zowel een LF-route als een knooppuntroute. Het meldpunt stuurt een melding over de bewegwijzering door naar de juiste onderhoudsinstantie.