"Η Ελένη αλλιώς" πολιτιστικό πρόγραμμα 

2022-2023 

1ο Γυμνάσιο Σπάτων 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Πολιτιστικό πρόγραμμα «Η Ελένη αλλιώς».

1ο Γυμνάσιο Σπάτων.

Σχολικό έτος 2022-2023

Υπεύθυνες καθηγήτριες : Κόρδα Ευαγγελία, Κάντζα Ιφιγένεια.

19 μαθητές του τμήματος Γ2.




ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Ποια σχέση μπορεί να έχει ένας αρχαίος Έλληνας τραγικός ποιητής με την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων; 

Ο Ευριπίδης, ως μαθητής σοφιστών,  διερωτάται, προβληματίζεται και προβληματίζει. Η τραγωδία «Ελένη» είναι ένα έργο πολυδιάστατο: έχει ένα ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα, αλλά επίσης  δίνει φωνή στα  υποτιμημένα πρόσωπα της εποχής του: τις γυναίκες και τους δούλους. Είναι μια φωνή υπεράσπισης της ισότητας  όλων των ανθρώπων, άσχετα από το φύλο ή την καταγωγή τους.

Η γυναίκα στην ιστορία  της "Ελένης", αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο - έπαθλο, και γίνεται πιόνι στη θέληση και τα καπρίτσια των δυνατών που τη χρησιμοποιούν ο καθένας για το δικό του σκοπό: ο Δίας, για να μειώσει τον πληθυσμό της γης,  η  Αφροδίτη για να κερδίσει στο διαγωνισμό ομορφιάς, η Ήρα για να ικανοποιήσει τον εγωισμό της , ο Θεοκλύμενος  για να κερδίσει την πιο όμορφη γυναίκα. 

Έτσι η Ελένη,

εξορίζεται χωρίς τη θέλησή της στην Αίγυπτο,

δυσφημίζεται άδικα, για απιστία και για την πρόκληση ενός πολέμου,

παρενοχλείται χωρίς τη συναίνεσή της, από το βασιλιά Θεοκλύμενο.

Παράλληλα, ένας δούλος- σύντροφος του Μενέλαου, κερδίζει την εκτίμησή μας με την αξιοπρέπεια και τη θυμοσοφία που τον διακρίνει.  Μιλά με θάρρος και εκφράζει βαθυστόχαστες σκέψεις. Άλλος ένας δούλος, "βάρβαρος" αυτή τη φορά, υψώνει το ανάστημά του και αντιστέκεται στη βία του βασιλιά Θεοκλύμενου, υποστηρίζοντας το δίκαιο.

Τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα, η  φωνή του φόβου, της συνήθειας, της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας,  λέει :

"Σώπα! Μη μιλάς!"

Η φωνή της δικαιοσύνης, της  ισονομίας, της  ελευθερίας, λέει:
"Μη σωπαίνεις! Μίλα!"


ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ 

Το θέατρο ως οικοδόμημα, αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , με όλο το ιστορικό βάρος που έχει και την ευθύνη διατήρησής του, που μας αναλογεί. 

"Ποτέ οι Έλληνες δε δούλεψαν την τέχνη για την τέχνη· πάντα η ομορφιά είχε σκοπό να υπηρετήσει τη ζωή".  Νίκος Καζαντζάκης

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Στις 22 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποίησαμε περιήγηση στη νότια κλιτύ της ακρόπολης των Αθηνών, με ξενάγηση από το σύλλογο Βυζαντινών μνημείων. Η πορεία που ακολουθήσαμε ήταν από την οδό Τριπόδων, στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως και το αρχαίο θέατρο Διονύσου. Εκεί ξεναγηθήκαμε από την ομάδα ξενάγησης. Έπειτα περάσαμε από το αρχαίο θέατρο Ηρώδου του Αττικού και καταλήξαμε στο λόφο της Πνύκας. Συνειδητοποιήσαμε ότι το αρχαίο θέατρο ως χώρος ελεύθερης έκφρασης συνδέεται με τη δημοκρατία και την ισότητα των πολιτών. Σήμερα, η ισότητα και η ελευθερία έκφρασης  εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενο σε πολλά μέρη του κόσμου.

Συνοδοί καθηγήτριες : Κόρδα Ε. Κάντζα Ι. Λιώρη Ε.


ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Στις 27.3.2023 πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Ακράτας. Στο χώρο, έγινε ενημέρωση για τα προγράμματα του ΚΕΠΕΑ, για τα χαρακτηριστικά των αρχαίων θεάτρων γενικότερα και ειδικότερα του αρχαίου θεάτρου Αιγείρας. Έγινε κατανοητό ότι ο χώρος του θεάτρου ήταν χώρος όχι μόνο παρουσίασης παραστάσεων, αλλά και χώρος δημοκρατικής έκφρασης. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν και συμμετείχαν σε δρώμενα, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας και έπαιξαν παιχνίδι χαμένου θησαυρού. Η εμπειρία ήταν τόσο επιμορφωτική, όσο και διασκεδαστική για όλους τους συμμετέχοντες. Ακολούθησε επίσκεψη στο Ξυλόκαστρο, όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη φυσική ομορφιά του Πευκιά. 

Συνοδοί καθηγήτριες Κόρδα Ε., Κάντζα Ι., Μουτάφη Ν.



ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ 

Στις 4 και 5 Απριλίου 2023, οι μαθητές του προγράμματος «Η Ελένη αλλιώς», με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Κόρδα Ε. και Κάντζα Ι, συμμετείχαν σε διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Γύθειο. Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της δράσης «Υιοθεσία αρχαίου θεάτρου, οι μαθητές ξεναγούν μαθητές». Η εκδρομή μας ξεκίνησε με προγραμματισμένη ξενάγηση στην καστροπολιτεία του Μυστρά,. Την επόμενη ημέρα ακολούθησε δράση στο ρωμαϊκό θέατρο του Γυθείου, όπου οι μαθητές του προγράμματος, μάς ξενάγησαν στο αρχαίο θέατρο. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να συναντηθούμε στο χώρο του θεάτρου με ένα τμήμα της Γ΄ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Γυθείου. Εκεί, οι μαθητές και των δύο σχολείων, παρουσίασαν κείμενα που συνέγραψαν σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το χώρο της νήσου Κρανάης δίπλα στο Γύθειο, όπου μας ξενάγησαν μαθητές του προγράμματος. Είχαμε επιπρόσθετα την ευκαιρία να περιηγηθούμε στον πύργο Τζαννετάκη- Γρηγοράκη, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που λειτουργεί σήμερα ως ιστορικό εθνολογικό μουσείο Μάνης. Επίσης είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε και για το Φάρο της νήσου, που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό μας. Επόμενη στάση μας, ήταν στην Αρεόπολη , τόπο με ιστορική βαρύτητα, λόγω του ρόλου της στην έναρξη και την εξέλιξη της επανάστασης του 1821.

Συνοδοί καθηγητές : Κόρδα Ε. Κάντζα Ι. Μπανιάς Π. 


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 Στοχευμένη επίσκεψη αίθουσας με αναπαραστάσεις θεατρικών έργων σε αγγεία της κλασικής εποχής  . Συμπλήρωση φύλλων εργασίας

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ 

Το γιοφύρι της Άρτας και οι λυγερές του κάτω κόσμου" Η θέση, τα στερεότυπα   και η καταπίεση της γυναίκας  διαχρονικά (από το δημοτικό τραγούδι μέχρι σήμερα)



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: 

κ. Μπέκας Βασίλειος ( εκπαιδευτικός 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας)

κ. Ελένη Παπαδόγιαννη (εκπαιδευτικός, ξενάγηση στο Μυστρά, συνεργάτης της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης)

κ. Μαρία Φανουράκη (εκπαιδευτικός, 1ο ΕΠΑΛ Σπάρτης),

κ. Βασιλική Παντελάκου, (εκπαιδευτικός, 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης)

κ. Παρασκευή Τραγάκη, (εκπαιδευτικός, 1ο Γυμνάσιο Γυθείου) 

κ. Παύλος Κουζουνάς (Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Γυθείου)

κ. Μοσχόπουλος (εκπαιδευτικός, υπεύθυνος στο ΚΕΠΕΑ ΑΚΡΑΤΑΣ)



σωματείο "ΔΙΑΖΩΜΑ": "Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων, οι μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα " κ. Μπελογιάννη υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα 

Σύλλογος Βυζαντινών μουσείων, ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο Διονύσου

Εφορεία αρχαιοτήτων Λακωνίας

κ. Γεώργιος Γαβάκης (υπεύθυνος για το θέατρο Γυθείου και το μουσείο Πύργου Τζανετάκη –Γρηγοράκη)

Πολύτιμη στήριξη από την αναπληρώτρια Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Σπάτων, Νίκη Μουτάφη και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους για την πολύτιμη συνεργασία τους.