Edith Piaf

Welkom...

Leuk dat je even een kijkje komt nemen op deze site. Hierop vind je mijn verzameling Edith Piaf. Alles wat ik tot nu toe bij elkaar heb gesprokkeld, wordt ondergebracht op deze site.

Al van jongs af aan heb ik affiniteit met de muziek van Edith Piaf. Mijn vader speelt accordeon -vaak van het genre "musette"- en van daar is het maar een kleine stap naar Edith Piaf. Haar stem is waanzinnig en niet te imiteren. Moet ik eerlijk bekennen dat ik érg heb moeten wennen aan haar songs in het engels en ook haar werken uit het begin van haar carrière werden door mij niet gedraaid. Dat is inmiddels wel bijgetrokken. In 2006 kocht ik mijn eerste biografie. Ediths leven bleek een mythe. Dat werd het begin van mijn fascinatie voor de méns Edith Piaf en de start van een verzameling.

Het begon met boeken. Al lezende kom je erachter dat in de biografieen gelijksoortige voorvallen staan, maar met een andere twist. Sommige boeken vind ik geloofwaardiger (o.a. "Piaf, de la môme à Edith" van Anthony Berrot/Gilles Durieux/Jean-Paul Mazillier, "le temps d'une vie" van Marc en Danielle Bonel, "Piaf, l'inoubliable" van Marcelle Routier/Hugues Vassal). Andere boeken neem ik met een korreltje zout of hecht ik totaal geen waarde aan de inhoud (o.a. de boeken van Simone Berteaut en van Claude Figus). Maar dat moet een ieder voor zich beoordelen.

LP's, singles en bladmuziek werden toegevoegd aan de verzameling boeken. Op Facebook hield ik de verzameling bij door albums aan te maken en daar foto's in te plaatsen. Nu kun je het zo gek niet bedenken, of ik spaar het. En ik ben nog lang niet uitverzameld. Waardevol vind ik de dingen die ik krijg. Inmiddels heb ik al veel gekregen, van medeverzamelaars, familie, vrienden en zelfs van marktkooplui. Als ik zelf zoek, gaat mijn voorkeur vooral uit naar de originele artikelen uit háár tijd. En dan is iets wat zij zélf in handen heeft gehad wel een unicum. In mijn geval is dat vooralsnog een handtekening. Wie wéét komt er nog iets bij van héél andere orde. Haar jurk, haar parfum of lipstick.... Haar Mercedes.... Dromen blijft mooi ;-). Moet ik er wel bij zeggen dat ik het een sport vind de artikelen voor een habbekrats in de vingers te krijgen. Is het boven mijn begroting, dan blijft het echt wel liggen. Ik struin graag tweedehandszaken, rommel- en brocantemarkten af. Brocantemarkten in (Noord-)Frankrijk zijn favoriet. Daar vind je sowieso méér, maar ook echte koopjes. En mijn ervaring is dat de fransen het gewéldig vinden dat dat Nederlandse vrouwtje zo onder de indruk is van hún Edith Piaf.

Ik stuitte op de site www.lamomepiaf.nl van Aafke. Zij is al net zo'n gepassioneerd verzamelaar. Haar online museum heeft mij geinspireerd om mijn verzameling óók op een site onder te brengen. Bij sommige artikelen vond ik het leuk om een persoonlijke noot toe te voegen. In de meeste gevallen heb ik aangegeven hoe ik aan de artikelen kom, of waar ik ze vandaan heb. Voor zover ik dat nog weet, wel te verstaan.

Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties, ik hoor ze graag! Mail dat dan naar; henriette.kist@gmail.com.