ELFSTEDEN

fietsvakantieroute

Toelichting bij de kaart

  • Klik op het pictogram linksboven voor het aan- of uitzetten van kaartlagen.
  • Klik op het pictogram rechtsboven voor het openen van de kaart in een zelfstandig tabblad.

Routegids

Deze website is de 'digitale bijlage' voor de routegids ELFSTEDEN.

Het routeboek is je navigator voor een heerlijke fietsvakantie in Friesland. De heldere kaarten en de tekst in de gids zijn 'offline' te gebruiken, wat wel zo betrouwbaar is vergeleken met de smartphone. Daarnaast geeft de gids een schat aan informatie over wat er onderweg te zien is. Wie wat meer weet over de streek, ziet en beleeft meer.

Auteur, fotograaf: Diederik Mönch

Achtste druk: 2019

ISBN: 9789058818423

Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn

200 pagina's

Prijs: € 16,50

De gids is verkrijgbaar bij de boekhandel, VVV's en ANWB-winkels

Bestellen bij de uitgeverij

Digitale informatie

Deze website voorziet de gebruikers van de fietsvakantieroute ELFSTEDEN van actuele informatie over de route.

Op deze site vind je alle routegebonden informatie in de vorm van een digitale kaart, die gekoppeld is aan gps. Zo hoef je geen kijkpunt en voorziening te missen.

Weblinks verwijzen naar de bronsites van de voorzieningen voor informatie uit de eerste hand. Zo kun je o.a. in een paar klikken je logies boeken.

Meer fietsklassiekers

De gids voor de ELFSTEDEN maakt deel uit van een reeks gidsen voor fietsvakantie- klassiekers in Nederland: Zuiderzee, Noordzee, Maas, Mergelland, IJssel en meer. Meer informatie

Tocht der tochten op de fiets

De Tocht der Tochten is natuurlijk die langs de Elfsteden. De populariteit ontleent de rondrit aan de mythische tochten op de schaats. Maar ook fietsen langs de 11 Friese stadjes behoort tot de toeristische toppers van Nederland.

Anders dan de legendarische schaatstocht kun je fietsroute individueel het hele jaar door doen. En je mag er zo lang over doen als je wilt. Hele sportieve fietsers doen de tocht op een dag. Minstens zo leuk is het om de tocht te spreiden over meerdere dagen en de tijd te nemen voor wat er onderweg te zien is.

Snelle, of trage route

Er zijn vele wegen die naar de Friese steden leiden. De gids geeft informatie over verschillende routes. Welke route je kiest, hangt af van de wijze waarop je de tocht wilt beleven.

Kies je voor sportief, of wil je de tijd nemen voor de dingen die je onderweg tegenkomt? Maak dan een keus uit de ‘snelle route’, of de ‘trage route’.

Als je behoefte hebt aan meer flexibiliteit in je routekeuze, dan biedt het bewegwijzerde fietsknooppuntennetwerk je de vrijheid om je eigen route langs de Elfsteden uit te stippelen. Het fietsroutenetwerk is regio dekkend in het atlasgedeelte van de gids weergegeven.

De routes zijn bijzonder geschikt voor meerdaagse fietsvakanties. Een keur aan bijzondere logiesadressen en kleine campings versterken het vakantiegevoel. De route doet zo'n 10 stations aan zodat de route ook goed is op te splitsen in losse dagtochten.

Alle routes in deze gids zijn bewegwijzerd zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van de juiste weg.

Bewegwijzering


Trage route: kleine weggetjesvariant 328 km

De routegids is in de eerste plaats gemaakt voor fietsers die de tocht langs de Elfsteden in de vorm van meerdaagse tochten willen beleven. Speciaal voor deze gebruikers is een ‘kleine weggetjesvariant’ ontworpen, die je langs de stilste en mooiste plekken van Friesland voert. Je fietst geregeld over hobbelig weilandpaden en over jaagpaden langs trekvaarten. De trage route is gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk. Het regionale fietsnetwerk bestaat uit genummerde knooppunten. Tussen de knooppunten zijn verbindingsroutes bewegwijzerd. Wit-groene richtingborden wijzen de weg. De rijrichting kun je zelf bepalen; de trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd.

Snelle route: Elfstedenroute 255 km

De provincie heeft een fietsroute bewegwijzerd met borden met een zeskantig kader en de tekst Elfstedenroute. Deze route volgt de meer doorgaande wegen en leent zich goed voor de sportieve fietser. Volgens de borden is de Elfstedenroute 240 km lang; volgens eigen meting is de route langer: 255 km. De route is rondgaand en is in beide richtingen bewegwijzerd. De groene borden geven de route aan voor de rijrichting met de klok mee; de blauwe borden wijzen in tegengestelde richting.

Flexibele route: Fietsknooppuntennetwerk

Als je behoefte hebt aan meer flexibiliteit in je routekeuze, dan biedt het bewegwijzerde fietsknooppuntennetwerk je de vrijheid om je eigen weg langs de Elfsteden te vinden.

Ga naar de interactieve Alles-in-1-kaart

Fiets en trein

De ELFSTEDEN fietsvakantieroutes doen een flink aantal stations aan. Dit biedt de mogelijkheid om de fietstocht op verschillende punten te beginnen en te eindigen. Dit maakt een indeling in dagtochten en weekendtochten mogelijk.

Je kunt je eigen fiets meenemen in de trein. Een fietsdagkaart kost 6,90 en is geldig op de treinen van alle vervoerders in de regio.

Meer info over het meenemen van de fiets op de trein vind je op de site van de NS

Stations langs de route

Leeuwarden

Deinum

Workum

IJlst

Sneek

Akkrum

Stavoren

Hindeloopen

Harlingen

Harlingen-haven

Franeker

Fietsverhuur

In verschillende plaatsen aan de route kun je terecht voor een huurfiets.

Informeer ook bij je logiesadres. Veel accommodaties hebben een fiets voor hun gasten klaar staan.

Klik op de iconen in de Alles-in-1-kaart voor nadere informatie.

Veerdiensten

De trage route maakt gebruik van enkele pontjes. Helaas zijn niet alle veerdiensten het gehele jaar in gebruik. In het traject Akkrum-Langweer maakt de trage route gebruik van 2 seizoensgebonden pontjes. Deze zijn van Pasen t/m de herfstvakantie in de vaart. Als je in het winterhalfjaar op pad gaat, maak dan gebruik van de snelle route tussen Sneek en Langweer.

Boornzwaag-Woudfennen

Broek-Blokslootpolder

Tevens kun je vanaf Stavoren met de boot naar Enkhuizen v.v. (april-oktober), nadere informatie veerboot.info

Park & Bike

In Friesland is plek zat. Toch is het nog best lastig om een goede parkeerplaats te vinden. Op de kaart zijn geschikte parkeerplaatsen aangegeven: direct aan de route, makkelijk bereikbaar vanaf de grote toegangswegen, geschikt voor lang parkeren, gratis, sociaal veilig. Google maps helpt je met het vinden de locaties. Klik op de iconen in de Alles-in-1-kaart.

Favoriete koffie en lunch

Fietsen maakt hongerig en dorstig. Je komt onderweg genoeg tegen. Maar om je uitstapje nog aantrekkelijker te maken zijn de leukste koffie- en lunchadressen voor je in kaart gebracht.

Klik op de iconen in de Alles-in-1-kaart voor nadere informatie.

Bordje weg?

De regionale knooppuntnetwerken worden beheerd door diverse instanties. Het Fietsplatform heeft een Meldsysteem Bewegwijzering Fietsroutenetwerken ontwikkeld. Je kunt hier een melding doen over de bewegwijzering van zowel een LF-route als een knooppuntroute. Om ook al tijdens je fietstocht een melding te kunnen maken van een verdwenen of beschadigd fietsroutebordje is een gratis app Bordje Weg en een mobiele site ontwikkeld. Het systeem stuurt een melding over de bewegwijzering rechtstreeks door naar de juiste onderhoudsinstantie.